Verwarring

Er is veel verwarring ontstaan over het standpunt van de VVD in Alphen aan den Rijn ten aanzien van de naamgevingsprocedure voor de nieuwe gemeente (foto: Leids Dagblad). Ons standpunt is helder: de raden stellen na het (niet-bindend) advies van een bureau een lijstje met namen vast dat voorgelegd wordt aan alle inwoners. De uitslag van deze stemming is bindend, de VVD respecteert de mening van onze huidige en toekomstige inwoners. Wij vinden wel dat het lijstje een mix moet zijn van oude en nieuwe namen. Middels een gewogen stemming wordt de nieuwe naam bepaald. Zo werkt democratie volgens mij, de meeste stemmen gelden. De naam moet een naam zijn die door de meerderheid wordt gedragen. Mijn persoonlijke voorkeur is duidelijk: ik vind alles overwegende Alphen aan den Rijn de beste naam. De naam is in heel Nederland bekend, iedereen weet waar het ligt, en waarom geef je iets of iemand een naam: zodat iedereen weet over wie of wat je het hebt. En trouwens: de nieuwe naam wordt met name in bestuurlijk Nederland gebruikt, als inwoner blijf je in de plaats wonen waar je ook nu woont. Iemand in Aarlanderveen zegt dat hij in Aarlanderveen woont, niet in Alphen aan den Rijn, en iemand uit Koudekerk woont in Koudekerk, niet in Rijnwoude. Een nieuwe naam is geen randvoorwaarde voor een start waarbij alle drie gemeenten als gelijkwaardig worden beschouwd. Dat laatste is wat mij betreft een vanzelfsprekendheid en niet afhankelijk van de naam van de nieuwe gemeente!

Afgelopen donderdag is er gesproken over het evenementenbeleid. De VVD vindt evenementen belangrijk voor onze stad, zowel voor onze eigen inwoners als voor het aantrekken van mensen van buiten. De huidige uitgangspunten zijn goed, de belangrijkste evenementen worden gesteund. Dat is goed voor de stad en voor de ondernemers in de stad. Collega de Jeu hield weer een van zijn droefgeestige betogen. Hij schaamde zich voor de wijze waarop de gemeente omging met de vele evenementen waarachter de grote inzet van vele vrijwilligers schuilgaat. Op een vraag van de VVD welke Alphense evenementen tekort schieten, moest hij echter het antwoord schuldig blijven. Hij kwam niet verder dan het feit dat de gemeente de Vuelta niet door Alphen aan den Rijn heeft laten rijden. Tjongejonge..... Op het eigenlijke stuk waarin de uitgangspunten van het evenementenbeleid beschreven staan, is geen enkel commentaar gekomen. Ja, oppositie voeren valt niet mee.

Tenslotte: Alphen aan den Rijn haalt zijn bronzen beelden tijdelijk binnen. Treurig dat we door toedoen van tuig dat soort maatregelen moeten nemen. Welke zieke geesten doen dit? Ik hoor allerhande creatieve oplossingen, zoals DNA-branding, een GPS chip, de beelden vervangen door kunststof exemplaren, maar de bottom line is dat je af moet blijven van andermans spullen. De straffen voor dit soort dieven kan wat mij betreft niet hoog genoeg zijn. Weet iemand trouwens hoe het met het beeld van Carmiggelt gaat? Is het besluit tot herstel reeds genomen? Als daar geld voor nodig is, ben ik gaarne bereid een bedragje over te maken. Misschien is het oprichten van een fonds voor het herstel en vervangen van gestolen voorwerpen (voor zover niet op andere wijze gedekt) een idee?

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing