Contacten

Gisteren hebben we ons maandelijkse spreekuur op het terras van Brasserie 1918 in de Aarhof gehad. De meeste gesprekken gingen, hoe kan het ook anders, over de mislukt formatie. Daarover later meer. Andere gesprekken, met bekenden, gingen over de vakantie. En we hebben gediscussieerd over de parkeerproblemen rond het station. Tevreden geluiden over de invoering van het betaald parkeren in de buurt. "Eindelijk weer ruimte voor de deur'. Maar ook kritiek op het P&R-terrein dat bijna helemaal leeg staat. Natuurlijk, het terrein is van de NS die het verpacht heeft aan Q-park. Maar is er nu werkelijk niets dat de gemeente kan doen? Waarom worden er geen abonnementen verkocht, en wordt er meer reclame voor het terrein gemaakt? Zit men te wachten op het moment dat in het hele gebied betaald parkeren is ingevoerd en mensen dus wel gebruik moeten maken van het parkeerterrein? Is het de betaalmethode die afschrikt (terwijl deze juist zo simpel is)? Moeten we een parkeerterrein wel promoten, of stimuleren we liever het gebruik van de fiets? Welke mensen komen eigenlijk met de auto, Alpenaren of mensen van buiten Alphen? Wat drijft mensen er toe om voor honderden euro's inkopen te doen in de stad en met deze inkopen vele honderden meters te lopen om enkele euro's parkeergeld te besparen? Kortom, vragen te over. Dit jaar gaan we het parkeerbeleid nog behandelen en kunnen we bezien of we zaken kunnen verbeteren.

Gisteren was ook de open dag van de gemeente. Ondanks het mooie weer was er veel belangstelling en zijn er zeven kinderstellen 'getrouwd'. Veel standjes met veel informatie, gegeven door zeer publieksvriendelijke ambtenaren. Een speurtocht voor kinderen door het stadhuis. Speeddaten met raadsleden. Een burgerraad. Volgens mij een geslaagde dag.

Er is de afgelopen week veel geschreven over de fusie tussen Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude. Ik hoop dat alledrie gemeenten con amore met elkaar fuseren. Dat we de zaken belichten die ons binden, niet de zaken die ons scheiden. We kunnen elkaar versterken, en samen staan we sterk. Laten we niet wachten tot de provincie ons dwingt, maar zelf het voortouw nemen.

Tenslotte, de mislukte formatie. Ik vind het onbegrijpelijk dat Geert Wilders in deze fase de onderhandelingen heeft afgebroken. Hij heeft zo het probleem naar zichzelf toegetrokken. Immers, de enige partij waarbij moeilijkheden te verwachten zijn t.a.v. de akkoorden is het CDA, laat het dus ook bij het CDA. Als het CDA-congres, en in navolging de fractie het akkoord afwijst, is dat het probleem van het CDA. Het feit dat Wilders de onderhandelingen nu staakt, laadt de verdenking op hem dat er andere motieven een rol spelen, en komt toch de gedachte weer op dat hij uiteindelijk geen echte verantwoordelijkheid wil nemen. Immers, waarom anders nu de stekker uit de onderhandelingen trekken, terwijl er een akkoord ligt ‘waarbij rechts Nederland zich de vingers zou aflikken’?
Het is het beste als Mark Rutte nu zelf een akkoord gaat opstellen. Hij weet immers van de verschillende partijen met wie hij aan de onderhandelingstafel heeft gezeten (PvdA, PVV, CDA, GL en D66) hoe zij over de verschillende zaken denken. Ofwel men is in korte tijd in staat op basis van het conceptakkoord van Rutte een stabiele regeringscombinatie te vormen, waarbij geen enkele combinatie wat mij betreft is uitgesloten, of de VVD stelt een zakenkabinet samen dat regeert op basis van wisselende meerderheden op onderdelen van het akkoord. Dat laatste maakt de politiek wel weer leuker. De regering moet op zoek naar een meerderheid voor elk voorstel, terwijl in de oude situatie het regeerakkoord vast ligt en de regeringspartijen zich daaraan moeten conformeren. Dat dat in het verleden tot problemen heeft geleid, behoeft geen betoog. Op deze wijze krijgen wij besluiten die kunnen stoelen op een echte meerderheid van de bevolking in plaats van besluiten die worden genomen door een meerderheid die door een regeerakkoord tot elkaar is veroordeeld. Het is dus zeer goed mogelijk dat de meest stabiele regering een zakenkabinet is.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing