Fabels en feiten


Fabels en feiten. Ik ben er laatst weer mee geconfronteerd toen ik een toch in het Alphense goed ingewijde inwoner sprak. "Waarom willen jullie Expressie 70 in het Cultuurgebouw hebben?", vroeg hij mij. Ik heb hem uitgelegd dat daar geen sprake van is, net zo min als dat het Cultuurgebouw alleen 'een paar schilderijen gaat bevatten waarvan niemand weet wat het voorstelt' zoals iemand anders weer meldde. 'Ja, en de gemeente bouwt ook steeds meer winkelruimte, en er staat zo veel leeg', ook een fabel. Tenslotte: 'De gemeente sloopt alleen maar monumentale Alphense panden'.

1.      Het Cultuurgebouw gaat de bibliotheek huisvesten die behoefte heeft aan nieuwe ruimte, evenals de Streekmuziekschool, STA-ART en de Volksuniversiteit. Door deze instanties samen te voegen, kunnen ze ruimten en functies delen en wordt geld en ruimte bespaard. Dat is één van de redenen waarom wij geen voorstander zijn van het huisvesten van de bibliotheek in bestaande gebouwen, dat gaat ten koste van deze besparing.

2.      Expressie 70 blijft waar zij zit, in Park Rijnstroom.

3.      Wat de winkels betreft: de laatste vijf jaar, eigenlijk sinds de besluitvorming rond de Baronie, is er geen enkel bestemmingsplan geweest waar uitbreiding van winkelruimte aan de orde was. Wij maken geen bestemmingsplannen waardoor de winkelruimte toeneemt. De huidige leegstand bedraagt in Alphen aan den Rijn de HELFT van het landelijk gemiddelde aan leegstaande winkels. De VVD hoopt en verwacht overigens dat het college en Vorm op 1 november er uit zijn, zodat de Lage Zijde, met name rond het Thorbeckeplein, eindelijk aangepakt gaat worden.

4.      Tenslotte: het laatste dat is gesloopt zijn volgens mij het hofje aan de Lage Zijde en het stationsgebouw (overigens geen van beiden monumenten). Het eerste was zonder enorme kosten niet meer te redden, het tweede was geen eigendom van de gemeente, maar van het spoor. Gebouwen als Scalacollege, Bonifacius en oude stadhuis blijven gewoon staan, en krijgen een nieuwe bestemming.

De volgende fabel die ik graag uit de wereld is dat de zorgverzekeraars de regisseurs van de zorg zijn. Helaas. Hoewel, net als bij de film hebben regisseurs vaak de neiging de kosten uit de hand te laten lopen, en dat is wat zorgverzekeraars doen. Ik las dat de zorgverzekeraars verwachten dat de zorgpremie 10% gaat stijgen. Zij voeren daarvoor graag de dubbele vergrijzing en de verkwistende medici als oorzaak aan. Feit is echter dat zij geen maatregelen durven te nemen die de klanten niet welgevallig zijn. Immers, deze lopen vervolgens naar een andere verzekeraar. Maar er liggen maatregelen genoeg die kosten besparen: als een taak van de tweede lijn naar de eerste lijn verschuift, horen zij eigenlijk geld weg te halen bij de tweede lijn, de eerste lijn het geld te geven dat zij nodig hebben voor het uitoefenen van deze taak en het overgebleven geld terug te geven aan de verzekerden. Zorgverzekeraars dienen geen zaken te vergoeden waarvan niet bewezen is dat zij werken, zoals homeopathie. Zorgverzekeraars moeten geen klachtenpoli's vergoeden, maar zinvolle zorgtrajecten. waarom moet iemand met incontinentieklachten door vier verschillende specialisten gezien worden in een bekkenbodemcentrum, terwijl de huisarts prima in staat samen met de patiënt de juiste specialist te kiezen? Waarom moet iemand met hoestklachten naar een hoestpoli?
Zorgverzekeraars moeten ook geen 'leuke' dingen in de markt zetten om klanten te werven. Laatst hoorde ik over de 'oogbus' van CZ. In eerste instantie leek deze bedoeld om zorg- en verpleeghuizen langs te gaan. Sympathiek, denk je, hoeven deze mensen niet naar het ziekenhuis te komen (waartoe de meesten overigens nog prima in staat zijn). Echter, het blijkt dat alle CZ-verzekerden naar deze bus kunnen komen. 'Ben jij ook in de oogbus geweest, handig joh? Ik blijk een bril nodig te hebben. Wat, doet jouw verzekeraar dat niet?'. Een oogmeting die gratis door een opticien uitgevoerd wordt, wordt nu door de 'oogbus' gedaan.
Zorgverzekeraars moeten een reserve in stand houden. Waarom eigenlijk, als de verzekeraar failliet gaat kies ik een ander, geen man overboord. Maar goed, dat is tot daar aan toe. Maar waarom houden zij 2-3 keer meer in reserve dan nodig is?
En u vraagt zich af waarom de zorgpremie omhoog gaat?

Tot volgende week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Plannen