Dagboek van een formateur

Vanwege het feit dat enkele oppositiepartijen zich stoorden aan het dagboek op de gemeentesite, en de burgemeester alle partijen heeft opgeroepen alles in het werk te stellen weer tot normale verhoudingen binnen de raad te komen, heb ik in overleg met de gemeente het dagboek verplaatst naar mijn eigen weblog. Hier treft u het dagboek tot en met donderdag 25 maart aan, de volgende berichten worden als aparte berichten geplaatst.

Donderdag 25 maart - eerste normale raadsvergadering
Weer een ronde collegeonderhandelingen; inhoudelijke input van GroenLinks doorgesproken en zo veel mogelijk verwerkt in het collegeprogramma, tweede concept van enkele programma's doorgewandeld, stand van zaken van conflict met oppositie doorgenomen.  De raadsvergadering is rustig verlopen, commissieleden van bijna alle partijen benoemd, motie op het einde van de vergadering die, kortweg, opriep tot de vorming van een raadsprogramma en nieuw college, na korte discussie door de indieners (NE, SP, A1, BA en Trots) ingetrokken.

Woensdag 24 maart – stand van zaken: collegeprogramma
Om 19.00 uur met de onderhandelingspartners de burgemeester bijgepraat over de stand van zaken. Hoewel de burgemeester geen formele rol heeft in de onderhandelingen, wordt hij in het algemeen wel op de hoogte gehouden van de vorderingen en heeft hij wel het recht om te reageren op het collegeprogramma, dat eind volgende week hopelijk in concept klaar is. Daarna bijna twee uur met GroenLinks gesproken over hun inhoudelijke inbreng voor het collegeprogramma, dat op hun site gepubliceerd is (http://www.groenlinksalphenaandenrijn.nl/). Een goed, geanimeerd gesprek, dat vooral diende om verduidelijking en aanvullingen te krijgen op het voorliggende stuk. Er zitten zeker punten in waar we iets mee kunnen volgens mij. Morgen weer een ronde collegeonderhandelingen en een raadsvergadering.

Dinsdag 23 maart – vergadercyclus gaat beginnen
Zelden zo'n drukke dag gehad; tussendemiddag overleg met één van de coalitiegenoten, eind van de middag gesproken met griffier en burgemeester. Burgemeester is druk bezig met het bezweren van het conflict tussen coalitie en deel oppositie. Even naar huis om te eten, tafeltjesavond van onze oudste dochter en vervolgens door naar het stadhuis voor een fractievergadering. De gewone vergadercyclus gaat weer beginnen. Donderdag is raadsvergadering, met enkele hamerstukken en de resterende benoemingen voor diverse commissies en overlegorganen, waaronder Holland Rijnland. Volgende week is de eerste commissievergadering, een week later de tweede. Ik weet nog niet wie de voorzitters zijn, want de presidiumvergadering van vandaag is niet doorgegaan. Er staan wel de nodige interessante onderwerpen op de rol, zie bis.alphenaandenrijn.nl --> agenda's. Stuk van GroenLinks gekregen als onderlegger voor bespreking morgen, staan interessante punten in om op te nemen denk ik.

Maandag 22 maart - coalitieonderhandelingen
Vandaag eind van de middag weer coalitieonderhandelingsronde, eerste concept van Zorg en Welzijn, Jeugd, Sport en Onderwijs besproken. Goede inhoudelijke gesprekken, vergen wel veel tijd, het wordt nog flink doorwerken om op tijd klaar te zijn. Ambtenaren werken hard aan voorstellen voor indicatoren (streefcijfers aan de hand waarvan wordt bekeken of de beleidsdoelstellingen worden gehaald). Na de coalitieonderhandelingen 'afscheidseten' van de coalitie in oude samenstelling. Peter Sneep van de ChristenUnie keert niet terug in de raad, wel jammer, maar ook begrijpelijk.

Zaterdag 20 en zondag 21 maart – weekendje weg: toch even werk nakijken!Zaterdag kloosterdorp Steyl bezocht, een aanrader. Toch niet na kunnen laten om op telefoon even de emails te scannen, en om stukken van het samenwerkingsverband Holland-Rijnland door te nemen. Holland-Rijnland is het samenwerkingverband van alle gemeenten van zeg maar Leiden en omgeving en Duin en Bollenstreek. Per 1 april zal ook Alphen aan den Rijn zich samen met Rijnwoude en Nieuwkoop, de huidige Rijnstreekgemeenten, aansluiten., Door de samenwerking krijgen we wat meer slagkracht en worden we niet fijngemalen tussen de vier grote steden.
Per mail laat ook de fractievoorzitter van Trots, Rob de Vries, weten een gesprek met de beoogde coalitie te willen. Even snel gemaild naar de coalitie. Ook mail gekregen van andere coalitiepartner, ook deze beantwoord (gaat niet echt lekker via de smartphone trouwens). Einde zondagmiddag thuisgekomen, gegeten en door naar overleg met onderhandelingsteam van de VVD om weer de nodige concepten door te nemen. Thuisgekomen dagboek even bijwerken, spullen klaar maken voor onderhandelingsronde morgen.

Vrijdag 19 maart –contacten met de pers
Vanmorgen eerst een gesprek gevoerd bij Alphen CC over de communicatie met de gemeente en de raad; nuttig gesprek, tips en aandachtspunten meegekregen. We gaan in het presidium nog spreken over de informatievoorziening van alle betrokkenen. Daarna thuis een interview met Eveline Verhoeve van het Alphens Nieuwsblad. In de middag nog snel de agenda gemaakt voor de collegeonderhandelingen van a.s maandag, en de verslagen van de besprekingen van afgelopen maandag en donderdag. Alles naar de coalitiegenoten gemaild. Daarna haasje-repje naar de trein, weekeinde met gezin in Limburg, even ontspannen.

Donderdag 18 maart – herhaling input voor collegeprogramma
Vandaag heeft de coalitie de uitnodiging herhaald aan de oppositiepartijen om inhoudelijke input te leveren voor het collegeprogramma. GroenLinks heeft laten weten een gesprek met de coalitie hierover te willen. Dat gesprek gaat volgende week plaatsvinden. Om half zes de volgende ronde collegeonderhandelingen, dit keer voor het eerst de programma’s Duurzaamheid, Mobiliteit en Wonen en woonomgeving besproken. Om kwart voor acht mij gehaast naar theater Castellum voor de musical Amandla Mandela, erg indrukwekkend.

Woensdag 17 maart – extra raadsvergadering
Vanavond extra raadsvergadering gehad op verzoek van de oppositiepartijen. De oppositie wil het informatieproces, het proces dat leidt tot de start van de onderhandelingen met bepaalde partijen, over doen onder leiding van een onafhankelijk informateur. De coalitiepartijen houden vast aan het standpunt dat de informatie is afgerond, dat VVD, CDA,. PvdA en ChristenUnie de coalitie zullen vormen, tenzij zich daar nog problemen voordoen, maar dat zij graag een inhoudelijk gesprek met de oppositiepartijen willen om te bezien welke punten van de oppositie in het collegeprogramma opgenomen kunnen worden. Na drie uur vergaderen zijn partijen niet nader tot elkaar gekomen en wordt min of meer geconcludeerd dat de coalitiepartijen verder gaan met de formatie (het proces dat op basis van inhoudelijke besprekingen leidt tot de vorming van een college en collegeprogramma) en de oppositiepartijen stevig oppositie zullen voeren. De coalitie herhaalt het aanbod om over inhoudelijke zaken te spreken. De oppositie maakt ook bezwaar tegen het feit dat de burgemeester op donderdag 11 maart heeft toegestaan dat, nadat de oppositie uit de raadsvergadering was weggelopen, de coalitie toch leden van presidium, rekenkamercommissie en dergelijke heeft benoemd. De burgemeester heeft op de bewuste avond gevraagd of men door wilde vergaderen, en de coalitie heeft gemeend de benoemingen, die op de agenda stonden, door te zetten. De burgemeester immers heeft niet de bevoegdheid een geagendeerd punt van de agenda te schrappen. Al met al een turbulente avond.
Nog even dit: gisteren vroeg iemand waarom ik hier geen persoonlijke mening geef over zaken. Dat komt omdat dit dagboek bedoeld is als kijkje in wat er bij de samenstelling van een college en collegeprogramma allemaal komt kijken, en niet als forum voor mijn persoonlijke opvattingen. Daar zijn andere plekken voor zoals een weblog.

Dinsdag 16 maart 2010 – eerste presidium vergadering
Tussendemiddag gesproken met journalisten van AD en Alphen CC. Uitgelegd dat ik achteraf bezien de oppositie meer gelegenheid had moeten geven om over de inhoud te spreken, ben soms te kort door de bocht. Ik hoop dat ze alsnog op het aanbod om over de inhoud te spreken in zullen gaan. Vandaag de eerste presidiumvergadering gehad. Het presidium bestaat uit de burgemeester en enkele fractievoorzitters, verdeeld over coalitie en oppositie. Het presidium bepaalt de agenda's van commissie- en raadsvergaderingen, bereidt heidagen voor, doet voorstellen voor een betere vergaderstructuur en dergelijke; de fractievoorzitters zijn tevens de voorzitters van de raadscommissies, één fractievoorzitter is de plaatsvervangend voorzitter van de raad. Een presidiumvergadering duurt gemiddeld een uur, van 17-18 uur, en vindt twee keer per maand plaats. We hebben nu de agenda voor de raad van 25 maart en de commissie van 1 april vastgesteld. We hebben ook gesproken over de heidagen van de raad, want er is veel te bespreken. Zo moet er een voorstel ter bespreking liggen dat bekijkt hoe we met elf partijen in de raad effectief, en voor de buitenstaander overzichtelijk en begrijpelijk, kunnen vergaderen. We gebruiken de heidagen tevens om elkaar wat beter te leren kennen. Zoals het er nu naar uitziet zijn de heidagen op 11 en 12 juni. 's Avonds fractievergadering gehad, waar we laatste stand van zaken omtrent de collegeonderhandelingen hebben besproken. Thuis de laatste voorbereidingen voor de vergadering van woensdag getroffen.

Maandag 15 maart 2010 – eerste onderhandelingen
Vanavond de eerste echte onderhandelingen gevoerd. We hebben het eerste concept van het programma Democratisch functioneren besproken, het programma waar zaken als inwonersparticipatie, regionale samenwerking en dergelijke worden besproken. Na afloop heb ik overleg gehad met Inge Prins die namens de oppositie spreekt. Afgelopen vrijdag heeft er op mijn uitnodiging een gesprek plaatsgevonden tussen Inge Prins en Jo Schriek namens de oppositie en Matthijs Kortleven en ondergetekende namens de coalitie. Aanleiding van het gesprek: de tumultueus verlopen raadsvergadering van afgelopen donderdag. Een goed gesprek waarin over en weer enkele misverstanden zijn weggenomen. Het gesprek eindigde met het aanbod van de coalitie om een uitgebreid inhoudelijk gesprek te hebben met de oppositie dat als input dient voor de collegeonderhandelingen c.q. het collegeprogramma. Overigens, zonder dat de verwachting wordt gewekt dat er nog een andere coalitie komt. De oppositie wil graag het debat van a.s woensdag afwachten alvorens ze besluit op dit aanbod in te gaan. Wordt vervolgd dus. Aan het eind van de avond wat voorbereidingen voor woensdag gedaan

Zaterdag 13 maart en zondag 14 maart – nagenieten van twee bijzondere avonden
Ik ben nog aan het nagenieten van dinsdagavond. Het dreigt onder te sneeuwen in het gekrakeel van de afgelopen dagen, maar er waren veel warme woorden voor de vertrekkende raadsleden, bloemen en een phalera, een replica van een bestuurlijke onderscheiding uit de tijd van keizer Caligula, die hier in Alphen aan den Rijn is gevonden. Erg veel toeschouwers, net als donderdag bij de beëdiging van de nieuwe raadsleden. Ook daar veel trotse familieleden die vaak voor het eerst een dergelijke ceremonie meemaakten. Origineel cadeau van de griffie, een verrekijker om goed zicht op de zaken te houden; vier jaar geleden kregen we een zuidwester omdat we vaker de straat op moesten om contact te maken met de inwoners. Het weekeinde veel stukken gelezen en overleg gevoerd met de onderhandelaars van VVD-huize. Ook de kranten gelezen. Ongelukkig dat uitgerekend in deze tijd fouten zijn geslopen in de publicatie van de lijst met raadsleden waardoor het lijkt alsof de wethoudersploeg reeds bekend is. De schijn is gewekt, en is bijna niet tegen te spreken, hoewel het echt zo is dat de wethoudersploeg nog niet bekend is. Enfin, de wet van Murphy is ook hier van toepassing, zullen we maar zeggen.

Vrijdag 12 maart 2010 – gesprek: situatie tot nu toe
Van 17-19 uur samen met Matthijs Kortleven (ChristenUnie) gepraat met Inge Prins (D66), en Jo Schriek (SP) over ontstane situatie; constructief gesprek, over en weer argumenten gewisseld; gaan terug naar resp. oppositie en coalitie, indien mogelijk komt er een vervolggesprek; hedenavond teruggekoppeld met PvdA en CDA. Raadsvergadering van a.s. woensdag gaat gewoon door, openbaar debat over gang van zaken rond informatieproces. Dikke envelop met stukken binnengekregen van ambtenaren: veel leesvoer voor het weekeinde, zondag bespreking met onderhandelingsteam VVD. Wordt maandag vervolgd. Prettig weekeinde

Donderdag 11 maart – benoemingen en voorstellen
Verzoek om extra raad binnengekregen van Inge Prins (D66) namens oppositie; lijkt mij goede zaak om in het openbaar nog eens argumenten te wisselen en verantwoording af te leggen. Wensenlijst voor de collegeonderhandelingen aan de ambtenaren verstuurd. Raadsvergadering leuk begonnen, veel publiek voor beëdiging raadsleden, veel familie natuurlijk; voorstel van oppositie voor extra raad ingediend, wordt woensdag 17 maart. Daarna ander ordevoorstel oppositie om benoeming presidium, plaatsvervangend raadsvoorzitter en dergelijke uit te stellen tot 17 maart; na afstemmen ordevoorstel door coalitie is oppositie weggelopen; coalitie heeft benoemingen van coalitie- en oppositieleden in presidium wel gedaan; morgen gesprek met vertegenwoordiging oppositie om gestoorde verhoudingen weer vlot te trekken.

Woensdag 10 maart – reacties andere partijen
Vanmorgen artikelen gelezen in Alphen CC en AD Groene Hart over reacties op niet uitnodigen van D66, Nieuw Elan en Groen Links voor coalitieonderhandelingen.. Tijdens de lunch gesproken met AD over plaatsvervangend voorzitterschap van de raad, tevens antwoord op de open brief aan Inge Prins gestuurd. Inmiddels wensen en suggesties voor het coalitieprogramma gekregen van Beter Alphen en Trots op Nederland, doorgestuurd aan andere coalitiegenoten en aan ambtenaren. Hopelijk volgen de andere partijen snel. Oppositie komt vanavond bijeen om gezamenlijke strategie te bespreken jegens nieuwe coalitie. Ik ga vanavond naar Theater Castellum, Sjaak Bral en Fred Delfgaauw.

9 maart 2010 – uitvoerig contact met de pers
Druk op de praktijk. Open brief gekregen van D66 over de keuze om met de vier bestaande coalitiepartijen door te gaan. Ga ik proberen morgen te beantwoorden, vandaag geen tijd om dat zorgvuldig te doen. Tussendemiddag in de auto tussen de visites door uitgebreid gesproken met Alphen CC, later op de middag met AD Groene Hart. Onderwerp van gesprek de irritatie en woede bij de oppositie over de opstelling van de coalitie. Vanavond afscheid van de oude raadsleden, tweederde van de raad wisselt, dat is veel. Helaas geen tijd gehad om toespraakjes voor eigen fractieleden voor te bereiden, dus maar uit het blote hoofd. Proberen morgen even geen politieke zaken te doen, maar gewoon op de praktijk en de post wegwerken van de afgelopen tweeënhalve week.’

8 maart 2010 – eerste bespreking
Eerst persbericht gestuurd. Daarna werken in de praktijk, tussendemiddag gebeld door journalist over persbericht. Om 16:45 uur medeonderhandelaar Tseard Hoekstra opgehaald (had gisteren zijn voet gebroken) en naar stadhuis gegaan voor tekenen van geloofsbrieven (verklaring dat je geen openbare functies bekleedt die strijdig zijn met het raadslidmaatschap). Daarna vanaf 16:45 uur eerste bespreking. Afgesproken wanneer we ons leidend motto vaststellen, op welke dagen we de diverse onderwerpen zullen bespreken, wanneer we de portefeuilleverdeling doen en wanneer we proberen de laatste klap op alle voorstellen te geven. Partijen leveren een lijstje in van onderwerpen die ze perse terug willen zien in het collegeprogramma. Thuis verslag gemaakt van bespreking en gemaild. Hoofdlijnen voor toespraakjes voor afscheid raadsleden morgen geschreven.

7 maart 2010 – besluit coalitie
Na overleg besloten om in eerste instantie met de huidige coalitie door te gaan. Vijf partijen in één coalitie komt de stabiliteit niet ten goede, inhoudelijk zijn er ook geen zwaarwegende redenen tot samenwerking. Alle lijsttrekkers 's avonds een mail gestuurd: CDA, PvdA en ChristenUnie een uitnodiging voor maandagavond, de overige partijen gevraagd om wensen voor het collegeprogramma aan te leveren. Deze nemen we serieus mee in de besprekingen, en alle partijen krijgen antwoord over wat er met hun wensen is gedaan.

6 maart 2010 – overleg burgemeester
Overlegd met de burgemeester over zijn interpretatie van de verkiezingsuitslag. Uiteraard een vertrouwelijk gesprek, de burgemeester staat immers boven de partijen.

5 maart 2010 – uitslag bekend
Ik heb met alle lijsttrekkers gebeld over de interpretatie van de verkiezingsuitslag en de gevolgen hiervan. In grote lijnen was de conclusie dat de coalitie weliswaar nog een meerderheid heeft, maar wel vier zetels heeft verloren, hetgeen op zijn minst gezien moet worden als een roep om enige verandering. Er zijn twee opties: door met de huidige coalitie, of uitbreiding van de coalitie met een vijfde partij.
Gebeld door enkele journalisten, uitgelegd dat ik nog niet veel kan zeggen. Was nog midden in consultatieronde met lijsttrekkers, beloofd dat ik maandagochtend een persbericht stuur. Ook overlegd met de gemeentesecretaris over de ambtelijke ondersteuning. Bij de coalitieonderhandelingen zitten twee ambtenaren om relevante gegevens aan te leveren, plannen door te rekenen en teksten voor het programma te schrijven.

Reacties

Ivo zei…
Beste Ruud,
het zou fijn zijn als je elke update als apart bericht plaatst, dan zien alle RSS meelezers automatisch dat er iets geplaatst is.
R.S. Gebel zei…
Beste Ivo,

Dank voor de tip.

Ruud
Ivo zei…
Bedankt :-)

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing