Erop of eronder

Deze week verscheen een bericht dat de heer Zeeman in de race is als belegger/ontwikkelaar voor de ontwikkeling van de Lage Zijde. Eén van zijn wensen is een tunnel in de plaats van de Julianabrug. Op zich een mooi idee. Edoch, zo'n vijftien jaar geleden is dat idee wel eens bekeken. Zo'n oplossing is erg duur en ruimtelijk moeilijk inpasbaar. Om er voor te zorgen dat je niet een hoog dalings- en stijgingspercentage krijgt moet de weg erg lang worden, en dat maakt dat hij pas tussen de Prins Bernhardlaan en de Baronie weer op maaiveldhoogte komt. Daarbij komt dat we nog enkele andere dure opgaven hebben liggen, zoals de Maximabrug en de rondweg. Kortom, een mooi idee, maar voor zo ver mijn informatie strekt niet realiseerbaar. Als de heer Zeeman een onderzoek naar de haalbaarheid wil doen, graag.

Er zijn veel positieve reacties gekomen op onze bemoeienis met de OTA; Louise Harmsma heeft namens ons vragen gesteld aan het college (zie dit artikel) en kijk op onze website. Kortweg: de overSLAGterminal moet geen overLASTterminal zijn. De vergunning is helder en de daarin vastgelegde normen mogen niet overschreden worden. Uitbreiding van de werkzaamheden in de nacht, zoals van Uden wil, is voor de VVD onbespreekbaar. Het getuigt van weinig inzicht om een dergelijke aanvraag te doen terwijl van Uden overtreding op overtreding stapelt. Wij geven ondernemers graag de ruimte, maar wel binnen de normen die gesteld zijn. Handhaven is voor de VVD een minstens zo belangrijk punt.

Ook de voortzetting van de herindeling begint weer op gang te komen. De stuurgroep en klankbordgroep staat een hoop werk te wachten. Bijvoorbeeld: het in elkaar schuiven van de ambtelijke organisaties vraagt de nodige aandacht. Dat moet zorgvuldig gebeuren. Immers, we spreken niet over drie gelijke grootheden; het ambtenarenapparaat van Alphen aan den Rijn is veel groter dan van Rijnwoude en Boskoop. We moeten er voor waken dat een beeld ontstaat dat grote broer Alphen aan den Rijn de andere twee organisaties opslokt; dat is geenszins de bedoeling. Anderzijds is het ondenkbaar dat we kostbare tijd verspillen met het optuigen van een compleet nieuwe organisatie of met opnieuw het wiel uitvinden. Dat is ook niet nodig. Op sommige terreinen wordt bijvoorbeeld reeds samengewerkt met Rijnwoude en worden sommige taken reeds door Alphen aan den Rijn verricht. Het gaat dus om zorgvuldigheid, maar ook om onderling vertrouwen, vertrouwen dat we maar één doel voor ogen hebben: een sterke, doelmatige ambtelijke organisatie ten dienste van alle toekomstige inwoners en kernen van de nieuwe gemeente.

Zo is het ook belangrijk dat de gemeenteraden elkaar beter leren kennen en gaan samenwerken. Het gezamenlijk oppakken van een dossier dat een grote rol gaat spelen in de nieuwe organisatie is een manier om dat in de praktijk te brengen. Er wordt reeds samengewerkt in de klankbordgroep reintegratie, maar ook het dossier jeugdzorg is zo'n dossier. De jeugdzorg wordt overgeheveld naar de gemeenten. We kunnen de organisatie van de jeugdzorg maar één keer goed doen. De huidige jeugdzorg kent enkele grote problemen. Een van de problemen is de toegeleiding. Veel kinderen krijgen ten onrechte een etiket opgeplakt en verdwijnen vervolgens in een lang traject van hulpverlening. Waarom hebben we in Nederland twee (of meer) keer zo veel kinderen met ADHD dan in andere Westerse landen (klik hier voor een uitzending van Zembla)? ADHD bestaat, zeker, maar niet zo veel als nu gediagnosticeerd wordt. Laat alle ouders en kinderen met een hulpvraag eerst goed screenen in de eerste lijn. Daar wordt de diagnose gesteld (of niet) en wordt passende hulp geboden. Een goede samenwerking tussen eerstelijns hulpverleners en het Centrum Jeugd en Gezin wordt steeds belangrijker, en komt nog volstrekt onvoldoende uit de verf. Een tweede probleem is de wildgroei aan hulpverlenende instanties. Daar staat deze week een goed stuk over in VNG Magazine. Eén coördinator per gezin helpt om de hulpverlening te stroomlijnen, en daar is in onze regio een goede start mee gemaakt. Een mooi dossieroverstijgend project, en iets waar we reeds een motie van het CDA over hebben aangenomen, is het kern- en wijkgericht werken. Laten we dat z.s.m. met de drie gemeenten oppakken.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing