Eigen risico

Misschien lees ik de verkeerde kranten, maar in de pers was weing opwindends te lezen over Alphen aan den Rijn. De raadsvergadering is pas volgende week, deze week gaat de raadscommissie op bezoek in Aarlanderveen. Ik zal overigens in het presidium voorstellen ook Zwammerdam op deze manier te bezoeken.
Ik ben overigens vorige week vergeten te verhalen over de jaarlijkse debatwedstrijd van de Juniorkamer. Iain Wilson en ik vormden dit jaar het raadsteam, dat de afgelopen twee jaar in andere samensteling de eerste prijs wegkaapte. Helaas, dat is ons dit jaar niet gelukt. We zijn derde geworden. Er deden veel schoolteams mee, en ik was positief verrast. Daar zaten goede debaters tussen, hopelijk zijn er een paar te interesseren voor de politiek. Wat ik trouwens onder andere heb meegenomen van deze wedstrijd was dat als er sprake is van een beperkte spreektijd (2-3 minuten), dit de kwaliteit van het debat ten goede komt. Dat lijkt mij dus ook iets voor de gemeenteraad en de raadscommissie, waar de laatste tijd discussies vaak teveel tijd vergen en daardoor aan kracht inboeten.
Landelijk gezien was er meer te beleven, zeker op het terrein van de gezondheidszorg. De plannen voor de invoering van een eigen risico nemen steeds concretere vormen aan. De coalitie heeft beloofd dat de noclaim verdwijnt. Daar houden ze zich aan, maar daarvoor in de plaats komt iets anders dat een ordinaire bezuigingsmaatregel genoemd kan worden. Hoewel, bezuiniging... ik ben benieuwd naar de administratieve lasten die dat weer met zich meebrengt.
In eerste instantie was men bang dat deze maatregel betekende dat met name de mensen die chronisch ziek zijn € 150,- per jaar duurder uit zouden zijn. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we daar niet iets op zouden vinden: deze mensen worden er voor gecompenseerd. Nog meer administratieve lasten dus. En is ooit aangetoond dat een eigen risico in de gezondheidszorg leidt tot een lagere consumptie? Nee, natuurlijk niet. Mensen gaan immers niet voor de lol naar de dokter. Nog nooit heeft een dergelijke maatregel, noch in Nederland (medicijnknaak, specialistengeeltje) noch in andere landen tot een lagere consumptie geleid. Denkt de overheid nu echt dat ik puur vanwege de introductie van een eigen risico van € 150,- in de spreekkamer met patiënten een discussie krijg of het voorschrijven van middel A of een verwijzing naar specialist B nu wel nodig is? Nee toch zeker? Wie dat gelooft, moet zelf een keer naar de dokter om zich te laten nakijken. Ik adviseer de huisarts, die valt in ieder geval niet onder het eigen risico. Ach, zo heeft een volgend kabinet tenminste ook weer wat af te schaffen! Tot volgende week.

Reacties

Anoniem zei…
Beste Ruud,
Je zult ook dít commentaar wel niet plaatsen, maar van mij mag die 3 minuten spreektijd (1 A-4) per omgaande invoeren. Maar dan wél voor iedereen, en consequent. Blijkbaar zijn, ondanks je pleidooi, Ian en jij daar blijkbaar zeer door gehandicapt. Flink oefenen, dus!

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing