Ruimte voor wonen


Ruimte voor wonen. De VVD streeft naar een passende woning voor iedereen. De verwachting is dat de komende vijftien tot twintig jaar in Alphen jaarlijks gemiddeld 300 huizen bijgebouwd moeten worden. Dan hebben we genoeg huizen om het aantal inwoners van Alphen gelijk te houden. Alphen aan den Rijn mag niet volgebouwd worden als een grote stad, maar moet groen blijven. Dat past bij het “Grote Dorp” in het Groene Hart. Dus niet elk open stukje opvullen met stenen, maar kiezen voor een fijne woonomgeving met veel groen en ruimte voor kinderen om echt buiten te spelen. Op een aantal plaatsen kan in Alphen nog flink gebouwd worden, bijvoorbeeld in Kerk en Zanen en Nieuwe Sloot. Als die plekken ook vol zijn, vindt de VVD het industrieterrein Rijnhaven Oost (het stuk tussen Avifauna en de haven) en de Gnephoek de beste plekken om nieuwe huizen te bouwen. Een deel van de kavels moet beschikbaar komen voor particuliere opdrachtgevers. In Aarlanderveen en Zwammerdam is ook behoefte aan nieuwe betaalbare woningen. De VVD wil dat de gemeente daar zoveel mogelijk aan meewerkt. Het karakter van de dorpen moet niet veranderen: er is geen ruimte voor grootschalige nieuwbouwwijken. Elke twee tot drie jaar moet de gemeente onderzoeken of het woningaanbod in de gemeente nog aansluit bij de behoefte. Het woningbouwprogramma kan daar dan op afgestemd worden. De komende jaren zijn vooral woningen voor senioren nodig, ook in de vorm van woon-service zones. Nieuwe Sloot is een mooie start, maar de komende jaren wil de VVD ten minste drie nieuwe woon-service zones laten realiseren. Starters hebben het moeilijk om aan een huis te komen. Dat lossen we niet op door alleen maar starterwoningen te bouwen. In alle prijscategorieën moeten voldoende woningen beschikbaar zijn. Dat zorgt voor een betere doorstroming, zodat de starter na een paar jaar makkelijker een groter huis kan kopen of huren en een andere starter zijn kans krijgt. In Alphen aan den Rijn is momenteel vooral een tekort aan middeldure koopwoningen. De VVD wil dat het woningbouwprogramma hier op inspringt.


Een voorbeeld van hoe het kan, hebben we afgelopen donderdag bij het werkbezoek van de raad aan Heerhugowaard gezien. De stad van de zon. Er zijn 1600 woningen gebouwd die van zonne-energie worden voorzien. Een mooie inspiratiebron voor de uitwerking van de motie Alphen Zonnestad die VVD en D66 hebben ingediend.


Een voorbeeld van hoe het niet moet, hebben we afgelopen vrijdag gehoord. Er komt weer een verplichting bij van het kabinet, met name geïnitieerd door de PvdA. Huizenbezitters worden mogelijk verplicht hun huis te isoleren alvorens het te mogen verkopen. Zijn ze nu helemaal gek geworden in Den Haag? Een woningbezitter is vrij om zijn huis in te richten zoals hij wil, het is reeds vervelend genoeg dat ze bij uitbouwen e.d. gebonden zijn  aan welstandnormen. Als iemand zijn huis slecht geïsoleerd wil laten, moet hij dat toch zelf weten? Hij betaalt meer energiekosten, en dat is ook een keuze. Maar ja, bedilzucht staat nummer één op de prioriteitenlijst van dit kabinet.


Wanneer houdt deze onzin nu eens op? Heeft u de reportages gelezen die bewijzen dat we door wetenschappers worden bedrogen ten aanzien van de opwarming van de aarde? Kijk maar eens in dit artikel, bekijke de gekraakte emails op http://www.eastangliamails.com/ of google op 'Climategate'. Lees en verbaas u. De temperatuur op de aarde daalt sinds 1998! Dat laat onverlet dat we zuinig met energie moeten omgaan en zinvolle investeringen moeten doen in duurzame energie: immers, de fossiele brandstoffen raken op en worden steeds duurder. Maar als je niet meer op wetenschappers kunt vertrouwen...


Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing