Betoog 18 mei

Voorzitter,

Om te beginnen willen wij de stuurgroep en de klankbordgroep danken voor het vele werk dat zij in korte tijd hebben verzet.

De VVD is vanaf het begin een groot voorstander geweest van een fusie van onze drie gemeenten. Uit alle analyses en het voorliggend herindelingsontwerp blijkt dat alle seinen op groen staan. Dat neemt niet weg wij ons wat zorgen maken over wat voor gemeente wij willen zijn. In het voorliggend ontwerp ligt de nadruk erg sterk op groen, agrologistiek en dergelijke. Zeker, de Greenport is belangrijk, maar zeker niet de grootste werkgever in onze nieuwe gemeente. Mensen willen wonen, werken, winkelen en uitgaan, en dat doe je, met een knipoog naar de Greenport, nu eenmaal niet in boomhutten.

De vraag die wij ons hebben gesteld is: waarom willen mensen in onze nieuwe gemeente wonen, bedrijven zich in onze gemeente vestigen en mensen uit de regio en Nederland naar onze gemeente komen?

Waarom willen mensen in een bepaalde gemeente wonen? Belangrijke positieve factoren zijn de voorzieningen. In onze visie kan de nieuwe gemeente bogen op een breed aanbod aan basis- en voortgezet onderwijs, op een groot scala aan sportvoorzieningen, op een aantrekkelijk centrum met een gevarieerd winkelaanbod met kleine voorzieningen in de kernen, op een groot theater. De lasten in onze gemeenten zijn relatief laag. We liggen midden in het Groene Hart, de vier grote steden liggen om ons heen, de luchthaven Schiphol ligt vlakbij. In onze visie is onze nieuwe gemeente vanuit alle windrichtingen goed bereikbaar. De kernen en wijken zijn veilig, groen en autoluw, met speelvoorzieningen voor de jeugd. Er zijn woningen voor alle leeftijden en alle inkomensklassen. Ondersteuning van kwetsbare groepen in de samenleving is goed geregeld. Er is werk in diverse sectoren te vinden, en ja, de agrologistiek is één van de belangrijke sectoren. Er zijn goede OV-verbindingen zodat onze kinderen gemakkelijk aan een hogeschool of universiteit in de grote steden kunnen studeren. De gemeente is voor alle burgers herkenbaar en dichtbij.

Waarom willen bedrijven zich in onze gemeente vestigen? Onze nieuwe gemeente kent lage lasten, is goed bereikbaar en heeft een goede dienstverlening voor startende en gevestigde ondernemers met een minimum aan bureaucratie. Zij weten zich gesteund door een sterke ondernemersvereniging.

Mensen komen van buiten naar onze nieuwe gemeente toe om te winkelen, om toeristische trekpleisters als Archeon en Avifauna te bezoeken, naar ons theater, naar grote evenementen. Ze zetten de fietsen achter op de auto om door onze dorpen en het Groene Hart te fietsen of een rondje Boskoop te doen.

Kortom, onze nieuwe gemeente heeft een in brede zin aantrekkelijk vestigingsklimaat voor burgers en bedrijven en vervult een centrumfunctie voor een grote regio. Het is een gemeente waar je goed kunt wonen, werken, winkelen en recreëren.

Niet alles van wat ik genoemd heb komt in de voorliggende visie terug. Daarom heeft de VVD enkele wijzigingsvoorstellen die hopelijk de goedkeuring van een brede meerderheid kunnen wegdragen.

Tenslotte: wij hebben ons vergist in de zwaarte van de klankbordgroep. Deze blijkt toch meer te zijn dat datgene wat de naam zegt. De VVD pleit er derhalve voor om in de volgende fase van dit proces deze te bemensen met een bredere vertegenwoordiging uit elke gemeenteraad. Tot zover.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing