Verklaring van 17 februari

Voorzitter,

De intentieverklaring is duidelijk. De verklaring roept op om in het belang van het bestuur van onze stad te komen tot een open bestuurscultuur waar vertrouwen in plaats van wantrouwen voorop staat. De marsroute wordt ook beschreven. Gesprekken moeten leiden tot een normale omgang met elkaar, tot een raadsagenda en tot de invoering van de nieuwe vergaderstructuur. Uit enkele hoopgevende gesprekken die ik recent met leden van de overige oppositie heb gevoerd, is mij duidelijk geworden dat zij deze intentieverklaring te vroeg vinden komen; voor hen hoort zo’n verklaring het eindpunt van een traject te zijn. Voor ons is de verklaring het beginpunt; het eindpunt is voor ons niet een lijst met intenties, maar een lijst met afspraken. Als timing het enige verschil is, moeten we dat kunnen overbruggen. De intentieverklaring roept immers op tot het voeren van gesprekken en het houden van een raadsconferentie , zaken die nodig zijn om tot goede werkvormen in ruime zin van het woord te komen. We zeggen dus niet na het aannemen van deze verklaring ‘we gaan weer over tot de orde van de dag’, zij het dat we onze tijd vanaf nu wel zullen gebruiken om over de inhoud te spreken.

Ten aanzien van de raadsagenda het volgende: wat de VVD betreft is geen enkel onderwerp op de raadsagenda taboe. Een ding ligt vast : de collegesamenstelling. Er komen geen wethouders van andere partijen, er komen niet meer wethouders. Het collegeprogramma bevat doelstellingen waar de vier coalitiepartijen overeenstemming over hebben bereikt. Dat wil niet zeggen dat deze in steen zijn gehouwen, of ‘heilig’ zijn. Veranderende omstandigheden en goede argumenten kunnen leiden tot een bijstelling van de doelen en/of tot een gewijzigde uitwerking van de doelen in voorstellen. Naast bestaande onderwerpen kunnen wat ons betreft ook nieuwe onderwerpen op de raadsagenda worden geplaatst.

Dat brengt mij automatisch tot de nieuwe vergaderstructuur. De ideeënmarkt en de hogere frequentie van raads- en commissievergaderingen moet er toe leiden dat we elkaar niet pas voor het eerst spreken als de standpunten ten aanzien van een voorstel reeds in de fracties zijn bepaald en we in de commissie meestal weinig verder komen dat het uitdragen van dat standpunt. Nee, door de ideeënmarkt en de frequente vergaderingen moet het mogelijk zijn om met alle partijen te komen tot een vrije uitwisseling van ideeën en argumenten. Dat leidt uiteindelijk tot zo breed mogelijk gedragen besluiten van hoge kwaliteit waar alle partijen, inwoners en andere organisaties aan hebben bijdragen.

En dat brengt mij tot de persverklaring van de vijf overige oppositiepartijen. Ik permitteer mij één kritische opmerking, hoewel de inhoud aanleiding is tot het plaatsen van meerdere kritische kanttekeningen. Ik ben blij dat de heer de Vries van rots hier wel is. De VVD vindt dat je nooit met opzet dient weg te blijven van een raadsvergadering. De discussie dient hier plaats te vinden. Je ontneemt je kiezers een stem door hier niet te zijn. Wij waren ook aanwezig op de raadsvergadering van 13 januari die wat ons betreft veel te vroeg kwam. De VVD ziet niet waarom datgene wat in de persverklaring staat niet in deze raad gewisseld had kunnen worden.

De persverklaring stemt de VVD hoopvol. Eigenlijk zegt men dat men het inhoudelijk eens is met de intentieverklaring. Dat is ook in lijn met de motie die door Nieuw Elan is ingediend op 27 januari waarvan eigenlijk alleen het dictum niet acceptabel was, dat in feite neerkwam op een herhaling van de formatie. Men staat achter het invoeren van de nieuwe vergaderstructuur, impliciet geldt dat ook voor de raadsagenda. Dat biedt goede vooruitzichten voor de te plannen raadsconferentie, die zo snel mogelijk moet plaatsvinden.

Als laatste. We komen zeker nog te spreken over het functioneren van de burgemeester. Aangezien dat over een persoon handelt, dient dat plaats te vinden achter gesloten deuren. De VVD is er van uitgegaan dat dat aan de orde komt bij de bespreking van uw verslag en aanbevelingen aan de CdK, derhalve is de berichtgeving daarover in de krant voortijdig én ongewenst. Ik denk wel dat gezien de recente berichtgeving het wenselijk is als ook de wethouders in dat besloten overleg opening van zaken geven.

Afrondend: deze intentieverklaring is bedoeld als een start om met elkaar in gesprek te gaan met één doel voor ogen: een open bestuurscultuur in het belang van deze stad. De uitnodiging voor deze gesprekken blijft wat de VVD betreft staan. Mochten er nog meer zaken uitgepraat moeten worden, horen wij dat graag daarbij wel aantekenend dat we de mediation niet over willen doen. Ik spreek de vurige wens uit dat de inwoners van Alphen aan den Rijn vanaf nu weer een bestuur zien dat niet bezig is met intern gekibbel, maar met het wel en wee van hun stad. De gesprekken kunnen wat de VVD betreft direct na de voorjaarsvakantie starten, onder leiding van u, voorzitter.

Tot zover.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing