Terug naar de inhoud

Vrijdag is het vierde debat Op het dorp gehouden. Onderwerp van gesprek was de centrummanager. De centrummanager heeft vele taken: organisatie van evenementen, aanspreekpunt voor de gemeente en spreekbuis van winkeliers, horeca en toeristische attracties naar de gemeente, initiatiefnemer voor veiligheidsprojecten etc.. In Leiden is de centrummanager in dienst van de Stichting Centrummmanagement. De gemeente draagt 200.000 euro bij, de ondernemers 250.000 euro. Vertaald naar Alphense begrippen zou dat grofweg neerkomen op 80.000 voor de gemeente en 100.000 voor de ondernemers. Dat komt grofweg neer op 400 euro per ondernemer. Echter, de kosten van een centrummanager zelf, inclusief huisvesting en dergelijke, wordt geschat op 100.000 euro; dat is een goed begin. Dat bedrag moet door gemeente en ondernemers op te brengen zijn. Wat de VVD betreft wordt op zo kort mogelijke termijn door ondernemers (VOA retail) en de gemeente een plan gemaakt dat voor besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, dat moet binnen een paar maanden lukken. Eén van de eerste taken van de centrummanager bestaat uit het aantrekkelijk houden van de omgeving van het Thorbeckeplein.

Dit weekeinde heb ik mij door de stukken van Alphen in Balans geworsteld. Hoewel, geworsteld: het was veel, maar wel goed leesbaar. De gemeente stelt voor om inwoners en maatschappelijke instellingen bezuinigingsvoorstellen voor te leggen voor een bedrag van 3,8 miljoen waaruit de raad uiteindelijk maatregelen ten bedrage van twee miljoen moet kiezen. Dat bedrag is nodig om het tekort voor de komende jaren op te vangen en om een beetje ruimte te creëren voor nieuw beleid. Ik pleit er voor om dat bedrag indien mogelijk nog wat op te hogen zodat we meer ruimte voor nieuw beleid te creëren, zoals bijvoorbeeld het centrummanagement, en eventuele tegenvallers te kunnen opvangen. Op zich is het netjes van het college dat zij niet de suggestie doen om op de raadsvergoeding te bezuinigen, maar 10% bezuinigen geeft een opbrengst van zo'n 70.000 euro, genoeg voor de centrummanager en de kunstprijs. Zo zijn er meer posten waarop te bezuinigen valt. Maar goed, de discussie over welke posten we voorleggen aan de inwoners volgt a.s. donderdag. Laten we het wel in één keer goed doen.

Het GroenLinks congres (de afbeelding linksboven is overigens van GroenLinks Gouda) was het aanzien waard, een goede demonstratie van hoe democratie dient te werken: een partij stelt een kieslijst samen, de kiezers kiezen de Kamerleden en de Kamerleden nemen vervolgens, alles overziend en iedereen gehoord hebbende, zonder last of ruggespraak een besluit, waar ze achteraf verantwoording over afleggen. Een besluit dat niet ongezien tegen het kabinet gericht is, maar een besluit dat recht doet aan de eigen beginselen en idealen. Dat betekent soms dat je tegen een kabinetsvoorsel stemt, soms dat je, nadat een voorstel indien nodig aan jouw eisen is aangepast, voor stemt. Gericht op de inhoud dus, dat is democratie. Op deze manier krijgen, los van of je coalitie- of oppositiepartij bent, we besluiten die steunen op een meerderheid in de Kamer die recht doet aan de rol van volksvertegenwoordiger. Je stem wordt niet bepaald door of je lid bent  van een coalitie- of oppositiepartij, maar of een voorstel past bij de uitgangspunten van je partij, en daarmee van de kiezers die je gekozen hebben. Zo krijgen we besluiten die op een zo breed mogelijk draagvlak kunnen rekenen binnen én buiten de Kamer. Als u een parallel ziet met de gemeenteraad: dat klopt, zo is het ook bedoeld! Daar geldt wat mij betreft exact hetzelfde.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing