Een mooi 2012 zonder schijnbare tegenstellingen

Om te beginnen wens ik u allen een gezond, gelukkig en succesvol 2012.

Een jaar waarin veel schijnbare tegenstellingen wat mij betreft verdwijnen.

Immers, als we raadsleden, opiniemakers en andere praatjesmakers mogen geloven, barst het in Alphen aan den Rijn van de tegenstellingen en wordt er niet naar argumenten geluisterd. Je bent voor of tegen het Cultuurhuis, voor of tegen plannen voor de Lage Zijde, voor of tegen het gemeentebestuur, voor of tegen de Maximabrug, voor of tegen de grote rondweg. Zijn we een dorp of een stad? Natuurlijk is het voor het debat en voor het duidelijk maken van verschillen interessant om verschillen groter te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Maar als we de meeste zaken wat nauwkeuriger beschouwen, zitten de tegenstellingen niet in de doelstellingen die we hebben, maar in de oplossingen die we daarbij bedenken.

We willen allemaal dat instellingen als de bibliotheek, de muziekschool, het streekarchief, de STAA en de volksuniversiteit goede huisvesting krijgen. Een meerderheid in de gemeenteraad ziet het Cultuurhuis aan de Lage Zijde als oplossing, anderen denken daar anders over, maar niemand vindt dat iedereen maar moet blijven zitten waar hij zit.
We willen allemaal dat de Lage Zijde opgeknapt wordt en een drukbezocht deel van het centrum blijft. Een meerderheid ziet de realisatie van het waterfront als oplossingsrichting, anderen hebben daar andere ideeën over, maar niemand vindt dat de Lage Zijde zo moet blijven als hij is.
We vinden allemaal de bereikbaarheid van Alphen aan den Rijn belangrijk. Een meerderheid ziet de Maximabrug in combinatie met de grote rondweg als oplossing, anderen vinden dat je meer in het openbaar vervoer moet investeren, maar niemand is tevreden met hoe het thans in Alphen is gesteld met de verkeersdrukte.

We moeten af van de gedachte dat Alphen aan den Rijn een dorp is dat geen grote ambities moet hebben. We vormen straks een grote gemeente met 100.000+ inwoners. Dat vereist groter denken, toekomstgericht denken, niet blijven hangen in het verleden of je opstellen als Calimero. We moeten aanpakken om zaken voor elkaar te krijgen: een aantrekkelijk centrum, een bereikbaar Alphen, voldoende werkgelegenheid, een goed ondernemersklimaat, voldoende groen in de wijken, nieuwe woningen, een breed cultuuraanbod, een goed evenementenbeleid, stadspromotie et cetera. Alphen aan den Rijn is niet meer hetzelfde als 25 jaar geleden, en over 25 jaar is het weer anders dan vandaag. We streven allemaal naar verbetering, soms langs verschillende wegen, maar vaak met hetzelfde doel. Elkaar persoonlijk aanvallen, schelden, beledigen, vaak anoniem, het helpt onze stad niet vooruit. Positief opbouwende kritiek helpt, uitsluitend vertellen hoe het niet moet helpt niet. Eenmaal democratisch genomen besluiten vormen het uitgangspunt voor het vervolg.

Inwoners moeten weten hoe, waar en wanneer besluiten genomen worden, wanneer en hoe ze kunnen meedoen om de besluiten beter te maken, hoe ze invloed kunnen uitoefenen. Er zit veel denk- en slagkracht onder onze inwoners, daar moeten we gebruik van maken; de Adviseurs zijn daar een goed voorbeeld van. Onze inwoners hebben ook recht op een goed functionerende raad en om te weten waar overeenkomsten en verschillen tussen partijen zitten. Dat vereist een goede naleving van het vergadermodel dat we hebben afgesproken. Informatievergadering via email en op de informatiemarkt, debatteren in de commissie, vooral tussen partijen en niet in een vraag-en-antwoord-spel met de wethouder, en besluitvorming in de raad. Dat gaat steeds beter, maar heeft wel continu aandacht nodig.

Dat zijn mijn wensen voor het nieuwe jaar en mijn voornemen is dat ik mij daar in elk geval voor 100% voor ga inzetten.

Tot volgende week.

Reacties

Machiel van der Schoot zei…
Beste Ruud,

In je laatste BLOG schrijf je

“Immers, als we raadsleden, opiniemakers en andere praatjesmakers mogen geloven …”

Nou is niet duidelijk of dat “praatjesmakers” ook op raadsleden slaat of alleen op opiniemakers. Eerlijk gezegd denk ik dat je alleen opiniemakers bedoelde, want je bent zelf ook raadslid en zelfkritiek is nooit jouw sterkste kant geweest.

Wat je ook bedoelde: het is eigenlijk niet belangrijk. Ik heb namelijk uit betrouwbare bron een nog niet openbaar gemaakt juryrapport gekregen. Het gaat over jou en je nominatie tot “praatjesmaker van het jaar”. Zal ik het eens voorlezen?



Met deze man hebben we een sterke kandidaat.

Als huisarts is hij de afgelopen jaren 50% meer uit de staatsruif gaan eten. Toen een redelijke correctie van nota bene zijn eigen minister, zijn portemonnee dreigde te raken, wist hij niet hoe snel hij naar Amsterdam moest gaan om te protesteren. Opvallend voor een man die beloofd had de gemeentelijke belastingen niet te verhogen, maar dat toch deed.

De genomineerde krijgt 18.000 Euro per jaar voor zijn lidmaatschap van de gemeenteraad. Na de fusie wordt dit bedrag nog met 14% verhoogd. Van enige terughoudendheid naar anderen, die wel als vrijwilliger of als zelfs sponsor hun bijdrage aan de gemeenschap leveren en ook wel eens iets willen zeggen, is de jury niets gebleken.

Recentelijk, toen de problemen rond de Euro, stijgende werkeloosheid en bezuinigingen al overduidelijk waren, beweerde hij dat er helemaal geen crisis was.

In zijn laatste blog schrijft hij dat de mensen in Alphen het met elkaar eens zijn. Alleen al dat betoog maakt hem tot een potentiële prijswinnaar. Zelden heeft de jury zoveel onzin bij elkaar gezien. Wegen, bruggen, cultuurhuizen, uitbreiding van winkelcentra: iedereen zou dat volgens hem willen en nergens rept hij over de onbetaalbaarheid of de aanslagen op het milieu ervan.

Kortom een sterke kandidaat, die naar het oordeel van de jury terecht aanspraak maakt op de titel “praatjesmaker van het jaar”.



Wat heb ik daar nog aan toe te voegen? Misschien kan ik nog wat verder op je laatste blog ingaan. Je schrijft dat iedereen, die het niet met je eens is, in het verleden is blijven hangen of zich opstelt als Calimero (voor de jongeren: = zielig doen). Nou Ruud als er één zielig doet ben jij het wel. Als de ongekroonde Zonnekoning van Alphen, kan je totaal niet met kritiek omgaan. Als er iemand is, die in het verleden is blijven hangen ben jij het wel. Wat een kutplannen uit de vorige eeuw proberen jullie er door heen te duwen. Ouderwetse winkels, ouderwetse bibliotheken en ouderwetse infrastructuur. Alsof jullie nog nooit van internet, E-readers en thuiswerken hebben gehoord.

Nergens heb je het over geld, zolang het tenminste niet je eigen centen zijn. Misschien wel aardig om je partijgenoot Lyczak eens te citeren. Weet je wat hij in februari 1994 schreef in jullie eigen krantje?

“Daarbij hoor ook de wijze waarop met het geld van de burger wordt omgegaan. Politiek en ambtenaren doen maar veel te vaak of het hun geld is en vergeten dat de burger betaalt”.

Lyczak, die later moest aftreden omdat het gemeentehuis 40 miljoen duurder werd dan begroot en hij de gemeenteraad foutief informeerde, zit weer vrolijk terug op zijn plaats. Nu gaan jullie met de Lage Zijde weer voor tientallen miljoenen het schip in en weer verkopen jullie praatjes over een projectontwikkelaar die er voor de Kerst al zou zijn.

Weet je Ruud, je moet inderdaad niet in het verleden blijven hangen, maar je mag het ook niet vergeten. Ik zal dat in ieder geval niet doen. Je bent mijn nummer één hoor Ruud, ouwe praatjesmaker die je d'r bent!

Machiel van der Schoot

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing