Schuld

Wie is er schuldig aan de verkiezingsnederlaag van de VVD? Op deze vraag probeerde de pers antwoord te krijgen na het verschijnen van het rapport Dekker. Dat was echter niet de vraag die Sybilla Dekker probeerde te beantwoorden. De kernvragen waren: wat is er niet goed gegaan, en wat moeten we in het vervolg beter doen? Ik heb het rapport inmiddels gelezen. Dat was geen grote opgave, het leest goed weg dankzij de heldere opbouw en het onverbloemde taalgebruik. De aanbevelingen zijn helder: goede regie, permanente campagne, spreken met één stem. Opvallend was dat uit (niet VVD-) onderzoek is gebleken dat de kiezers het inhoudelijk het meeste met de VVD eens waren. Dat er niet in gelijke mate op de VVD is gestemd heeft, naast een uitstraling van tweespalt in de partij, onder andere te maken gehad met de nog relatieve onbekendheid met het 'merk-Rutte' en de handigheid van CDA en PvdA om er een tweestrijd Balkenende-Bos van te maken. Kortom, als we ons in het vervolg aan de aanbevelingen van het rapport Dekker houden, en we blijven onze sterke inhoudelijke punten uitdragen, moet het over een paar jaar lukken om een aanzienlijk beter resultaat te halen.
Afgelopen donderdag heeft de raadscommissie gedebatteerd over de uitgangspunten van het beleidsplan van de WMO. Simpeler gezegd: wat vinden wethouder en raad de belangrijkste punten om de komende jaren aandacht aan te besteden waar het gaat om ondersteuning van mensen? Een goed debat, waarin grotendeels op hoofdlijnen is gedebatteerd. Enkele aandachtspunten wat de VVD betreft: sport als bindmiddel tussen mensen, goede coördinatie van hulpverlening (soms zijn er wel vijf verschillende instanties betrokken bij hulp aan een gezin, en verdrinkt de hulp in goede bedoelingen), voorlichting op scholen over alcohol en drugs, Nederlandse taalles aan niet-Nederlandstaligen (immers, als je geen Nederlands begrijpt en spreekt, schiet hulpverlening altijd tekort).
Het initiatiefvoorstel van SP en CU over schuldhulpverlening en, meer nog, het voorkomen van problematische schulden, kon op grote instemming rekenen van de meeste raadsfracties. De VVD vindt het voorstel op enkele punten wat ver gaan: mensen hebben primair een eigen verantwoordelijkheid, veel schulden ontstaan door onverantwoorde uitgaven. Doe aan voorlichting en begeleid mensen die in een schuldhulpverleningstraject zitten zodanig dat ze dezelfde fouten niet opnieuw maken. Maar laat ze daarna met rust. Ook het aanbieden van vrijwillige nazorg geeft een uitstraling dat mensen niet op eigen benen kunnen staan. Mensen die een dergelijk traject hebben doorlopen, hebben jaren met een zeer beperkt inkomen moeten leven. Wij denken dat mensen dan op eigen benen kunnen, en moeten staan. En ergens houdt het op: je kunt als overheid mensen niet tot in het oneindige bij de hand blijven nemen.
Twee sterke staaltjes van vrijwilligersbeleid: onze dochters zijn dit weekeinde op kamp van korfbalclub Tempo geweest: enthousiaste vrijwilligers, strakke leiding, kinderen leuk weekend gehad, ouders trouwens ook Dank jullie wel! Nog één: de kinderen hadden voor ze weggingen de kleurplaat van het Vakantiespel ingekleurd. Deze moesten we zaterdag ophangen en jawel: drie medewerkers van het Vakantiespel kwamen voorbij en belden aan. De kinderen mochten een prijs uitzoeken, bij afwezigheid van de kinderen mocht de moeder dat doen. Drie jongelui offeren met plezier een zaterdag op om Alphen door te crossen op zoek naar kleurplaten van het Vakantiespel. Hulde! Niet voor niets wil de gemeente meer aandacht aan vrijwilligers gaan besteden. Wat mij betreft hebben deze vrijwilligers een Stadspas verdiend.
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing