To be progressive or conservative, that's the question

Afgelopen donderdag is door de beide raadscommissies van Alphen an den Rijn en Rijnwoude gesproken en gedebatteerd over de locatie van de Maximabrug. Er was geen partij die een andere locatie heeft voorgesteld dan de locatie 1a. Dat is winst. Dat neemt niet weg dat er partijen zijn die hebben aangekondigd tegen het collegevoorstel te stemmen. Vreemd genoeg zitten daar zowel voor- als tegenstanders van de rondweg van Alphen aan den Rijn bij. Het standpunt van de SP is bekend. Als conservatieve partij, die een stuk polder wil sparen ten koste van een met auto's dichtslibbende stad, nemen zij een bekend standpunt in. Van Groen Links valt het mij iets meer tegen, maar goed, ook van GroenLinks weten we dat groen overheerst. Maar dat D66 en mogelijk ook Nieuw Elan zullen tegenstemmen, is ronduit onbegrijpelijk, temeer daar de brug op de door de heer van As zo gepromote locatie ligt. Er is volgens D66 en NE te weinig zicht op de rondweg om de aanleg van de brug, die op zichzelf geen toegevoegde waarde voor Alphen aan den Rijn heeft, te rechtvaardigen; Nieuw Elan vindt dat er geen totaalvisie onder het plan ligt.
Echter, zonder de brug weten we zeker dat de rondweg er nooit zal komen. Bovendien is het college reeds bezig met het voorbereiden van een nieuw bestemmingsplan om de rondweg mogelijk te maken, een rondweg die de provincie als lokaal onderwerp heeft betiteld, en daarmee de mogelijkheid om de komst van de rondweg te blokkeren zelf heeft weggenomen.
Tevens komen er, op aandringen van onder andere de VVD, maatregelen om te voorkomen dat de overlast in Alphen aan den Rijn toeneemt zo lang er wel een brug maar nog geen rondweg ligt. De zogenaamde 'kleine bypass' is van de baan: er komt geen aansluiting op de Bruins Slotsingel op de rondweg zo lang de rondweg nog niet is voltooid, en er komen verkeersremmende maatregelen op 's Molenaarsbrug die vracht- en sluipverkeer via de Maximabrug tegengaan.
Er liggen plannen voor een centrumring, plannen voor verbreding van de N207; visie genoeg. Tegenstanders die roepen dat er 'slechts' 10000 verkeersbewegingen op de rondweg zullen zijn, vergeten dat er meer verkeer gaat komen vanaf en naar de Greenport Boskoop/Rijnwoude. Daar is in de cijfers geen rekening mee gehouden. Bovendien heeft de rondweg meer voordelen. Kijk maar eens naar deze
presentatie.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing