Commotie rond Ayaan Hirsi Ali

Het is onmogelijk voorbij te gaan aan alle commotie rond Ayaan Hirsi Ali.
Ten eerste de aanleiding. Een aflevering van Zembla met weinig tot geen nieuwe feiten. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit een ouderwetse zet is van links georiënteerde media om een groeiende populariteit van rechts in het zicht van de verkiezingen in de kiem te smoren.
Ten tweede een andere aanleiding voor het vertrek van Ayaan Hirsi Ali. Het is te gek voor woorden dat een rechter enkele klagende bewoners van het woningencomplex waar zij verbleef in het gelijk heeft gesteld. Dat enkele bange bewoners klagen is tot daar aan toe, maar dat een rechter ze gelijk geeft en daarmee impliciet terrorisme beloont is voor mij onverteerbaar. Dat dat een van de redenen is voor Ayaan Hirsi Ali om Nederland te verlaten kan ik mij goed voorstellen.
Ten derde het gekrakeel rond het vluchtverhaal. Iedereen, let wel iedereen, was op de hoogte, of had op de hoogte kunnen zijn van dit verhaal. In dat opzicht is de verontwaardiging van wie dan ook misplaatst. De vraag of het verstandig was van de toenmalige VVD-top om haar op de kieslijst te plaatsen is achteraf makkelijk te beantwoorden; feit blijft dat niemand daar destijds vraagtekens bij heeft gezet.
Het snelle besluit van minister Verdonk heeft terecht alom verbazing gewekt, zelfs bij iemand als Gerrit Zalm. Zalm zei: “Als alle besluiten rond asielzoekers zo snel genomen zouden worden zouden de asielzoekercentra leeg zijn en de wachtlijst bij IND niet bestaan”. De reactie van Rita Verdonk van gisteravond doet daar niets aan af. Misschien dat de drang om te laten zien dat ze een consequent beleid voert hier schuldig aan is, wie zal het zegen. Dat zij het gedaan heeft ten behoeve van haar campagne voor het lijsttrekkerschap geloof ik niet, daar zie ik haar niet voor aan.
Ik heb het genoegen gehad Ayaan Hirsi Ali enige uren van dichtbij mee te mogen maken. Nederland verliest een zeer intelligente, humorvolle, bewogen vrouw, een groot voorvechtster van vrouwenrechten en strijdster tegen de uitwassen van de islam. Ik hoop dat ze in Amerika haar werk op een goede manier zal kunnen voortzetten.

Gisteravond was ook de voortzetting van de gemeenteraadsvergadering van 27 april. We hebben groen licht gegeven voor de uitwerking van de plannen voor de uitbreiding van zwembad de Hoorn. Een ander punt was de rotonde in Aarlanderveen. We doen nog een keer een poging om de provincie te laten uitleggen waarom de rotonde noodzakelijk is; op grond van de huidige informatie zal de raad tegen de rotonde stemmen.

Reacties

Anoniem zei…
Hoezo Ruud, als het bij iedereen bekend is kan een uitzending de groeiende populariteit toch niet tegengaan? Bovendien is het dezelfde ‘linkse’ media die eindeloze aandacht geeft aan het verkiezings gebeuren van Verdonk en Rutte. Zo werkt het dus in de mediacratie, zo win je dankzij de aandacht en zo verlies je het weer. Vraag maar aan Ad Melkert hoe hem de ‘linkse’ media aandacht is bevallen of Tara Singh Varma toen haar ziekteverhaal een fabel bleek te zijn.
Een mythe dus dat linkse media verhaal. Zo is het WE wisten het allemaal ook een keurig in elkaar gezette mythe, het is toch echt niet waar. Ik hoorde pas voor het eerst dat zij niet helemaal correct was geweest in haar vluchtelingen verhaal bij de berichtgeving over het opnemen voor het meisje Taida, wat haar sierde trouwens. Er waren toen niet veel politici die het voor dat meisje opnamen. Het niet helemaal de waarheid vertellen door Ayaan schijnt in enkele buitenlandse media te hebben gestaan vorig jaar, het schijnt dat het zijdelings in een B & D uitzending is in een betoog van haar is aangehaald. Maar is dat hetzelfde als wat allemaal duidelijk is geworden naar aanleiding van die Zembla uitzending? Lijkt mij van niet, anders was die commotie ook niet ontstaan. Nee, die Zembla uitzending deed bij mij de vraag reizen, kan je zo iemand nog vertrouwen als parlementariër. Als mens hoeft ze van mij niet aangepakt te worden, zij is net zoals Taida en al die andere gezichtsloze asielzoekers van voor 1 april 2001 al zo lang hier dat het gewoon Nederlanders zijn geworden. Mensen die Taida persoonlijk kende namen het voor haar op, zo zie ik het ook voor de mensen die het voor Ayaan nu persoonlijk opnemen. Maar van de mensen die zo voor het harde rechtlijnige beleid van Mw. Verdonk zijn verwacht is dat ze dat nu ook zijn, dat is wel zo consequent
Anoniem zei…
"een ouderwetse zet is van links georiënteerde media". Beste Ruud, variaties op deze zin zie ik al dertig jaar verschijnen, om het innovatief karakter van politiek rechts aan te geven. Een heus complot om de VVD af te stoppen? Daar hebben jullie toch geen linkse media voor nodig? De VVD kopstukken haalt likkebaardend figuren als Verdonk en Hirsi Ali aan boord, om dan te ontdekken dat dit allerminst de "teamplayers" zijn die in hun "old-boys" netwerk passen. Dames die qua stijl (actie! om de actie!) veel meer verwant zijn aan de SP! Het is ronduit merkwaardig te merken dat de VVD er blijkbaar geen idee van heeft wie zij aan haar borst koestert. Of was het misschien een sportieve geste om de andere partijen een betere kans te geven? Bewust of niet bewust, maar de VVD heeft zichzelf landelijk een handicap opgelegd. Nóg een paar van dit soort uitglijers en we kunnen een leuke verkiezingsstrijd tegemoet zien. Op deze manier komt misschien zelfs Wiegel nog eens terug, en kan Robert, met kat én lint, van het gemeentelijke naar het landelijke pluche verhuizen.

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing