Leuk

Afgelopen woensdag 18 mei hebben de drie gemeenteraden een belangrijke stap gezet in het fusieproces. In Archeon is het concept herindelingsontwerp besproken. De VVD Alphen aan den Rijn heeft van tevoren wijzigingsvoorstellen ingediend, waarvan de meeste geaccordeerd zijn: de nieuwe gemeente kent lagere lasten dan vergelijkbare andere gemeenten, er wordt aandacht besteed aan woningaanbod voor de groeiende groep (relatief) kapitaalkrachtige ouderen, bij benodigde woningbouw wordt het groen binnen de bebouwde kom zo veel mogelijk behouden. De wijze waarop de besluitvorming is verlopen biedt goede vooruitzichten voor de gemeente. Met respect voor elkaars standpunten is soms gezocht naar compromissen. Het uiteindelijke resultaat komt op 30 juni in stemming in de gemeenteraden. De VVD, die in alledrie de gemeenten van het begin af aan voorstander van fusie zijn geweest, gaat instemmen met het herindelingsontwerp. Het vaststellen van het herindelingsontwerp vormt een belangrijke stap op weg naar de fusie op 1 januari 2014.

Tja, wie wil er ook niet met Alphen aan den Rijn fuseren? We blijken veel werk te hebben, weinig mensen in de bijstand en tiende op de lijst van meest aantrekkelijke woonsteden, met als belangrijk winstpunt ons theater. Ik ben daar trots op, het biedt een mooi tegenwicht tegen de klagers die maar weinig goed vinden aan onze stad.

Leuk was ook de foto bij het artikel in het Alphens Nieuwsblad over de Maximabrug. Drie sportieve heren staren naar het landschap. In het artikel wordt een lans gebroken voor een lage tweebaansbrug zonder aansluiting op de grote rondweg. Ik mis in het artikel een kritische beschouwing van deze variant, dus bij deze: een lage brug moet vaak open, verkeer staat dus vaak stil, dat is niet goed voor de economie en het milieu. Geen grote rondweg betekent een enorme toename van de verkeersoverlast op de verlengde Bruins Slotsingel en Alphen-Noord, slecht voor de veiligheid en het milieu. Kortom, een lage smalle brug biedt geen oplossing en is daarom niet eens meer onderwerp van studie.

Ook leuk: de ophef over het felle debat tussen Wilders en Rutte, c.q. Blok en van Haersma Buma. Journalisten stelden allemaal de vraag of dit niet het begin van het einde is. Nee, natuurlijk niet. Het is, behoudens het taalgebruik van Wilders, een schoolvoorbeeld van hoe democratie hoort te werken. Je hebt over een aantal zaken afspraken gemaakt. Daar houden de partijen zich aan. Over alles wat niet in een regeerakkoord staat (of, zoals bij ons een collegeakkoord), is de stemming vrij en moet het kabinet op zoek naar een meerderheid. Grappig is het wel: men is blijkbaar zo gewend aan dat van alles van tevoren dichtgetimmerd is, dat men schrikt van een stevig debat, waarin Rutte overigens prima overeind bleef.

Tenslotte: Hans Groen in 't Wout heeft van het CDA de hoogste partijonderscheiding gekregen. Terecht. Paul Schings wordt niet vervolgd door het OM wegens het ontbreken van bewijs. Ook terecht. Heb ik iets gemist of heeft Machiel van der Schoot nog geen openbare excuses gemaakt aan Paul Schings? Maar ja, dat vereist ruggengraat, dus......

Tot volgende week.

Reacties

icepower zei…
Niet vervolgd worden betekent nog niet onschuldig zijn.
Moet ik een excuus maken voor het ontbreken van bewijs? De aanklacht is geseponeerd meer niet.
Bij anderen zoals Guus Hiddink en bij minima wordt er doorgaans harder gezocht naar bewijs door de FIOD en de sociale recherche.
Ik wil ook weer niet lullig zijn. Zie mijn excuusbrief aan Paul Schings op http://bit.ly/iwyUgd
Bas zei…
Inderdaad zoals icepower zei "niet vervolgd betekent NIET onschuldig!"

Daar komt bij dat je als wethouder een voorbeeldfunctie hebt. Paul Schings had overal lak aan.

En dan nog een afscheidsparty op kosten van de burger ook. Het moet niet gekker worden.......

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing