Muziek

Wij komen net terug van de musical Narnia in Castellum. Een erg leuke musical. Vooraf hebben we in het theater gebruncht, ook zeer aan te bevelen voor gezinnen met kinderen. Naast de uitstekende brunch is er ook voor de kinderen goed gezorgd. In de Rabozaal staan een springkussen, twee sjoelbakken en een tafelvoetbalspel voor de kinderen, zodat de ouders rustig kunnen genieten van een kop koffie. Helaas duurde musical zo lang dat we niet naar de open dag van de Turkse moskee zijn geweest, maardat maken we de volgende keer wel goed.

Afgelopen donderdag hebben we een langdurige commissievergadering gehad. Onderwerpen van gesprek waren jeugd en veiligheid, jeugd en vrije tijd en de sportnota. Stuk voor stuk gedegen stukken van wethouder Du Chatinier. Zoals bekend maken we ons op twee punten zorgen: de jongerenraad en de disco. We vinden nog steeds dat de jongerenraad een goede afspiegeling moet zijn van de jongeren in onze gemeente, en dat de raad adviesbevoegdheid moet hebben. De wethouder heeft toegezegd binnenkort met een aparte nota over de jongerenraad te komen, daar komen we dus nog over te spreken.

Iedereen, jongeren, college en raad, wil een disco binnen onze grenzen. De VVD vindt dat je de komst van een disco moet vergemakkelijken. Bespaar een toekomstige exploitant de moeite van het zoeken naar een lokatie. Dat is voor een disco namelijk verdraaid lastig: niet te dicht bij bestaande woningen, want dat geeft overlast. Niet te ver uit de bewoonde wereld, want dat vinden we niet sociaal veilig. Er is een disco gepland in de Dutch Oval. Echter, we hebben uitgesproken dat deze niet het alleenrecht heeft. Maak het dus in bestemmingsplannen mogelijk ergens een (tweede) disco te vestigen. Dat vergt een gedegen lokatieonderzoek. Dat kun je van tevoren doen. Als zich niemand meldt, is dat inderdaad moeite voor niets, maar meer dan ons best kunnen we niet doen. De gemeente gaat in elk geval zelf geen disco exploiteren, en we geven de grond ook niet weg. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!

Waar ook muziek in lijkt te zitten, is de N207. De VVD in Provinciale Staten heeft opnieuw voor verbreding gepleit, de ondernemers zijn bereid mee te betalen. Mevrouw van Nieuwenhoven roept dat we de oplossing in beter openbaar vervoer moeten zoeken; als je in de file de bus voorbij ziet komen, ga je vanzelf naar de bus verlangen. Nee hoor, je ergert je er alleen maar aan dat de busbaan daarna weer minutenlang leeg ligt. Connexxion geeft trouwens zelf toe dat ze de komende jaren slechts een deel van de groei van het autoverkeer kan opvangen. Met andere woorden: ook als we het openbaar vervoer maximaal uitbreiden, blijft het autoverkeer groeien. Gratis maken van het OV is geen optie; uit onderzoek blijkt dat de mensen die daar gebruik van maken mensen zijn die nu reeds met het openbaar vervoer reizen. Kortom, verbreden is de enige oplossing. Maar, als dat de zaken versnelt, is het aanleggen van een complete busbaan wat mij betreft ook een optie, onder de voorwaarde dat als blijkt dat na twee jaar de files niet korter zijn geworden de busbaan wordt opgeheven en er een extra rijstrook bij komt. Zijn er bestuurders die zo'n afspraak aandurven?

In Den Haag heb ik in elk geval weer erg gelachen om Groen Links. Naast de kilometerheffing, die reeds onderscheid maakt in vervuilende auto's en schone auto's, moet er ook nog een milieuheffing bij de aanschaf komen ter vervanging van de BPM. Op de vraag van de journalist of dat niet betekende dat er sprake was van een forse lastenverzwaring, antwoordde Wijnand Duijvendak, u weet wel, ex-Milieudefensie, doodleuk dat als je én een schone auto reed, én minder kilometers maakte, dat wel meeviel. Ja hoor Wijnand, slaap verder!

Tot volgende week!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing