Ruimte voor cultuur (en andere zaken)

Ruimte voor cultuur. De VVD vindt cultuur belangrijk. We subsidiëren Parkexpressie, het centrum voor cultuureducatie, cursussen en workshops; dat is volgens de VVD het broeinest (of misschien beter gezegd broednest) voor creatieve geesten. We geven subsidie aan het theater, aan de bibliotheek, aan culturele evenementen als Parkkunst en het Lakeside festival. We betalen mee aan het nieuwe museum voor Romeinse bodemschatten bij Archeon. We hebben de afgelopen jaren ook gezorgd voor atelierruimte voor beeldend kunstenaars en we financieren cultuureducatie aan scholieren. De VVD vindt dat andere activiteiten betaald moeten worden door de kunstenaars zelf en door sponsoren, de gemeente moet daar verder geen rol spelen.

De bibliotheek, muziekschool, STAA, streekarchief, kunstuitleen en volksuniversiteit hebben nieuwe, betere huisvesting nodig. Samen delen wat je kunt delen, elkaars ruimte benutten (studieruimte, receptie, garderobe, personeelsruimte, etc.), elkaar versterken met kennis en thematisch aanbod. Dat alles kunnen we op een efficiënte en effectieve manier bereiken met een cultuurhuis aan de Lage Zijde, zodat Burg Visserpark en het oude stadhuis onaangetast blijven. We willen ook een grand café in het cultuurhuis gevestigd zien waar je kranten of boeken kunt lezen, maar ook kunt genieten van muziekuitvoeringen van leerlingen van de muziekschool of van kunst van de STAA of de kunstuitleen. Op de website van de VVD staat een uitgebreid stuk waarin wordt afgerekend met de mythes rond het cultuurhuis.

Iets heel anders. Afgelopen vrijdagavond hebben we in het centrum aan de Lage Zijde gefolderd. Het was opvallend rustig. Navraag bij enkele winkeliers leerde ons dat de reden was dat mensen zich in toenemende mate onveilig voelen op koopavond. Dat was ook het geluid dat winkeliers in de Hooftstraat enige tijd geleden hebben laten horen. Daar moet dus nodig iets aan gedaan worden. Zeker als er aan de Lage Zijde gewerkt gaat worden, en er bouwpltaatsen ontstaan, neemt het gevoel van onveiligheid toe. We zullen het college vragen stellen over deze situatie. Wat ons betreft zijn er enkele maatregelen mogelijk die zoden aan de dijk zetten: meer politie en toezichthouders in het centrum, ook buiten kantooruren, en cameratoezicht (dat werkt in bijvoorbeeld Almere uitstekend).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing