(Bevroren) water

Afgelopen donderdag zijn in de raadscommissie enkele onderwerpen behandeld. Op de tarieven en leges van de gemeente kom ik volgende week terug. Ik wil hier het outlet center en het zwembad noemen.
Voor het outlet center zijn wensen en bedenkingen geuit. Veel partijen spraken de voorkeur uit voor de locatie naast de Dutch Oval op Hoorn-West. De toename van het verkeer is als belangrijkste bedenking naar voren gekomen. Natuurlijk wordt het drukker. Het outlet center heeft echter zodanige openingstijden dat deze buiten de traditionele spitstijden vallen. Dat neemt niet weg dat maatregelen als meerlaags parkeren, de Maximabrug, grote rondweg, halte van de RijnGouweLijn en dergelijke noodzakelijk zijn. De gevolgen voor de bestaande winkeliers in Alphen lijken mee te vallen, sterker nog, zijn mogelijk positief, gelet op de ervaringen in Roosendaal en Roermond. Desondanks is onafhankelijk onderzoek naar de effecten op de stad en de regio noodzakelijk. Ik begin steeds meer overtuigd te raken dat het outlet center er gaat komen.
Er is ook gesproken over de zwembaden in Alphen. Dat is, overigens zonder dat dit van tevoren bekend was, besloten gebeurd. Dat is vervelend voor het publiek, dat na een klein uur onverrichterzake huiswaarts kon keren. Echter, de verschillende punten die besproken moesten worden hebben raakvlakken met onder andere de verzekeringskwestie, die niet in het openbaar behandeld kan worden. Hoewel de SP boos is weggelopen, gaven de andere partijen na afloop aan dat het achteraf gezien goed was geweest dat men besloten vergaderd had. Zo kon men in alle vrijheid van gedachten wisselen met de wethouder zonder bang te hoeven zijn toch over niet-openbare zaken te spreken in het openbaar. Voor alle duidelijkheid: we hebben niets in het geheim besloten. In januari vindt een openbare behandeling plaats, immers, in de raad van januari moet een besluit zijn genomen. Kortom, het is niet zo dat partijen niet willen laten horen hoe zij over de kwestie denken. Ons standpunt is dat herbouw van de Thermen alleen zinvol is als er een substantieel deel recreatief zwemmen en leszwemmen plaatsvindt; in dat geval heeft het meerwaarde voor Alphen-Noord. Als het uitsluitend een verenigingenbad wordt, maakt het niet uit waar dat bad gerealiseerd wordt en is concentratie op de Hoorn (mits zaken als parkeren worden opgelost) de beste, en goedkoopste, oplossing. Er zijn meer steden die het zwemwater op één locatie concentreren.
Vrijdagavond was de opening van het Ice-Event. Opgeluisterd door muziek van Marco Laros en een prachtige kür van Manouk Gijsman is door het ontsteken van een soort olympsiche vlam het Ice-Event officieel geopend. We hopen op wat beter weer de komende weken, maar iedereen was het er over eens dat dit een aanwinst was voor Alphen aan den Rijn. Na de officiële opening waren reeds de nodige kinderen en volwassenen op de ijsbaan te vinden.
Zaterdag was het VVD-congres. Eindelijk weer eens een congres waar je in de wandelgangen lachende, ontspannen gezichten zag. Een sterke toespraak van Mark Rutte, de technische leiding door Benk Korthals en het aanstekelijk enthousiasme van sommige bestuursleden en leden zorgden voor een positieve stemming, een enkele zwartkijker daargelaten. Het lijkt er inderdaad op dat we eindelijk weer vooruit kunnen gaan kijken.
Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing