Er gebeurt weer genoeg

Genoeg berichten in de kranten deze week, en dat terwijl het regeer- en gedoogakkoord nog tot begin volgende week op zich laten wachten.

Velen maken zich boos over de geplande bezuinigingen op de kinderopvang. Daar moet de overheid natuurlijk weer voor zorgen. Vreemd, als je bedenkt dat ongeveer driekwart van de kosten reeds door de overheid wordt gedekt, en dat voor een voorziening waar de meeste mensen zelf voor gekozen hebben. Je kiest er voor om kinderen te krijgen, je kiest er voor te gaan werken en je kinderen deels door anderen te laten opvangen (uitzonderingen als eenoudergezinnen daargelaten). Iemand van de kinderopvang liet duidelijk blijken wat haar maatschappijvisie is: 'Het is jammer dat door de bezuinigingen mogelijk moeders de kinderopvang moeten opzeggen en zich niet meer nuttig kunnen maken.'. Daar zitten twee zaken in die opvallen: a) als de kinderen niet meer naar de kinderopvang gaan, moet de moeder blijkbaar thuis blijven en b) moeders die er voor kiezen volledig zelf de kinderen op te voeden zijn niet nuttig bezig. Volgens mij is het ook een optie dat vaders en moeders samen afspraken maken over werk en kinderen, en zijn ouders die er voor kiezen de kinderen zelf volledig op te voeden ook nuttig bezig. In Nederland is iedereen vrij om zelf deze keuzes te maken, ook weer uitzonderingen daargelaten.

Rijnwoude wil wel samenwerken, maar niet fuseren. In een motie wordt gevraagd verdergaande vormen van samenwerking te onderzoeken; een echte termijn wordt niet genoemd, er wordt gesproken over 'deze raadsperiode'. Tja, ik vraag mij af wat zij gehoord hebben in de raadsvergadering met gedeputeerde van Engelshoven er bij, maar deze is volgens mij duidelijk geweest: als we niet voor december vrijwillig een arhiprocedure hebben opgestart, doet de provincie dat voor ons. Jammer dat Rijnwoude uit louter partijpolitieke overwegingen (men heeft de kiezers immers beloofd deze raadsperiode niet te fuseren) Alphen aan den Rijn en Boskoop in een gedwongen fusieproces meesleept. Ik ben vorige week reeds ingegaan op andere constructies zoals het in elkaar schuiven van het ambtenarenapparaat: duur en ingewikkeld. Ik las dat enkele Koudekerkers spijt hebben van hun stem op de VVD; vreemd als je bedenkt dat reeds in het verkiezingsprogramma van de VVD in Rijnwoude staat dat zij voorstander van een fusie zijn. Wij spreken komende week over het voorgenomen besluit van de provincie. Tenzij daar verrassende constructies uit de hoge hoed komen die meer voor- dan nadelen bieden en acceptabel zijn voor de provincie, zullen wij ons uitspreken voor een vrijwillige fusie met Boskoop en Rijnwoude.

In het LD van gisteren staat dat de Statenfractie van GroenLinks de busbaan van de N207 niet wil laten gebruiken door vrachtverkeer, zoals de bedoeling is, omdat vrachtwagens juist files veroorzaken. Huh? Dus we laten de busbaan liever vrij voor de bus om vrachtwagens en personenwagens gezellig op het karrenspoor te laten stilstaan? Interessant standpunt voor een partij die zich profileert als dé milieupartij.

Nog iets over het milieu. de commissiebehandeling van de OTA heeft weinig nieuws opgeleverd. De in 2007 vastgestelde milieuvergunning wordt aangepast vanwege de verwarring over het aantal containers c.q. containerbewegingen, maar per saldo blijven de in deze vergunning gestelde normen gelijk. Met andere woorden: er verandert bijna niets ten opzichten van drie jaar geleden. Toch meenden enkele partijen veel ophef te moeten maken en de indruk te wekken dat er nog wat te halen viel voor de bewoners van Gouwsluis.  Nee dus. Zeker, de OTA geeft last, en dat is natuurlijk niet leuk, maar alles blijft wel binnen de geldende normen.

De vrije uren van de komende week zullen op gaan aan het doornemen van de begroting. Afgelopen woensdag hebben we een nuttige cursus begroting lezen gekregen, die, ondanks dat dit de 10e begroting is die ik voorbij zie komen toch weer wat stof tot nadenken heeft gegeven. Een en ander houdt verband met het nog te publiceren rekenkamerrapport over de wijze waarop de raad kan omgaan met het collegeprogramma, maar daarover later meer.

Oh ja, ook in de krant van gisteren: vanwege de horizonvervuiling door maisvelden is er speciaal landschapsmais ontwikkeld dat slechts 1,5 meter hoog wordt. Zelfs mais mag het hoofd niet boven het maisveld uitsteken. Het gaat goed met Nederland......

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing