Het moet beter

Voor het gekrakeel binnen de VVD verwijs ik naar eerdere bijdragen. Bottom line: vuile was binnenhouden, duidelijke regels afspreken ten aanzien van perscontacten (fractieleden gaan uitsluitend over de eigen portefeuille, de fractievoorzitter gaat over de algemene politieke lijn, personele zaken en dergelijke) en vooral bedenken dat je niet in de politiek zit ter meerdere eer en glorie van jezelf, maar dat je een dienende rol hebt.
Er zijn nog twee richtingen mogelijk: ofwel Mark Rutte staat op als echte leider en snoert criticasters de mond, ofwel Henk Kamp komt naar voren en Rutte en Verdonk stappen op. Voor dat eerste moet wel snel actie worden ondernomen, anders reedt automatisch het tweede in werking.

Het kabinet gaan de gemeenten vrijlaten in de verhoging van de OZB. Enerzijds een slechte zaak: immers, het gebruikersdeel van de OZB is afgeschaft, dus worden alle lasten afgewenteld op huizenbezitters en verhuurders. De OZB is reeds een vreemde belasting (een belasting op wonen), nu wordt dat erger. Anderzijds is het een goede zaak: de gemeenten krijgen eindelijk meer autonomie. Het had dit kabinet echter gesierd als ze met een rechtvaardiger gemeentebelasting waren gekomen. Overigens neemt de autonomie niet alleen op op financieel terrein toe. Minister ter Horst lijkt vaart te maken met herverdeling van verantwoordelijkheden tussen Rijk, provincie en gemeente. Zo komen de taken daar te liggen waar ze thuis horen.

Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad zich gebogen over de vijf speerpunten van beleid waar de raad zich de komende tijd intensiever mee bezig wil houden. Kortweg gaat het om het volgende:

  • meer aandacht voor jongeren (uitgaansgelegenheden, woningen)
  • meer aandacht voor vrijwilligerswerk (beter op elkaar aansluiten van vraag en aanbod, betere ondersteuning van vrijwilligers)
  • beter inzicht in de resultaten van het veiligheidsbeleid. De raad heeft nu onvoldoende gegevens om beleid te maken en bij te sturen.
  • beter aansluiten van vraag en aanbod op de woningmarkt
  • kijken wat we als gemeente kunnen doen aan het bevorderen van energiebesparende maatregelen.

Het college krijgt de opdracht met voorstellen te komen die de raad vervolgens bespreekt en vaststelt.
Wij hadden als verkiezingsmotto: De VVD maakt Alphen beter. We willen aan het einde van de verkiezingsperiode kunnen zeggen dat we weer stappen vooruit hebben gezet. Eén van de manieren waarop we dat willen bereiken is via bovenstaande aanpak. Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing