IJs en weder dienende

Eindelijk is het zo ver: a.s. vrijdag, 7 december, wordt de ijsbaan op het Rijnplein geopend. De VVD Alphen is één van de sponsoren van de ijsbaan. Ik ben benieuwd naar de schaatskür van Manouk Gijsman, onze Alphense kunstschaatsvedette. Ik ben zelf geen schaatser. Dat neemt niet weg dat ik mij verheug op een grote portie gezelligheid op het Rijnplein. De openingstijden van de schaatsbaan zijn zo gekozen dat er zo weinig mogelijk overlast voor de omwonenden bestaat. Gelukkig is de baan ook op zondagen geopend (zij het wat korter dan op andere dagen), anders wordt het voor de mensen die de hele week werken moeilijk om van het ijs te genieten. Kortom, aan alle belangen is gedacht. Ook aan de belangen van de schoolkinderen, er is flink wat tijd ingeruimd voor schoolschaatsen. Laten we hopen dat het beter weer wordt dan dit weekeinde. Kijk op http://www.iceevent.nl/ voor meer informatie.

Deze week praten we ook over niet-bevroren water, namelijk de vraag of we de Thermen gaan herbouwen (in welke vorm dan ook) of dat we het zwemwater toch op de Hoorn gaan concentreren. De SP heeft flink gefolderd in de buurt. In de brief van de SP staat dat herbouw van de Thermen wel meer geld kost, maar dat we dit er maar voor over moeten hebben. Herbouw van de Thermen kost eenmalig tussen de 5 en 6 miljoen euro extra, de exploitatie kost jaarlijks rond de 150.000 euro per jaar meer. Dat is niet gering. Onzekere factor blijft de afwikkeling van de verzekeringskwestie. Overigens zie je ook in Gouda een beweging ontstaan naar één groot zwembad. Er wordt vooral gesproken over het gemak voor de buurt. Wat men gemakshalve vergeet, is het ongemak. De verkeers- en milieuoverlast waar men in de Hoorn voor vreest, verdwijnt natuurlijk niet als we Thermen herbouwen, maar wordt uitsluitend verplaatst. Wat is beter: de overlast bij de Hoorn, of de overlast in een dichtbebouwde woonwijk? Want dat in beide gevallen de verkeersbewegingen toenemen, lijkt mij helder.

Er zal nog veel water door de Rijn moeten stromen alvorens we een definitief besluit hebben genomen over de komst van een outlet centre. De weerstand tegen het outlet centre neemt wel langzaam af. Plaatsing van het outlet centre bij de Dutch Oval lijkt mij thans de beste optie: Dutch Oval en outlet versterken elkaar, het positief effect op middenstand en toerisme in Alphen wordt groter dan bij plaatsing van het outletcentre bij de OTA, de noodzaak en nut van Maximabrug, grote bypass en halte van de RijnGouweLijn worden evident en de bewoners van Gouwsluis worden ontlast. Het is nog niet zeker dat de Dutch Oval er komt. Eerst zal een breed onderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen van een megasupermarkt gedaan moeten worden. De onderzoeken die er nu liggen zijn te beperkt van opzet; ook de effecten van de supermarkt op de regio en vice versa zullen onderzocht moeten worden.
Kortom, het wordt nog een leuke decembermaand. Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing