Reces

De laatste raadsvergadering is geëindigd in een marathonsessie van 16.00 tot 2.00 uur. Het was de lange zit wel waard: ons initiatiefvoorstel voor de Ster van Alphen, het kinderlintje, is aanvaard, het bestemmingsplan en de update Lage Zijde zijn aangenomen, met onder andere twee moties van de VVD en de overige coalitiepartijen; één die kleine winkels moet bevorderen, één die om meer parkeerplaatsen vraagt in het centrum Lage Zijde. De voorjaarsnota is ook aangenomen, met een motie van de VVD en de rest van de coalitie om niet te bezuinigen op burgerparticipatie en open dagen van de gemeente, en met steun van de VVD voor de moties die er voor zorgen dat de OZB en de afvalstoffenheffing in 2010 niet stijgen en die het college oproept structurele kosten te dekken met structureel geld. Ook de motie Zonnestad Alphen van D66, gesteund door de VVD, is aangenomen. Het initiatiefvoorstel van de PvdA om taalachterstanden bij middelbare scholieren weg te werken door taallessen door vrijwilligers is ook aangenomen. De vergadering liep ook beter, dankzij het spreken via een goed leidende voorzitter, burgemeester Wim de Gelder. Kortom, het was lang, maar de moeite waard.

Deze week is het rapport van de commissie behandeld die de regering heeft geadviseerd over het softdrugsbeleid. Softdrugs leveren veel problemen zoals verslaving en verminderde leerprestaties op, daar is geen discussie over. Het THC-gehalte in nederwiet is thans vele malen hoger dan in de relatief onschuldige stickies uit de jaren zestig. Echter, het strenger maken van het gedoogbeleid is mijns inziens geen oplossing. Legalisatie is dat mijns inziens wel. In eerste oogopslag misschien vreemd om van een VVD-er en huisarts te horen, maar als je dit probleem van het oogpunt van volksgezondheid in plaats van het strafrecht benadert, is dat de meest logische consequentie. Door legalisatie haal je de softdrugs uit de criminaliteit, heb je beter zicht op de gebruikers, bespaar je kosten op de handhaving (die je vervolgens op het gebied van voorlichting en behandeling kunt inzetten) en ben je in staat het THC-gehalte in nederwiet te reguleren. Het strafbaar houden werkt criminaliteit in de hand, met hoge kosten voor de handhaving tot gevolg. Bovendien ben ik nog steeds benieuwd naar een voorbeeld van een ander Westers land waar verbod leidt tot minder gebruik. Bijna nergens is het drugsbeleid zo streng als in de Verenigde Staten, en nergens is er zo veel drugscriminaliteit als in de VS. Het aantal verslaafden is er zeker niet minder. Legalisatie leidt niet tot meer gebruikers, want softdruggebruik wordt nu ook gedoogd, er is geen enkele rem op het gebruik van softdrugs. Begrijp me dus niet verkeerd, ik onderken de problemen met softdrugs, maar strenger beleid is niet de oplossing.

Helaas is dat niet het motto van de regering, getuige de opmerking van Klink dat hij de wet wil aanpassen nu roken in kleine eenmanscafés wordt toegestaan door de rechter. Vreemd, want de huidige wet is een uitvloeisel van de arbowet die iedere werknemer recht geeft op een rookvrije werkplek, het is geen algemene antirookwet. Echter, in kleine cafés zijn er geen werknemers, maar alleen een uitbater. Laat deze mensen zelf bepalen of ze wel of niet een rookvrij café willen zijn. En als u het doet uit het oogpunt van volksgezondheid, meneer Klink, moet u sigaretten en sigaren helemaal verbieden. Maar zoals ik boven reeds schetste, dat werkt niet. je kunt mensen een gezonde leefstijl niet opdringen. Bovendien, als dat het doel is, zijn er meer genortmiddelen die verboden moeten worden. Laat mensen een keuze en stop veel geld in voorlichting om deze keuze goed te kunnen maken.

Na de zomer hebben we nog wat noten te kraken, zoals het sporttarievenbeleid en de begroting. Genoeg te doen dus. Bovendien komen de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart er aan, en krijgen we het als huisartsen druk met de Mexicaanse griep, hetzij met de griep zelf, danwel met het vaccineren tegen deze griep. Als bestuur van de SHR moeten we na de zomer verder aan de slag met de voortzetting van het spoedpostenproject, de integratie van huisartsenpost en eerste hulp. De komende weken ga ik maar wat uitrusten, u kunt na de zomervakantie weer nieuwe blogs van mij verwachten.

Ik wens u allen een zonnige en gezonde zomer toe.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing