Goede intenties

De VVD heeft de intentieverklaring van D66 en CDA ondersteund. Alle zaken die nodig zijn om tot een open bestuurscultuur te komen, waar er geen kwalitatief onderscheid is tussen coalitie- en niet-coalitiepartijen en waar besluiten worden genomen op basis van wisselende meerderheden, staan in de verklaring verwoord. Deze is deels ontleend aan een eerdere motie van NE die op 27 januari is behandeld, maar in deze motie is verzocht het hele formatieproces opnieuw te doen Daar heb ik in mijn vorig blog aandacht aan besteed. De mening van de VVD is bekend: voor een open bestuurscultuur is geen ander college of collegeprogramma nodig. Als het je om de inhoud gaat, niet om of je een wethouder levert of niet of dat je aan het collegeprogramma hebt meegeschreven of niet, is de bezetting van de wethoudersposten niet belangrijk. Het collegeprogramma, dat is opgesteld door de vier collegepartijen, overigens met input van Groen Links, Beter Alphen en Trots, wordt uitgewerkt in conceptbesluiten die aan de raad worden voorgelegd. Op dat moment staan ze open voor discussie en kunnen ze worden aangepast al naar gelang een meerderheid daar behoefte aan heeft. In een raadsagenda kunnen nieuwe onderwerpen, maar ook onderwerpen die in het collegeprogramma zijn vermeld worden opgenomen waardoor de raad meer aan het stuur komt te zitten en niet afwacht tot het college een conceptbesluit heeft voorgelegd. De wijze waarop de raad onder andere Alphen in balans en de totstandkoming van het nieuwe participatie- en communicatiebeleid heeft vormgegeven zijn wat de VVD betreft proeven van de wijze waarop we in de toekomst met grote onderwerpen aan de slag gaan. Daar hebben we geen college van lokale eenheid voor nodig, maar een gewoon college met een collegeprogramma en een raad met coalitie- en niet-coalitiepartijen die in een open bestuurscultuur inhoudelijke politieke willen bedrijven in het belang van de stad. Wij denken dat we een goed collegeprogramma hebben maar laten ons graag met inhoudelijke argumenten overtuigen van het belang van bijstelling of verandering.

D66 en CDA hebben het presidium verzocht een extra raadsvergadering uit te schrijven. Conform het reglement van orde heeft het presidium daar gehoor aan gegeven en de datum bepaald op 17 februari. Dit is de tweede extra raadsvergadering. Op 13 januari vond een extra vergadering plaats op verzoek van meerdere oppositiepartijen. In deze vergadering heeft burgemeester Eenhoorn een tussenrapportage gegeven van zijn bevindingen tot nog toe, heeft het college een verklaring afgelegd over het tijdelijk terugtreden van burgemeester de Gelder en heeft de raad op verzoek van de heer Schriek gedebatteerd over het vertrek van Hans Groen in 't Wout.


Tenslotte nog deze hartenkreet: President Mubarak is afgetreden. Het volk van Egypte verlangt naar echte democratie en vrije verkiezingen. Dit was het eerste onderwerp van de nieuwsrubriek op Radio1 op zaterdagochtend. Het tweede onderwerp was een onderzoek van Binnenlands Bestuur waaruit blijkt dat 25% van de Nederlanders niet weet dat we op 2 maart weer naar de stembus gaan voor de verkiezing van Provinciale Staten en dat nog niet de helft van de Nederlanders aangeeft te zullen stemmen op 2 maart. "Ach," zei de presentator, "misschien komt dat doordat we reeds voor de derde keer binnen een jaar naar de stembus moeten"............ Hier past slechts één gevoel: schaamte. We zijn zo diep gezonken dat we vergeten zijn hoe groot het goed van stemrecht en vrije verkiezingen is. Zoek de verschillen: Egyptenaren, jong en oud, arm, trots op hun land, huilend van vreugde om herwonnen vrijheid (althans, het valt te hopen dat het leger dat toestaat), Nederlanders, rijk, mopperend, gezapig, een land waar de vraag wie de nieuwe Zorro wordt erg belangrijk is. Kom uit de luie stoel, ga stemmen, anders weet ik nog enkele leuke permanente vakantieadressen waar u niet hoeft te gaan stemmen, domweg omdat u dat daar niet mag! Geen smoesjes, niet politici de schuld geven, verandering komt uitsluitend als u daar zelf wat aan doet, met niets doen verandert er niets.


Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing