Onbegrip

Wouter Bos is de politicus van het jaar. Tja, met één krachtdadig optreden steek je snel boven de rest van dit kabinet uit. Deze week hebben de coalitiepartijen, tegen de wil van staatssecretaris Dijksma in, zich sterk gemaakt voor godsdienstles op scholen. Het recente rapport van het parlement zelf notabene dat als voornaamste strekking had het onderwijs nu eens een tijdje met rust te laten, is bij de coalitie op de rotsen gevallen. Waar Sharon Dijksma taal en rekenen belangrijker vindt, vinden CDA, PvdA en CU godsdienstles belangrijker. Dat CU en CDA dat vinden, is nog te bevatten, hoewel ik ook van deze partijen meer nadruk had verwacht op zaken waar onderwijs echt voor bedoeld is, in plaats zich met een onderwerp te bemoeien dat in de persoonlijke levenssfeer ligt. Maar dat de PvdA daar voor is omdat het de integratie bevordert, is echt onbegrijpelijk. Nimmer is aangetoond dat een beter begrip van elkaars religie leidt tot een betere integratie. Integratie gaat nu juist niet over religie, maar over zaken als normen en waarden die maar ten dele aan religie zijn toe te schrijven en die overigens weinig verschillen tussen de religies vertonen. Het gaat om meedoen in de Nederlandse maatschappij, het gaat om het respecteren van de wetten van ons land. Religie is nu juist iets waar we ons als overheid niet mee moeten bemoeien. In plaats van veel nadruk te leggen op taal, één van de belangrijkste integratie-instrumenten, legt de coalitie de nadruk op godsdienstonderwijs. Zendingsdrang is blijkbaar niet voorbehouden aan de confessionele partijen.

Onbegrip is er ook voor Arie Slob, de fractievoorzitter van de ChristenUnie. Hij blokkeert op voorhand de voorstellen van de burgemeesters van de grotere steden voor gereguleerde wietteelt en -handel. Enkele citaten (bron Nu.nl):
"Het is prima dat die burgemeesters meedenken, maar het vraagstuk drugsbeleid overstijgt hun primaire verantwoordelijkheid. Die blijft beperkt tot openbare orde en veiligheid, terwijl er ook gezondheidsaspecten aan zitten."
"Daarnaast is het natuurlijk ook niet zo dat burgemeesters eenzijdig de agenda in Den Haag bepalen. We mogen best met ze gaan praten, maar dan moeten we ze eerst van hun stokpaardje halen."
De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Wie zit er nu op welk stokpaardje? Drugsbeleid ontstijgt natuurlijk niet de primaire verantwoordelijkheid van de burgemeesters of het gemeentebestuur. De gemeente is juist meer verantwoordelijk geworden voor het lokaal gezondheidsbeleid, dus het is bij uitstek de verantwoordelijkheid van de gemeente.
Nog een citaat: "Nee, want wij zijn tegen het gedogen en vinden dat de drempel om aan drugs te komen zo hoog mogelijk moet liggen. Die drempel is de laatste jaren steeds lager komen te liggen." "De overheid moet betrouwbaar en duidelijk zijn. We gaan nu op onderdelen de strijd aan, maar op den duur moet het gedoogbeleid helemaal verdwijnen." Natuurlijk, laat het gedoogbeleid verdwijnen! Ongeacht de negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en de criminaliteit, en de enorme kosten die gepaard gaan met de handhaving. Nimmer is aangetoond dat een repressief beleid werkt. Laatste citaat: "Vooral de VVD en D66 hebben er een handje van om te praten over betutteling en spruitjeslucht." Gek hè, als je meneer Slob hoort praten!

Tot in het nieuwe jaar, prettige feestdagen, een goed uiteinde en voorzichtig met vuurwerk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing