Ruimte voor wonen

Ruimte voor wonen. De VVD streeft naar een passende woning voor iedereen. De verwachting is dat de komende vijftien tot twintig jaar in Alphen jaarlijks gemiddeld 300 huizen bijgebouwd moeten worden. Dan hebben we genoeg huizen om het aantal inwoners van Alphen gelijk te houden. Alphen aan den Rijn mag niet volgebouwd worden als een grote stad, maar moet groen blijven. Dat past bij het “Grote Dorp” in het Groene Hart. Dus niet elk open stukje opvullen met stenen, maar kiezen voor een fijne woonomgeving met veel groen en ruimte voor kinderen om echt buiten te spelen. Op een aantal plaatsen kan in Alphen nog flink gebouwd worden, bijvoorbeeld in Kerk en Zanen en Nieuwe Sloot. Als die plekken ook vol zijn, vindt de VVD het industrieterrein Rijnhaven Oost (het stuk tussen Avifauna en de haven) en de Gnephoek de beste plekken om nieuwe huizen te bouwen. Een deel van de kavels moet beschikbaar komen voor particuliere opdrachtgevers.

In Aarlanderveen en Zwammerdam is ook behoefte aan nieuwe betaalbare woningen. De VVD wil dat de gemeente daar zoveel mogelijk aan meewerkt. Het karakter van de dorpen moet niet veranderen: er is geen ruimte voor grootschalige nieuwbouwwijken. Elke twee tot drie jaar moet de gemeente onderzoeken of het woningaanbod in de gemeente nog aansluit bij de behoefte. Het woningbouwprogramma kan daar dan op afgestemd worden. De komende jaren zijn vooral woningen voor senioren nodig, ook in de vorm van woon-service zones. Nieuwe Sloot is een mooie start, maar de komende jaren wil de VVD ten minste drie nieuwe woon-service zones laten realiseren.

Starters hebben het moeilijk om aan een huis te komen. Dat lossen we niet op door alleen maar starterwoningen te bouwen. In alle prijscategorieën moeten voldoende woningen beschikbaar zijn. Dat zorgt voor een betere doorstroming, zodat de starter na een paar jaar makkelijker een groter huis kan kopen of huren en een andere starter zijn kans krijgt. In Alphen aan den Rijn is momenteel vooral een tekort aan middeldure koopwoningen. De VVD wil dat het woningbouwprogramma hier op inspringt.

Reacties

JP Hekkema zei…
Is er ook ruimte voor integriteit bij de VVD Alphen?
R.S. Gebel zei…
Geachte heer Hekkema,

Jazeker, de VVD hecht grote waarde aan integriteit van mensen in het algemeen en bestuurders in het bijzonder. De gemeente is onder burgemeester Schoof veel aandacht gaan besteden aan de integriteit van ambtenaren en bestuurders; het is een jaarlijks terugkerend thema.
Anoniem zei…
Beste Ruud,


Ik mis in alle plannen woningen voor mensen die alleen door het leven gaan, maar geen behoefte hebben aan een starterswoning in de vorm van een appartement ergens in de stad. Een 'gewone' eengezinswoning is vaak te groot met te veel kamers.

Ik ben een warm voorstander van een 'Begijnhofje'. Dus een binnentuin met daaromheen 6 tot 20 woningen. Benedenverdieping met grote woonkeuken, kleine woonkamer met open haard, één verdieping met grote slaapkamer en ruime badkamer. Dan een eigen stukje tuin in de vorm van bijvoorbeeld een ruim terras, en dus die gezamenlijke binnentuin dan.

groet Eveline J. Verhoeve
R.S. Gebel zei…
Beste Eveline,

Kun je aangeven of je meer mensen kent die deze behoefte hebben? Als je een groepje mensen verzamelt met dezelfde wensen, is er misschien een mogelijkheid in het particulier opdrachtgeverschap.

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing