De kracht van Alphen


Gisteren zijn wij met raadsleden van de toekomstige gemeente Alphen aan den Rijn op werkbezoek geweest in Kerk en Zanen; een andere delegatie heeft Zwammerdam bezocht.

We zijn begonnen met een werkbezoek aan Archeon. Een gedreven Jack Veldman vertelde over de successen die inmiddels zijn behaald. Nummer 1 kidsproef museum van Zuid-Holland, hoge bezoekersaantallen, een prachtig aanpalend archeologisch museum. Archeon heeft overigens nog wel de nodige wensen op gebied van bereikbaarheid en omgeving.

Vervolgens hebben we het project Social Sofa bezocht bij het gezondheidscentrum Vitalis. Enkele actieve buurtbewoonsters hebben zich ingespannen om samen met medebewoners een mozaïekbank neer te zetten die zij zelf van het mozaïek hebben voorzien, een sociaal gebeuren op zichzelf. Het pleintje is met hulp van de gemeente mooi opgeknapt en op een saaie muur wordt met financiële ondersteuning van onder andere Vitalis een mooie schildering aangebracht. De dames waren vol lof over de ondersteuning van de gemeente.

Dat gold ook voor de bewoners van de kloosterordebuurt in Kerk en Zanen onder aanvoering van Ruud Schakel, hoewel de lof vooral voor hemzelf en de andere bewoners zou moeten betreffen. Buurtpreventie, buurtfeesten, buurtactiviteiten, een 100% dekkingsgraad waar het groenparticipatie betreft. Een mooi voorbeeld van de civil society. Dat zouden nog meer buurten moeten doen!

Tenslotte hebben we nog drie presentaties gekregen: over de herstructurering van Rijnhaven, over een project waarbij gedetineerden met hulp van gemeenten geresocialiseerd worden en over gebiedsbeheer en groenparticipatie. Een welbestede dag.
Overigens gaat de VVD bij de begrotingsbehandeling een voorstel doen ten aanzien van groenparticipatie. In de bezuinigingsvoorstellen is opgenomen dat plantvakken worden veranderd in grasveldjes. Ons voorstel is om eerst, daar waar mogelijk, de bewoners te vragen of zij bereid zijn zelf de plantvakken te onderhouden. Zo niet, worden deze veranderd in grasvakken. Zo geef je mensen zelf de keuze.

Wat de bezuinigingen betreft: het college heeft een, gelet op de huidige tijd, evenwichtige begroting opgesteld. Zo loopt de OZB verhoging in de pas met de inflatie en blijven de netto woonlasten gelijk. Dat is mooi in een tijd waarin onze inwoners het financiële toch iets moeilijker hebben, al moeten we dat niet overdrijven. We hebben wel wat moeite met het verminderen van toezicht en handhaving, het stoppen van subsidie voor milieueducatie en het afschaffen van vrijwilligers- en jeugdprijzen . Handhaving en onderwijs zijn kerntaken van de overheid, en je mag de mensen die op vrijwillige basis deze stad mede leefbaar houden best een keer per jaar in het zonnetje zetten. Door de vrijwilligers- en de jeugdprijzen samen te voegen bereik je toch enige besparing. Wat ik betreur is dat er geen gehoor is gegeven aan de oproep, gedaan tijdens de behandeling van de voorjaarsnota, om alle subsidies eens tegen het licht te houden. Immers, niet alles is een kerntaak van de overheid. Maar goed, wat is niet is kan nog komen.

Tot over twee weken.

Reacties

Matthijs Mesken zei…
Beste Ruud,

Goed om te lezen dat jullie een voorstel doen t.a.v. groenparticipatie. Het opofferen van plantvakken in het kader van bezuinigingen is niet handig en vaak ook niet nodig. Te vaak wordt 'groen' gezien als een kostenpost. Uit allerhande onderzoek blijkt dat 'groen' juist vele baten heeft (vastgoed wordt meer waard, lucht wordt schoner, aanzien van een stad/wijk wordt beter, vandalisme neemt af, etc. etc.). Denk verder eens aan vergroting van biodiversiteit.
Onlangs is een aardig boekje verschenen waarin verschillende Nederlandse Gemeenten aangeven wat 'groen' hen oplevert in financiele zin. Zij hebben een wetenschappelijk model in de praktijk getest. Het boekje heet 'Groen loont met TEEB stad; gemeenten redeneren, rekenen en verdienen met de baten van natuur en water'. TEEB staat voor: The Economics of Ecosystems and Biodiversity.

Ik denk dat het boekje de nodige inspiratie kan geven en hoop dat het aantal grasveldjes tot een minimum beperkt zal blijven....!

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing