Contrasten

Op 10 februari heb ik de verkiezing van sportprominenten 2008 bijgewoond (op de foto: sportjongen van het jaar Kevin Gijtenbeek). Alle mensen die daar op het podium stonden verdienen veel respect. Als je hoort hoeveel trainingsarbeid zij verrichten, naast studie of baan, neem ik daar diep mijn petje voor af. Het laat ook zien dat Alphen een echte sportstad is, want de diversiteit aan sporten was groot. Misschien moeten we op de wall of fame ook iets doen met deze sportprominenten, bijvoorbeeld een jaarlijkse wisselexpositie?

De wereld vergaat, we zullen allen tot de bedelstaf vervallen. Dat gevoel bekruipt je als je de TV of radio aan zet en berichten over de economische crisis hoort. Zeker, er komen zware tijden aan, maar we overleven dit wel. Een teruggang van tussen de 3 en 4% in economische groei brengt ons terug tot het niveau van twee jaar geleden, elke vergelijking met de jaren dertig gaat mank. Als gemeente zullen we ons moeten voorbereiden op minder rijksinkomsten, tegenvallende inkomsten uit grondverkoop, tragere bouwprojecten en meer bijstanduitkeringen, maar dat moet ons lukken.

De varianten voor het waterfront voor de Lage Zijde zijn bekend. De door de VVD vurig gewenste promenade langs de Rijn is in de plannen opgenomen, de passantenhaven is er uit, in de verbrede Kromme Aar zijn enkele ligplaaten opgenomen (waarbij ik er van uit ga dat het echt om passantenplaatsen gaat zonder overnachting, en geen verkapte lighaven zoals we in het kanaal hebben). Enige discussiepunt dat ik nog zie is de sloop van de woningen en winkels tussen de Kromme Aar en het nutsgebouw, maar in het algemeen zien de plannen er goed uit.

In de raad worden eindelijk spreektijden ingevoerd, ik hoop en verwacht dat dat gaat werken. In de komende raad staat onder andere het projectvoorstel opkomstbevordering gemeenteraadsverkiezingen op de agenda. Een stuk waar veel zinvolle suggesties in staan die verdere uitwerking behoeven. Ik blijf het treurig vinden dat zo'n voorstel nodig is, maar als bijna de helft van de inwoners niet gaat stemmen moet je als politiek in ieder geval iets ondernemen om het belang van stemmen tussen de oren te krijgen. De kernboodschap 'Stemmen doe je voor je eigen stad én voor jezelf', met als subboodschap 'Wie niet stemt, moet ook niet zeuren over het gebrek aan invloed dat men uit kan oefenen' spreekt mij erg aan. Stemmen wordt in 2010 nog gemakkelijker: je kunt in Alphen aan den Rijn stemmen waar je wilt, en er wordt zelfs gedacht (niet denken, gewoon doen!) aan een stemlokaal op het station.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing