Nieuwe energie

We zijn net terug van een heerlijke vakantie in Tsjechië. Begonnen met enkele dagen Praag, wat een prachtige stad is dat. Er is heel veel bewaard gebleven, de stad heeft niet te lijden gehad onder de laatste oorlogen, en dat is te merken. De Joodse wijk is indrukwekkend, evenals de Praagse burcht. Na enkele dagen vertrokken naar Marina Lipno, een Landalpark aan het Lipnomeer. Daar valt veel te doen: wandelen, varen, zeilen, fietsen, golfen, er is een rodelbaan etc etc.. In de omgeving valt veel te zien, de kastelen en kloosters zijn goed bewaard gebleven, en in sommige stadjes waan je je in de Middeleeuwen. De Tsjechen zijn een aardig volk, ze hebben een hekel aan poeha, zijn erg wetsgetrouw en als je een paar woordjes Tsjechisch leert krijg je meestal antwoord in Duits of Engels. Het is een volk met ingehouden trots; je voelt als het ware nog het verzet dat ze tegen het communisme hebben geboden. De communistische woonblokken zijn trouwens vaak van een vrolijk kleurtje voorzien waardoor het direct prettiger oogt. Kortom, een aanrader, veel nieuwe energie opgedaan en weer zin om te beginnen in praktijk en raad.
Tijdens de vakantie is duidelijk geworden dat we afstevenen op een rechts kabinet. Ik ben erg benieuwd wat er uit rolt. Natuurlijk leggen de tegenstanders de nadruk op de minder prettige kanten van de PVV. Echter, zo lang in de akkoorden niets wordt opgenomen dat vrijheden van welke groepen ook inperkt, mag Wilders van mij roepen wat hij wil, net als dat ik mag roepen wat ik van zijn ideeën vind. Grappig toch dat er CDA'ers zijn die zich verzetten tegen het komende kabinet vanwege de door Wilders gewenste inperking van de vrijheid van onderwijs en godsdienst, terwijl zij zelf indirect de vrijheid van meningsuiting willen inperken. Enfin, we zullen zien. Wat mij betreft is dit een interessante variant die het midden houdt tussen een klassiek meerderheidskabinet en een zakenkabinet dat steeds op zoek moet naar wisselende meerderheden.
Tenslotte nog iets over de echte nieuwe energie. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat we nauwelijks meer dan 1% van onze totale energiebehoefte halen uit alternatieve energiebronnen. Zet dat eens af tegen de hoge subsidiebedragen die er mee gemoeid zijn. Nee, ik zeg niet dat we niet door moeten met alternatieve energie. Fossiele brandstoffen houden een keer op, en het ware prettig als onze afhanklijkheid ten opzichte van o.a. Rusland en het Midden-Oosten afneemt. Maar laten we wel kijken wat wel en niet zinvol en/of hoopgevend is. We zullen de komende decennia ook moeten investeren in kernenergie. Je kunt niet én tegen kernenergie zijn én roepen dat de CO2-uitstoot zo snel mogelijk moet verminderen.

Tot volgende week met hopelijk wat lokaal nieuws.

Reacties

Beste Ruud,

Je hebt al vaker enige antipathie tegen duurzame energie laten doorschemeren, maar laat dat nou niet leiden tot selectief lezen en schrijven. Het CBS geeft aan dat niet 1% maar 4% van ons verbruik duurzaam is opgewekt. Windenergie levert inderdaad maar 1%, maar dat percentage gaat de komende jaren sterk omhoog met de aanleg van parken op zee. Ook dat geeft het CBS aan. Los daarvan is het ook niet zo dat er onvoorstelbare hoeveelheden subsidie worden gegeven. De vraag naar olie en gas is door de crisis nog steeds erg laag, maar onderschat niet wat er met brandstofprijzen (ook nucleaire grondstoffen) gaat gebeuren als de boel weer een beetje aantrekt. 30 Jaar geleden was een liter benzine veel duurder dan een biertje in het café. Nu is dat andersom, maar stel je eens voor dat die situatie weer terugkeert? Dan kost een liter benzine tegen de 6 Euro en een tankbeurt 300 Euro.
China en India groeien de komende 5 jaar steeds met meer dan 10%. De helft van de wereldbevolking woont er ongeveer en China is nu al de grootste verbruiker van de wereld.
Nog even een aanvulling over Praag: De stad was aan het eind van het communistische bewind een enorme bouwval. Ik ben er toen nog geweest en het was werkelijk niet voor te stellen hoe slecht de gebouwen direct achter de communistische showstraten er aan toe waren. In grote delen van de binnenstad woonden zelfs de allerarmsten niet meer.

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing