Bruggen slaan

Afgelopen donderdag was de Maximabrug onderwerp van discussie. U weet wel, de brug over de Oude Rijn tussen Koudekerk (gem Rijnwoude) en Alphen aan den Rijn. Behalve de toezegging van de wethouder dat er geen monumentale panden zullen sneuvelen, is de aankondiging dat er meerdere alternatieven op tafel zullen komen ook interessant. In zijn huidige opzet is de brug vooral interessant voor de gemeente Koudekerk/Rijnwoude. Zonder aanvullende maatregelen betekent de brug dat de verkeersdrukte wordt verplaatst van de weinig bewoonde Hoorn naar het druk bewoonde Groenoord/Marsdiep/van Oordtterrein. De enige manier om de brug voor Alphen aan den Rijn interessant te maken is het vooruitzicht dat ook de grote bypass wordt aangelegd, de enige manier om de verkeerslast voor Alphen aan den Rijn af te laten nemen. Onbegrijpelijk dat er nog steeds verzet is, zowel lokaal als provinciaal. Een stuk weinig betekenisvol weiland opofferen om een groot deel van de stad te helpen, hoe simpel kan het zijn?

De verkiezingscampagne Alphenstemtwel heeft niet het gewenste resultaat gehad, de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was zelfs iets lager dan in 2006. Ik ga hier niet herhalen wat ik reeds vele malen heb gezegd over stemrecht vs morele plicht. Een belangrijke les is dat duidelijk is geworden welke zaken wel, en welke zaken niet werken. Met name de verkiezingsborden, de verkiezingskrant, de advertentie in het meest gelezen blad van Alphen, het Witte Weekblad) en de banner op het stadhuis hebben de aandacht getrokken. Veel mensen hebben, ook jegens de VVD, aangegeven dat zij het meeste hebben aan een goed vergelijkingsoverzicht; zowel in een krant als via Kieskompas moeten we dat dus voortzetten. De aanbeveling om ons als gemeente te richten op één of twee bijeenkomsten is prima; wat mij betreft een startbijeenkomst in een andere vorm, en het lijsttrekkersdebat.

Bruggen slaan, mijns inziens één van de kernkwaliteiten van het CDA, is aan het afkalven. Wat een deel van het CDA betreft moeten de bruggen worden opgetrokken. Ik begrijp dat niet. Zeker, sommige ideeën van Wilders zijn ook niet de mijne. Maar het enige dat gebeurt is dat we samenwerken met de PVV op gebieden van economie, onderwijs en dergelijke. Terreinen waar het CDA veel dichter bij de VVD dan bij de PvdA ligt. Mijns inziens kunnen VVD en CDA het dichtste bij de eigen programma's blijven in deze constructie. VVD en CDA mogen nog steeds blijven roepen dat we het met bepaalde ideeën van Wilders oneens zijn. We weten nog niet eens hoe de akkoorden er uit zien, en CDA'ers en enkele VVD'ers roepen om het hardst dat we niet met de PVV moeten samenwerken. Maar het is toch hopelijk niet zo geweest in de afgelopen jaren dat een voorstel dat door Wilders is ingediend uitsluitend om die reden is afgewezen? Of, erger nog, dat een voorstel dat door Wilders gesteund dreigde te worden om die reden is ingetrokken? We begrijpen toch hopelijk allemaal nog wat democratie is?

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing