Woef woef

Voor de maand juni heeft de VVD-fractie voor het thema duurzaamheid gekozen. Op 2 juni zitten we weer op het terras van Brasserie 1918. Windmolens langs de N11, ook in Alphen aan den Rijn? Ik dacht net niet! Windmolens leveren slechts een beperkte winst op: als het te zacht of te hard waait doen de molens het niet, als ze kapot zijn of in onderhoud zijn doen ze het niet. Als de molen het niet doet, leert de molen geen stroom en raad eens waar in dat geval de stroom vandaan komt? De met fossiele brandstoffen gestookte centrale, die men toch draaiende moet houden om dit soort uitval op te vangen. Energiewinst? M.i. meer rondpompen van geld.
Het kabinet van de honderd-en-één verboden zet stevig in op het milieu: gloeilampen verbieden en spaarlampen verplicht stellen, overmatig energieverbruik zwaarder belasten. Is dat luisteren naar de burgers? Op opmerkingen uit de samenleving dat het vaak de mensen met lagere inkomens zijn die in slechter geïsoleerde woningen wonen, en dat ouderen en chronisch zieken vaak hogere energiekosten hebben, kwam de voorspelbare Pavlovreactie: deze mensen gaan wij compenseren. Ik denk dat de hoeveelheid energie die nodig is om alle compensatiemaatregelen uit te voeren hoger is dan de energiebesparing die uit deze maatregelen vloeit. Bovendien: vooralsnog is de spaarlamp aanzienlijk duurder dan een gloeilamp. Hoe lossen de minima dat op? Via een beroep op de bijzondere bijstand? Begrijp mij niet verkeerd: elke energiebesparende maatregel is goed, onze fossiele brandstoffen raken op. Maar laat dat wel zinvol zijn.
Ach, het kabinet heeft wel meer last van jaren-70-reflexen: de fractievoorzitter van de PvdA, Jacques Tichelaar, opperde om het hoogste belastingtarief van 52 naar 56 procent te brengen in de strijd tegen de te hoge topinkomens. Onze belastingdruk is nog steeds idioot hoog, maar dat weerhoudt de PvdA er niet van naar het instrument van belastingverhoging te grijpen. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst als alle nog te ontwikkelen plannen van het kabinet meer geld blijken te kosten dan er voorhanden is.
Niet dat ik vol lof ben over mijn eigen partij. Vandaag heb ik naar Buitenhof gekeken. Professor Anker Smit gaf een uitstekende uiteenzetting over de verschillende stromingen in het liberalisme. Was het daar maar bij gebleven. Waarom Robin Linschoten (oud staatssecretaris) en Ed Sinke (oud campagneleider van Rita Verdonk) daar zaten, is mij een raadsel. De zoveelste demonstratie van grote verdeeldheid binnen de VVD. Bestaat de partij uitsluitend uit zulke grote ego’s dat niemand de zelfbeheersing kan opbrengen om een tijd lang de discussie uitsluitend binnenskamers te voeren? Linschoten noemde Verdonk een sluipmoordenaar, Sinke noemde Rutte een stagiair. Heren, bedankt, u heeft de VVD weer een grote dienst bewezen.
Deze week staat o.a. de nota dierenwelzijn op de agenda van de gemeenteraad. De VVD wil bevorderen dat er een dierenasiel in Alphen aan den Rijn komt. Niet over tig jaar, maar zo snel mogelijk. Niet langer dralen, niet onderzoek nummer zoveel. Laten Dierenbescherming en gemeente voor 1 september met een sluitend plan komen over de manier waarop wij de dierenopvang in Alphen aan den Rijn gaan regelen. Ik heb geblaft, tot volgende week!

Reacties

Anoniem zei…
Ik ook zag Buitenhof ... bedroevend niveau ... en dan snapt de VVD niet, dat liberalen (zoals ik) niet op de VVD stemmen.

Goed dat u hier ook op wijst; ga zo door!

Arie

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing