Tegenstrijdigheden

Afgelopen donderdag hebben we in de raad het bestuursakkoord tussen o.a. de VNG en de regering besproken. Het akkoord heeft veel stof doen opwaaien, met name wegens de gevreesde effecten voor de sociale werkplaatsen. In het bestuursakkoord worden vele zaken geregeld. Belangrijke kern van het akkoord is dat gemeenten meer taken krijgt die tot nog toe bij rijk en provincie horen. Delen van de AWBZ en de jeugdzorg komen nu onder verantwoordelijkheid van de gemeenten te vallen. Een goede zaak. Immers, gemeenten zijn in staat om in te spelen op lokale  problemen en omstandigheden en om zorg op maat te leveren. Dat heeft de invoering van de WWB en de WMO wel bewezen. Ook het uitgangspunt dat mensen zo veel mogelijk begeleid moeten worden naar regulier werk delen wij; alleen mensen voor wie dat onontkoombaar is moeten bij de SWA werken of een uitkering krijgen. Als we nu niets doen, groeit het aantal jongeren met een WAJONG-uitkering van 200.000 nu naar 400.000 in 2040. In dezelfde periode daalt het aantal werkenden dat de premie voor uitkeringen moet ophoesten met de helft! Er moet dus wel wat gebeuren.
Het is belangrijk dat er ook voldoende geld wordt overgeheveld van Rijk naar gemeente. Daar zit de grootste zorg. Onduidelijk is of het geld dat meekomt voldoende is, en hoe groot het risico dus is dat de gemeente loopt. Daarom gaat ons gemeentebestuur uitsluitend voor het akkoord stemmen als duidelijk is dat er voldoende geld  meekomt. Voldoende wil natuurlijk niet zeggen dezelfde hoeveelheid geld als nu. Ook wij ontkomen niet aan bezuinigingen. Maar we moeten  niet worden opgezadeld met een mission impossible. Gelukkig is er een evaluatie door een onafhankelijke commissie over twee jaar voorzien.

Nog een tegenstrijdigheid: in Binnenlands Bestuur van deze week pleit minister Schultz voor verdichting binnen de gemeenten: meer woningen op hetzelfde oppervlak om het groen buiten de gemeenten te besparen. In hetzelfde nummer zegt minister Schippers dat kinderen in wijken met weinig groen ongezonder zijn dan kinderen in wijken met meer groen, omdat de eerste groep minder ruimte heeft om te spelen. Ik voel meer voor het standpunt van Schippers, maar het ware prettig als de bewindslieden het in elk geval met elkaar eens worden.

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing