Dagboek van een lijsttrekker, deel 1


Misschien maak ik u blij met een dode mus, want nee, u moet geen inhoudelijke informatie uit de onderhandelingen verwachten. Onderhandelingen voer je niet in het openbaar, in geen enkele tak van sport. Maar ik wil u wel deelgenoot maken van wat je als lijsttrekker van de grootste partij doet in de weken na de verkiezingen. Het is een ongeschreven wet dat de lijsttrekker van de grootste partij de leiding neemt bij de collegeonderhandelingen.

Om te beginnen de dag na de verkiezingen. Overdag erg weinig gedaan, behalve een aflevering van Foyle's War gekeken. Even loskomen van de hectiek van de afgelopen weken, hoewel ik nog de luxe heb gehad van een week vakantie. Maar gisteravond begon het. De eerste fractievergadering na de verkiezingen met de gekozen leden, de overige kandidaten, oud-raadsleden en bestuursleden. Onderwerpen: hoe moeten we de uitslag interpreteren, welke mogelijke coalities zijn er, welke onderwerpen willen we in ieder geval verwerkt zien in het collegeakkoord, welke wethouderportefeuilles hebben onze voorkeur?

Vandaag eerst het draaiboek dat ik vier jaar geleden heb gemaakt maar eens doorgenomen. Het grootste deel van de dag besteed aan gesprekken met de overige tien lijsttrekkers. Centrale vraagstelling: wat vinden zij dat er naar aanleiding van de verkiezingsuitslag moet gebeuren? Met de verzamelde informatie gaan we in het weekeinde aan de slag om te zien wie we uitnodigen voor de eerste gespreksronde, die a.s. maandag gaat beginnen. Ik heb ook de burgemeester gevraagd om zijn visie te geven op de uitslag, we hebben morgen een afspraak. Vanmorgen ook gebeld door twee journalisten die probeerden informatie los te peuteren over met welke partijen we verder gaan. Daar kon, en kan ik dus nog niets over zeggen, dat vergt nog wat denkwerk.

Tevens even met de griffie gesproken over de samenstelling van het presidium (presidium is een orgaan bestaande uit de fractievoorzitters van de grootste coalitie- en oppositiepartijen, met de burgemeester als voorzitter, dat de agenda van de raad en commissies vaststelt en nog wat andere technische taken heeft) en met de gemeentesecretaris over ambtelijke ondersteuning bij de collegeonderhandelingen. Het is gebruikelijk dat twee ambtenaren bij de collegeonderhandelingen zijn om informatie te kunnen verzamelen, plannen door te rekenen, teksten te schrijven et cetera. Ook gevraagd om ondersteuning van de afdeling communicatie; ik wil graag dat u via de website van de gemeente een soort voortzetting van dit dagboek kunt lezen, zodat u een beetje weet wat er komt kijken bij het vormen van een nieuw college.

Vanaf maandag gaan we in elk geval twee keer per week onderhandelen, het streven is in de raad van 22 april een collegeakkoord te presenteren. Nu is alleen nog de vraag met welke partijen we de eerste gesprekken starten. Maar dat hoort u maandag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing