Gemeente is Sinterklaas niet

Winkelstad Alphen verwijt de gemeente dat de gemeente geen financiële bijdrage wil leveren aan de jaarlijkse Sinterklaasintocht. Een periode van het jaar waarin recordomzetten worden gerealiseerd, en veel winkels, de goede niet te na gesproken, zijn volgens WSA niet bereid een luttel bedrag per winkel op te hoesten voor de intocht van de Sint. Dát vind ik pas stuitend. Het gaat, zo heb ik begrepen, onder andere om winkels van grotere ketens, waarbij de winkel geleid wordt door een filiaalhouder, niet de eigenaar. Niet meebetalen, wel profiteren. Wat mij betreft publiceert WSA eind november een lijst met winkels die een bijdrage hebben geweigerd, zodat het winkelend publiek zelf kan uitmaken of zij nog zaken met deze winkels willen doen. Overigens is dit des te meer reden om te bezien of er geen mogelijkheid is om winkels te verplichten gezamenlijk een fonds te vormen waaruit zaken als de intocht van Sinterklaas, kerstverlichting- en -versiering en dergelijke betaald kunnen worden.
Vreemd genoeg staat dit geluid haaks op de ervaring die mijn kinderen hebben gehad met winkeliers in het centrum tijdens de kidsdag van korfbalvereniging Tempo. Zonder veel moeite hebben de kinderen zaken als stoepkrijt en patat los gekregen van winkeliers en uitbaters, en hebben ze een geweldige middag gehad!
Afgelopen donderdag is in de raad uitgebreid gedebatteerd over de nota dierenwelzijn. De nota is met algemene stemmen aanvaard. Eveneens met algemene stemmen is de motie van de VVD aanvaard, die moet leiden tot de komst van een dierenasiel in Alphen aan den Rijn, of, als dat niet mogelijk is, in ieder geval een goede oplossing voor de opvang van dieren uit Alphen aan den Rijn. Onze motie is in goed overleg aangevuld met een zinsnede uit een gelijkluidende motie van de SP.
Dezelfde SP vloog aan het einde van de avond door de bocht toen zij de gemeenteraad in een motie opriep een brief te schrijven naar de Eerste Kamer om aan te dringen op een onderzoek naar de beweegredenen van onze deelname aan de oorlog in Irak. Nadat onder andere wij hadden aangegeven dat wij geen moties willen behandelen die geen enkel raakvlak hebben met Alphen c.q. de gemeentepolitiek, riepen ze in een vervolgmotie op om ons als gemeenteraad nooit meer te bemoeien met zaken die buiten de gemeentegrenzen liggen. Dat is natuurlijk onmogelijk, hetgeen ook bleek omdat de SP tegen de eigen motie stemde. Dat maakte de discussie tot een farce, en kost de SP de nodige goodwill. Als je je met landelijke zaken wilt bemoeien, kun je je eigen partij in Den Haag inschakelen, of solliciteren naar een plek als Kamerlid.
Afgelopen zaterdag spreekuur op het terras van Brasserie 1918 over milieuzaken. Het was, mede dankzij het mooie weer, erg rustig. Eén gesprek was in ieder geval vermeldenswaard. Een inwoner van Kerk en Zanen stoort zich mateloos aan de windmolens langs de N11. Hij vroeg zich onder andere af of turbines, onder andere door ze 'in te bouwen' in nieuwe gebouwen en huizen een betere, efficiëntere en niet-horizonvervuilende oplossing is. Dat nemen we mee. Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing