Grijs, groen en oranje

Afgelopen dinsdag een voorlichtingsavond over de Oude Rijnzone bijgewoond. De Oude Rijnzone, het gebied  tussen Woerden en Leiden, gaat de komende jaren op diverse plekken  op de schop. Eén van de zaken in de Oude Rijnzone is de Maximabrug en de grote en kleine bypass. Ik heb daar in mijn vorige blog de nodige aandacht aan besteed. Gedeputeerde van de Vondervoort probeerde ons duidelijk te maken dat de kans dat de grote rondweg er gaat komen klein is. Echter, diverse partijen (VVD (lokaal en provinciaal), CDA, PvdA) maakten haar duidelijk dat de grote rondweg voor Alphen een harde noodzaak is. De enige reële optie voor Alphen is een grote rondweg die aansluit op de N207 ten noorden van Alphen aan den Rijn. De kleine bypass is geen bypass, maar een gewone aansluitingsweg op de grote rondweg, waarvan maar zeer de vraag is of deze 2x2-baans uitgevoerd moet worden. Een kleine bypass zonder grote rondweg is voor de VVD in ieder geval onacceptabel. De gedeputeerde heeft gezegd dat als we kunnen aantonen dat het uitsluitend aanleggen van de kleine bypass tot onacceptabele belasting van de wegen in Alphen zal leiden (mn Burg Bruins Slotsingel en Eisenhowerlaan), en dat we alles hebben gedaan om het autoverkeer binnen Alphen terug te dringen, de grote bypass bespreekbaar is. De gedeputeerde kan deze bewijzen tzt tegemoet zien.

De raadscommissievergadering van afgelopen donderdag handelde over de kwaliteit van de leefomgeving. Welke richtlijnen hanteer je, hoe pas je ze toe bij het bepalen of de kwaliteit van de leefomgeving goed is? Uit de discussie zijn de nodige zaken naar voren gekomen die de wethouder meeneemt bij de vervolgstappen. Bijvoorbeeld: het sec noemen van een bepaalde oppervlakte groen zegt weinig, immers: Betreft het een veld met brandnetels, of praten we over een goed onderhouden park? Ligt het groen pal naast het spoor of drukke weg, of ligt het midden in de woonwijk? Op welke afstand ligt het groen? Op welk niveau bepalen we de kwaliteit: de straat, de buurt, de wijk? In het collegeprogramma staat in ieder geval dat de totale hoeveelheid openbaar groen de komende jaren niet mag afnemen (even los van de reeds in gang gezette projecten als Nieuwe Sloot en KLOP in Kerk en Zanen). Verrassend in de stukken was dat Kerk en Zanen niet voldoet aan de normen voor bijvoorbeeld groen, parkeren, speelplekken en water. Op het eerste gezicht vreemd voor een jonge wijk, bij nadere beschouwing minder vreemd: de wijk dateert van de tachtiger jaren toen de normen anders waren. In Nieuwe Sloot worden de nieuwe normen ruimschoots gehaald. In de vergadering pleitte Louise Harmsma (VVD) voor het volledig groen houden van de zogenaamde groene vinger in Kerk en Zanen, een veelgekoesterde wens van de wijkbewoners.  De wethouder zegde toe de consequenties daarvan in kaart te brengen.

Koninginnedag 2010 begon regenachtig, maar de vrolijke lachende gezichten tijdens het Oranjeontbijt maakten veel goed. Het was de eerste keer dat we dit evenement meemaakten, en het is ons goed bevallen. Daarna door naar de officiële opening van Koninginnedag in het oude stadhuis, vervolgens de vrijmarkt over, door de stromende regen naar huis fietsen, nog even langs de Herenhof en naar de bakker voor tompoezen. Het bezoek van de koningin aan Middelburg gekeken, daarna weer op de fiets naar een erg goed bezocht en leuk Parkkunst (twee boekjes van CAS gekocht, me voorgenomen eens de tijd te maken naar een lezing van hen te gaan), en tenslotte naar de kermis. Een geslaagde Koninginnedag, met dank aan alle vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet.

Tenslotte nog even iets over een ander feestje. De opening van de Verbinding heeft 40.000 Euro gekost. Enkele partijen hebben zich kritisch getoond ten aanzien van de hoogte van dat bedrag. Een opening moet goed zijn, zeker, je doet het maar één keer, en het betreft hier een beeldbepalend bouwwerk dat reeds jaren door fietsend Alphen is gewenst. Groen Links heeft opgeroepen om te kijken naar een soort normering voor dit soort evenementen, het lijkt me goed daar eens kritisch naar te kijken, zeker in het licht van de toekomstige bezuinigingen, al gaat het hier natuurlijk om een fractie van het totale bedrag dat we moeten gaan bezuinigen.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing