WMO

In het weekeinde zijn we naar Spa in België geweest met de huisartsen die in mei 2007 de HOED (Huisartsen Onder Een Dak) praktijk aan de Preludeweg zullen betrekken (zie www.huisartsenprelude.nl). Vrijdagavond en zaterdagmorgen hebben we hard gewerkt om allerlei afspraken met elkaar te maken: openingstijden, werktijden, nevenactiviteiten voor de HOED en dergelijke. We hebben ook de stoffering bekeken; leuke kleuren die deels ook in ons logo terugkomen. Op zaterdagmiddag hebben de gezinnen zich aangesloten en zijn we door de bossen van Spa gewandeld; zaterdagavond is er voor ons lekker gekookt. Zondag survival. Gezien mijn ernstige hoogtevrees heb ik mij beperkt tot buks- en boogschieten. Maar onze dochters liepen over wankele touwbruggen en de oudste is van grote hoogte naar beneden getokkeld (“Vet joh!”).
Gistermiddag om 17.00 uur presidiumvergadering, daarna om 18.15 uur door naar de voorbespreking van het overleg tussen bestuur en fractie met voorzitter Marjan Franzen en fractiesecretaris Bert Windhorst. Even naar huis om te eten; met het bord op schoot naar de videobeelden gekeken van de schoolmusical waar de kinderen aan hebben meegedaan; erg leuk!

Om 20.00 uur commissievergadering: een opiniërende discussie over de kaders van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (www.invoeringwmo.nl). In de WMO worden o.a. de WVG en delen van de thuiszorg ondergebracht, maar ook zaken als vrijwilligers- en buurtwerk. De commissie is door het college gevraagd om de kaders aan te geven waar de regelgeving aan moet gaan voldoen. Er blijken weinig verschillen tussen de partijen te bestaan op dit gebied: mensen mogen in ieder geval niet minder hulp krijgen dan ze nu hebben, mantelzorg komt niet in plaats van professionele hulp, maar vormt een aanvulling, de raad wil nauw betrokken blijven bij de verdere ontwikkelingen. Dat waren slechts enkele van de vele wensen waarmee de wethouder huiswaarts keerde.
Rond 20 juni bespreken we het herziene beleidskader en op 6 juli stellen we het vast. Voor 1 oktober moet er een verordening liggen.
De manier van vergaderen is ook goed bevallen. De opstelling nodigde uit tot meer debat en elkaar vragen stellen in plaats van het klassieke (saaie) vraag- en antwoordspel tussen wethouder en commissie. We moeten nog wel iets veranderen aan de opstelling van de publieke tribune; nu keken de toeschouwers naar de ruggen van de commissieleden. Desondanks vonden de meeste toeschouwers het een leuk, zinvol en goed te volgen debat. Kortom: het wordt steeds leuker in het stadhuis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing