Terugblik

Maak het Groene Hart niet hard. Deze bewoners van o.a. de Tjalk en de J. de Bosch Kemperstraat verzetten zich tegen de aanleg van de zogenaamde grote bypass, de verbindingsweg tussen de N11 en N207 via de nog aan te leggen Maximabrug. Ik begrijp het verzet wel, niemand wil een mooi uitzicht laten verstoren door een weg. Toch is volgens de VVD deze weg dringend noodzakelijk. Nu is een kleine bypass voorzien, de weg vanaf de Hoorn en de Maximabrug tussen de huizen door op het van Oordtterrein en tussen de Wielingen en de Groenoord, zeg maar de verlengde Bruins Slotsingel. Deze weg gaat zonder de aanleg van de grote bypass veel meer verkeer te verwerken krijgen van (vracht)auto's die o.a. vanaf de Hoorn en Koudekerk naar de N207 gaan. De VVD kiest liever voor een weg door de polder in plaats van door de bebouwde kom, dat levert veel minder overlast op. De kleine bypass moet er ook komen, maar alleen voor verkeer met bestemming Alphen aan den Rijn. De kleine bypass is vastgelegd in het streekplan vóór 2015. In het streekplan is tevens vastgelegd dat de grote bypass na 2015 er komt als blijkt dat de kleine bypass een te grote evrkeersbelasting in Alphen aan den Rijn geeft.

Afgelopen dinsdag zijn we met groep 7 en 8 van De Stromen, locatie Batenstein, naar de Waalsdorpervlakte geweest. De kinderen waren erg onder de indruk van de verhalen van Joop van Hagen van het Erepeloton Waalsdorpervlakte. Ik was vooral onder de indruk van de manier waarop de kinderen zich gedragen hebben, van de vele goede vragen die zij stelden en van de antwoorden die zij gaven. Ze waren goed voorbereid, een compliment voor alle docenten! RTL4 heeft goede opnamen kunnen maken, ik ben benieuwd naar de uitzending op 4 mei na het RTL Nieuws van 19.30 uur.

Op 22 april hebben we de resultaten gehoord van het onderzoek naar het functioneren van de Rijnstreekhopper. Eindelijk zijn de sterke vermoedens van de raad bevestigd door een onafhankelijk onderzoek; slechts 70% van de ritten is op tijd. We moeten de reactie van de vervoerder nog afwachten, maar in ieder geval hebben we nu de gelegenheid een beter contract af te sluiten dat een betere dienstverlening waarborgt.

Op 23 april hebben we in de raadsvergadering. We hebben kans gezien om het collegevoorstel voor het afschaffen van de verantwoording van het PGB door de raad te krijgen. Steekproefgewijze controle, zoals we enkele jaren geleden voor ogen hadden, betekent toch dat iedereen een administratie moet bijhouden. Dat is nu niet meer nodig. Goede indicering vooraf is voldoende. Onze motie waarin we vragen om een collegevoorstel om Participe regelmatig servicebezoeken te laten afleggen nadat iemand een scootmobiel, huishoudelijke hulp of andere voorzieningen heeft gekregen, teneinde te kijken of de verstrekte zaken nog afdoende zijn, is ook aangenomen. Een mooi resultaat voor de mensen die dit betreft. Een motie om allochtone vrouwen van 65 jaar en ouder laagdrempelig de Nederlandse taal te laten leren, heeft het ook gehaald. Niemand moet aan de zijlijn blijven staan. We dwingen deze groep niet, we trekken de mensen niet uit hun huis, maar we willen iedereen de kans bieden aan onze maatschappij deel te nemen.

Ruim eenderde van de Nederlanders steunt de opvatting van Wilders dat moslims hier gekomen zijn om de boel over te nemen, om ons te onderwerpen; van de VVD-kiezers is dat zelfs bijna de helft (zie Vrij Nederland). Dat is een schokkend cijfer, en getuigt van een ongefundeerde angst. Het aantal moslims in Nederland bedraagt nog geen tien procent van de bevolking. Negenennegentig procent van de moslims gedraagt zich zoals je van Nederlandse staatsburgers moet verwachten. Zijn we nu echt zo bang voor zo'n kleine groep? Ja, 'straatterroristen' moeten hard worden aangepakt, ja, mensen die in Nederland wonen dienen zich aan te passen en Nederlands te spreken. Maar de boel overnemen? Kom nou, dat meent u toch niet serieus!

Tenslotte: het kabinet heeft de beslissing om een JSF-testtoestel aan te schaffen uitgesteld tot 2010. De drie regeringspartijen hebben elkaar in een zodanige wurggreep dat er geen beslissingen worden genomen. Droevig! Maar het past wel in het beeld van een kabinet dat zaken afwentelt op volgende kabinetten en volgende generaties. Apres nous le déluge!

Tot over twee weken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing