(Te) laat

Commentaar van de CDA-prominenten: te laat. De brief van de Eerste Kamer aan de informateur: te laat. De uitspraak van Cohen dat hij nu best met het CDA wil praten: te laat. De ophef over de aanstaande gemeentelijke herindeling: laat.

Gisteren Veerman gehoord op de radio. Ook deze ex-CDA-bestuurder heeft gemeend een brief te moeten schrijven die is ondertekend door wat andere prominenten. Hij spreekt zichzelf overigens tegen. Hij zegt dat het commentaar op Lubbers ongepast is binnen een partij die gewend is de gelederen gesloten te houden. De pot verwijt de ketel, lijkt mij. Echte prominenten zoeken niet de publiciteit, maar bewandelen de geëigende partijkanalen en spreken op het congres. Daar blijkt of er voldoende steun voor je standpunt is. Zo niet, jammer dan. De VVD heeft er ook soms last van. Met name Wiegel en Weisglas hebben er een handje van te pas en te onpas in kranten en op radio en TV hun mening te geven. Oud-bestuurders, prominenten, hebben de verantwoordelijkheid het partijbelang voorop te stellen. Het zoeken van de publiciteit past daar niet bij. Bovendien is alle commentaar gestoeld op angst: angst voor de aantasting van de vrijheid van onderwijs en godsdienst, angst voor wat het buitenland van ons denkt. Angst die niet terecht is. De genoemde vrijheden zullen natuurlijk niet worden aangetast. Het buitenland is uitsluitend geïnteresseerd in de daden van Nederland, niet wat iemand die geen deel uitmaakt van de regering roept. Besloten is elkaars verschillen te accepteren, maar CDA en VVD respecteren de mening van de PVV niet. Zij respecteren het recht, de vrijheid van de PVV om deze mening te hebben. Vrijheid van meningsuiting is niet voor doetjes!

De brief van de Eerste Kamer aan de informateur, waarin hij wordt gewaarschuwd voor het feit dat het beoogd kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, is ook te laat. Immers, bij Paars-Plus was dat ook het geval. Bovendien is het een onverholen dreigement dat de Eerste Kamer niet past, en een overbodige brief: Verhagen, Rutte en Wilders kunnen ook tellen. De Eerste Kamer is een kamer van reflectie: Het is niet de bedoeling om het proces in de Tweede Kamer nog eens over te doen.

Cohen heeft recent gezegd dat hij best met het CDA wil spreken. Te laat. Eerst de deur dichtgooien naar een middenkabinet, adviseren om eerst de combinatie VVD-PVV-CDA te onderzoeken en nu terugkrabbelen omdat deze combinatie kans van slagen lijkt te hebben: geen teken van kracht.

De op handen zijnde gemeentelijke herindeling maakt de tongen eindelijk los. Wat laat, want het is een proces dat reeds jaren onderwerp van gesprek is. Maar goed, in dit geval beter laat dan nooit. Er wordt nu geroepen om de inwoners bij dit proces te betrekken. Als er één manier is om het vertrouwen van onze inwoners in de politiek te beschadigen, dan is dat de indruk wekken dat het raadplegen van de inwoners de besluitvorming nog kan beïnvloeden. Je moet eerlijk zijn. Iedereen die het verslag van het laatste bestuurlijke overleg met de provincie leest (zie bis.alphenaandenrijn.nl, zoeknummer 2010/19449) moet erkennen dat een fusie met Rijnwoude en Boskoop geen kwestie meer is van of, maar van wanneer. De enquête van Nieuw Elan is goed bedoeld, maar geen goed middel. Ik heb er naar gekeken. Er wordt, zonder enige achtergrondinformatie te verstrekken, gevraagd wat de mening is over de in aantocht zijnde fusie. Dat leidt niet tot betrouwbare antwoorden. Je zult de inwoners moeten uitleggen wat de voor- en nadelen zijn, wat de Greenport is, wat de Oude Rijnzone inhoudt, welke opgaven er liggen ten aanzien van de bereikbaarheid van de drie gemeenten, wat een arhi-procedure is, wat de huidige opvattingen van de diverse gemeenten en de provincie zijn, wat de bevoegdheden van gemeenten en de provincie zijn ten aanzien van gemeentelijke herindeling. Pas als onze inwoners deze informatie allemaal hebben kunnen wegen, kunnen ze zich een mening vormen. Dat is prima, en moet ook gebeuren. Maar dat kan pas als er een concreet verzoek ligt. Immers, Alphen aan den Rijn heeft altijd gezegd dat wij een dergelijk verzoek afwachten en zelf niet actief op zoek gaan naar fusiepartners, en dat verzoek ligt er niet. Zeker, de VVD is een voorstander en ziet voordelen in de verwachte fusie, en ik voer ook overleg met mijn collega's uit Boskoop en Rijnwoude, maar ook wij wachten af wat Boskoop en Rijnwoude doen. We willen het alleen niet laten aankomen op een aanwijzing van de provincie waardoor de provincie alle touwtjes in handen krijgt.

De fractievoorzitters hebben het presidium gevraagd om binnenkort te spreken over de ontwikkelingen rond de OTA. Dat is prima, zo kunnen de provincie, van Uden en de gemeente opheldering geven over de ontstane verwarring rond het aantal te verwerken containers. De facto is er niets veranderd maar berust een en ander op verwarring rond aantal containers versus vervoersbewegingen. Eventuele uitbreiding in de toekomst is wat ons betreft bespreekbaar. Elke container die je van de weg haalt, is er wat ons betreft één. Zelfs de SP-fractie in de provincie heeft gezegd zo veel mogelijk containers over water te willen vervoeren, dus de steun voor eventuele uitbreiding lijkt van links tot rechts te bestaan.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing