Wie niet stemt, verliest zijn recht van spreken

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is weer achteruit gegaan. In Alphen zijn ruim 25.000 kiezers thuis gebleven. De redenen die mensen opgeven hebben we in geuren en kleuren op de beeldbuis en via de radio kunnen horen en zien. Een kleine bloemlezing: 'ik heb geen tijd', 'het zijn allemaal zakkenvullers', 'er verandert nooit iets', 'ik heb mij er niet in verdiept', 'ze lijken allemaal op elkaar', 'ze beloven veel maar doen nooit iets', 'het gaat toch goed zo', 'ik stem PVV, en die hebben we hier niet', 'de landelijke politiek is een rommeltje'. Deels mogelijke redenen om ontevreden te zijn, of om geen geldige stem uit te brengen, maar geen reden om niet naar de stembus te gaan.

Politici zijn geneigd om aan zelfkastijding (of kastijding van de tegenpartij) te doen als het gaat om een verklaring van de lage opkomst: 'we hebben onze boodschap blijkbaar niet duidelijk genoeg overgebracht', 'we moeten meer met de mensen communiceren', 'de kloof tussen politiek en burger is levensgroot', 'we moeten inwoners beter bij de besluitvorming betrekken', 'we moeten naar nieuwe wegen zoeken'. Dat is, geheel of gedeeltelijk, allemaal waar. Maar: er is geen enkele reden, behoudens acuut overlijden of het lichamelijk of geestelijk onvermogen te stemmen of iemand te machtigen, om niet naar het stembureau te gaan. Wat u daar vervolgens doet, is geheel aan uzelf. U kunt uw stem op een partij uitbrengen, gebaseerd op de kennis die u rond alle partijen heeft vergaard via folders, Internet en Kieskompas of Stemwijzer. dat kost echt niet zo veel tijd. Of u kiest een partij waar u gewoon altijd op stemt. Of u brengt een proteststem uit op een nieuwe partij. Of u stopt een blanco of ongeldig gemaakt stemformulier in de stembus. Stelt u zich eens voor wat het voor signaal zou zijn als de grootste partij de partij van de blanco en ongeldige stemmen is. Maar er is (bijna) geen enkele reden om niet naar het stembureau te gaan.

Nog een overweging: waarom ligt het percentage kiezers bij landelijke verkiezingen zo'n 25% hoger? Voor landelijke verkiezingen geldt net als bij gemeenteraadsverkiezingen dat mensen eens in de vier (soms sneller) een stem uit kunnen brengen en het vervolgens aan de gekozen vertegenwoordigers is vier jaar lang het land te besturen. Is er een andere conclusie mogelijk dan dat het een kwart van de kiezers (in Alphen zo'n 13.000) geen lor interesseert wat er in de gemeente gebeurt? Is men te laks om zich te verdiepen in de overeenkomsten en verschillen (want ze zijn er echt) tussen de verschillende partijen?

Stemrecht is één van de verworvenheden van een vrij, democratisch land. Daar is in het verleden in Nederland voor gevochten, en er wordt op verschillende plekken in de wereld nog steeds voor gevochten. Niet-stemmers hebben blijkbaar geen besef van de grote waarde van het stemrecht, dat impliciet een stemplicht inhoudt. Of sommigen hechten geen waarde aan de democratie op zich. Maar dat denk ik niet, velen maken immers graag gebruik van hun democratische rechten zoals vrijheid van meningsuiting.

Als u niet tevreden bent, doe er iets aan. Ga uw beklag doen bij uw gemeentebestuur, of een van de gemeenteraadsleden. Wordt lid van een partij en probeer van binnenuit de zaken te veranderen, of richt een eigen partij op. Dien met 100 anderen een burgerinitiatief in. Kom naar de gemeenteraad of raadscommissie en laat uw bezwaren horen. Maak officieel bezwaar tegen een besluit dat u niet zint. Maar blijf niet aan de zijlijn staan klagen. Klagen om het klagen helpt niet, niet gaan stemmen helpt niet. Er is nooit iets veranderd door niet te gaan stemmen. Wie niet stemt, verliest zijn recht van spreken.

U kunt het op 9 juni alsnog proberen. Ga naar de stembus, en breng uw stem uit, geldig, blanco of ongeldig, maar ga naar dat stembureau. Wereldwijd zijn honderden miljoenen mensen jaloers op u. Of blijft u liever thuis zodat u kunt zeggen dat 'zij' de schuld zijn van alles en dat u er part noch deel aan heeft? U heeft immers niet gestemd. Kom op, op naar het stembureau op 9 juni!

Zie ook de weblog van Kaj Elhorst en een column van Willem Breedveld.

Misschien dat dit weblog u boos maakt, of andere reacties oproept. Reageer alstublieft, maar doe dat niet anoniem. Anonieme reacties, of reacties met onwelvoeglijke taal worden niet geplaatst.

Tot volgende week.

Reacties

Unknown zei…
Uit het weblog van Meester Peter (30-12-2009):Meester Peter pleit ervoor om iedereen die gaat stemmen te registreren. Als je niet gestemd hebt kan het je blijkbaar niets schelen hoe ons dorp eh stad of toch dorp bestuurd wordt. Dan verspeel je ook het recht om daarover te klagen. Dus schnautze als ze een rondweg door je achtertuin gaan bouwen. Mond dicht als ze van het laatste groen in de wijk een parkeerplaats willen maken. Lekker in je eigen huisje blijven zitten met alle ramen en deuren op slot. Vooral nergens mee bemoeien.
Reinder Koornstra zei…
Beste Ruud, na SP-er Jo Schriek nu ook jij lezer van "de beste krant van Nederland", leuk!
Alleen denk ik dat het niet alleen 13.000 niet-stemmers zijn die 'het geen lor interesseert', maar dat geldt ook voor minstens zoveel wel-stemmers, die in die krant van zaterdag de 'Klevende Kiezers' worden genoemd. De mensen die VVD, CDA, CU, .... stemmen ongeacht wat voor ellende ze van 'hun' partij ook ervaren. Zie 'www.beleefalphen.web-log.nl'
Ivo zei…
Wat dacht je van "Wie stemt krijgt 2% korting op zijn OZB ?" :-)
R.S. Gebel zei…
Tja, maar wat doen we met de huurders...:-)
Ivo zei…
Ja, dat drong later ook door, maar toen was er geen internet in de buurt.

In elk geval: ik denk dat je het mensen zo makkelijk mogelijk moet maken om te stemmen. Misschien stemmen per post mogelijk maken zoals bij de waterschapsverkiezingen ? Niet dat het daarbij nou zo storm liep, maar wie interesseert zich nou in de waterschappen...

Of stemmen via internet, maar hoe is dan wel tricky. Aan DigiD koppelen is makkelijkste, maar dan is stemmen niet meer anoniem. Dat is ook niet wenselijk.

Maar ik denk wel dat zoiets uiteindelijk de toekomst is. En ik denk eerlijk gezegd ook dat het idee van één keer in de 4 jaar verkiezingen houden ook niet meer van deze tijd is.

Als een raad alleen de grote lijnen uitzet en wijkgericht de mensen zelf laat meebeslissen dan breng je politiek veel dichter bij de mensen. Via wijkraden of referenda.

Hoewel je ook dan waarschijnlijk dezelfde relatief enthousiaste club mensen houdt die actief zijn. Sommige mensen interesseert het gewoon domweg niet. Sommige mensen zullen nooit mee willen doen, hoe hard je daar ook aan trekt.
gouwerijn zei…
Rechten en plichten

U hebt het over stemrecht maar blijkbaar heeft u geen besef van de grote waarde dat stemmers hecht aan het verwachting collega vorming wordt gedaan aan de hand van het verkiezing uitslag.
Arjan zei…
Waarom zou je stemmen als er uiteindelijk toch niets gedaan word met alle mooie beloftes die politici maken!

Voorbeeld 1;
Nu woon ik in het Rode Dorp waar een aantal jaren geleden huizen werden geplaatst zonder dat dat duidelijk kenbaar was gemaakt aan de bewoners. Volgens de gemeente hadden ze dat wel duidelijk gedaan maar wel onder een naam die gaan associatie had met het Rode Dorp! Hier door verdween speelgelegenheid voor de kinderen en kwam er nog meer steen in de wijk. Samen met kinderen en volwassenen heb ik daar tegen geprotesteerd en we kregen als compensatie een werkgroep met onder leiding van de gemeente waar alleen maar is uitgekomen dat we de buurt een keer hebben aangeveegd maar er is geen speelruimte terug gekomen!

Voorbeeld 2;
Tussen de Emmalaan, Raadwijkstraat en de Ruiterstraat ligt het laatste stukje groen waar kinderen op kunnen spelen. In het huidige speelruimteplan is besloten dat die moet worden opgeknapt en dat is nu ook gedaan. Eerst was het idee om het terrein te verhogen waar de bewoners aan de Emmalaan tegen protesteerde want dat zou betekenen dat hun tuinen lager zouden komen te liggen dan het veld. Behalve hun tuin zou ook hun voordeur ook lager liggen en met een flinke regenbui zouden ze dus zandzakken voor de deur moeten leggen maar dan kan je ook niet meer je huis in. Er is dus nu een drainage ingelegd die niet werkt wat ook de mensen al hadden voorspeld. Al met al is het dus nu een grote modderpoel waarin het nodige geld in zit maar van een speelterrein is nog geen spraken. O, er zijn wel speeltoestellen maar dan moet je wel kaplaarzen aan om er te kunnen spelen!

Voorbeeld 3;
Een aantal jaren terug is hier een schouw geweest waarbij werd opgemerkt dat er toch echt iets aan de bestrating en boomspiegels, die beide worden opgedrukt door de wortels van de bomen, zou moeten worden gedaan maar tot op heden is alleen de omranding van de boomspiegels verwijderd!

Voorbeeld 4;
In het speelruimteplan kwam ook de speelgelegenheid te spraken tussen de Grijpensteinstraat, Hugo de Grootstraat en de Norenwerk maar die kwam daar voor niet in aanmerking omdat het andere veld in de buurt al werd uit gekozen. Maar het was wel mogelijk om het mee te nemen met de nieuwe bestrating van het Groene Dorp. De eerste fase daar van kwam langs het speelterreintje maar er werd niets mee gedaan. Na een telefonische vraag van mij werd toegezegd dat het later zou gebeuren maar ze zijn nu klaar in dit gedeelte en er is inderdaad nog steeds niets gebeurt met het speeltuintje!

Voorbeeld 5;
Als ik door mijn stem, ja ik heb gestemd, aangeef dat ik de coalitie zat ben dan word ik nog minder vrolijk als ik lees dat die gewoon door gaan zonder eens na te denken over het feit dat ze verloren hebben! Dat klinkt als arrogante mensen en daar heb ik een verschrikkelijke hekel aan.
R.S. Gebel zei…
Beste Arjan,

Goed dat je hebt gestemd. Ik heb je vragen/problemen doorgegeven aan wethouder Groen in 't Wout met de vraag om je zo snel mogelijk va een antwoord te voorzien. Het is niet goed als er dingen bijven liggen en niet duidelijk is waarom, maar dit (het mailen van een raadslid) helpt wel!

Wat je laatste opmerking betreft: ik leg a.s. woensdag verantwoording in de raad af over het hoe en waarom, tot deze tijd houd ik mijn kruit even droog, maar je begrijpt dat ik het niet met je eens ben.

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing