Invloed

Zaterdag 15 december 2007 is de bedrijvendag van het Ice-Event gehouden. De VVD hield bij uitzondering geen spreekuur op het terras van de Brasserie, maar bij de ijsbaan in De Zaak. Op straat hebben we folders uitgedeeld met de stand van zaken ten aanzien van onze verkiezingsbeloften uit 2006 (zie http://www.vvdalphen.nl/). We hebben uiteenlopende reacties gehoord: positieve (goed dat jullie dit doen, goed dat jullie je hard maken voor de verbreding van de N207), neutrale ('ik ben politiek incorrect'), en negatieve (jullie hebben Rita er uit gegooid, ik stem Rita, ik heb geen vertrouwen meer in de politiek, ik stem niet meer). Met name deze laatste reacties baren mij zorgen, ook al gaven de meeste mensen aan dat dit gebaseerd is op de landelijke politiek. Hoe komt het toch dat mensen het vertrouwen in de politiek, van links tot rechts, zijn verloren? Of, belangrijker, hoe winnen we dat vertrouwen weer terug?

Mijns inziens zijn daar meerdere oorzaken voor aan te geven. Ten eerste is de politiek blijkbaar nog steeds onvoldoende in staat de problemen die mensen in hun directe omgeving ervaren op een bevredigende manier op te lossen. Het is leuk om te praten over tolerantie, over het brede perspectief, over Europa, maar dat zijn voor veel mensen ver-aan-mijn-bed-shows. Mensen zijn pas bereid om over de grenzen van het eigen tuinhek of balkon te kijken als binnen de eigen leefomgeving de ervaren problemen zijn opgelost. Wilders en Verdonk weten de problemen schijnbaar wel goed te benoemen, en trekken daarom de nodige kiezers. Dat ze geen adequate oplossingen voor de problemen hebben, is stap twee, en dat zal hen op de lange termijn de das om doen. Laten de gevestigede partijen laten zien dat zij ook de problemen van deze mensen onderkennen, en wél komen met adequate bereikbare oplossingen.

Ten tweede is er het idee dat er sprake moet zijn van een 'u vraagt, wij draaien'- politiek. Sommige partijen wekken de indruk dat zij alle wensen van de kiezer in vervulling kunnen laten gaan. Dat levert ze op korte termijn gewin op, maar op de lange termijn gaan mensen inzien dat dat kiezersbedrog is. Het is onmogelijk om alle mensen op alle terreinen tevreden te stellen. Jongeren willen plekken om te hangen, maar niemand wil ze voor de deur. We willen leuke uitgaansgelegenheden, maar niemand wil er overlast van hebben. We willen een tweede zwembad, maar niemand is bereid daar veel meer geld voor te betalen. Politici moeten keuzes maken, en zullen dat soms tegen de wil van een deel van de kiezers doen. Sommige partijen zeggen vervolgens dat er niet naar de kiezers wordt geluisterd, dat politici toch gewoon doen wat ze zelf willen, dat alles van tevoren bekokstoofd is et cetera. Deze partijen moeten zich bedenken dat door politici als onbetrouwbaar af te schilderen zij zichzelf ook als onbetrouwbaar neer zetten. Deze partijen doen er beter aan te argumenteren waarom zij het met een bepaalde beslissing niet eens zijn en welke andere beslissing zij wel hadden genomen, en waarom, en hoe.

Een derde reden is m.i. de veranderde media. Sinds de media vanwege de kijk- en verkoopcijfers vooral het nieuws brengen dat deze cijfers omhoog stuwt, is de nuance uit het nieuws verdwenen; als Wilders één keer knettergek roept, is dat blijkbaar interessanter dan genuanceerde verhalen en serieuze oplossingen van andere partijen in de Kamer. Dat is de media overigens niet aan te rekenen, zij spelen in op een behoefte die kennelijk bij de bevolking leeft. Het is onze taak het nieuws dat wij hebben zo te brengen dat dat ook goed verkoopt, zonder de waarheid daarbij geweld aan te doen. De plannen die er liggen om de raads- en commissievergaderingen beter te laten verlopen en de communicatie te verbeteren zijn goede stappen. Overigens, het boekje Twintig van Alphen, met twintig manieren om invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid, is ook een goede stap om de inwoners meer te betrekken bij de politiek.

Door continu zichtbaar te zijn, en laagdrempelig bereikbaar te zijn, is het uiteindelijk de keuze van de inwoners om wel of geen invloed uit te oefenen, om wel of geen contact te leggen met raadsleden. Men kan in ieder geval niet meer zeggen dat men de politiek niet ziet, of niet kan bereiken. Dat is echt een keus van de mensen zelf. Echter, door op geen enkele wijze invloed uit te oefenen en niet te gaan stemmen weet je één ding zeker, en dat is dat er in ieder geval niets verandert zoals jij het wilt.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing