Op de wenken bediend

Kijk, soms word je op je wenken bediend. Vandaag ontvingen de VVD-leden deze brief van de nieuwe fractievoorzitter, Halbe Zijlstra:

"Beste mensen,

Tijdens het congres van de bestuurdersvereniging in Lunteren heb ik gesproken over de inzet van de VVD bij de onderhandelingen over het Regeerakkoord. 

Ik heb benadrukt dat er vele goede zaken in het Regeerakkoord staan, die het gevolg zijn van de inzet van de VVD. Zo komen mensen die geen Nederlands spreken niet meer in aanmerking voor bijstand, wordt de uitkering van mensen die niet willen werken stop gezet en kunnen uitkeringen binnen een gezin niet langer worden gestapeld. Het strenge asiel- en veiligheidsbeleid wordt voortgezet. Er wordt gekort op ontwikkelingssamenwerking, maar defensie, politie en onderwijs worden ontzien. De WW wordt hervormd, het ontslagrecht wordt aangepast en het verschil tussen uitkeringen en salarissen wordt groter, waardoor werken weer loont. Tegelijkertijd werken wij verder aan kleine, krachtige overheid en aan de belangrijke taak van het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het terugdringen van de staatsschuld. Dit Regeerakkoord werkt namelijk toe naar een structureel houdbaarheidsoverschot in de toekomst en biedt daarmee op termijn weer ruimte voor investeringen en lastenverlichting. Maar dat geld moet eerst wel verdiend worden. Dat doen we nu. 

En ja, om dat te kunnen realiseren hebben wij inderdaad concessies gedaan. Maar wat nu ontstaat is het beeld dat wij als VVD aan de onderhandelingstafel zomaar ja hebben gezegd. Dat wij toestaan dat groepen er tientallen procenten in koopkracht op achteruit zouden gaan. Dat is nadrukkelijk niet het geval.

Wij hebben ja gezegd tegen een akkoord, nadat onze nationale rekenmeester het Centraal Plan Bureau ons had geïnformeerd dat de koopkrachtgevolgen de komende vier jaar voor werkenden met een laag inkomen licht positief zijn (grosso modo +0,5%) en voor de hoogste inkomens grosso modo zo’n -4%. Dat is het kader waarbinnen wij de uitwerking van alle maatregelen uit het regeerakkoord zullen wegen, waarbij we natuurlijk uitschieters en extremen zoveel mogelijk willen voorkomen. Zoals de VVD altijd zorgvuldig naar de effecten van wetgeving kijkt. 

De VVD staat achter de gemaakte keuzes. Onze verkiezingsboodschap was niet voor niets: niet doorschuiven, maar aanpakken. Dus moeten de overheidsfinanciën op orde, anders schuiven we deze last door naar onze kinderen en kleinkinderen. Maar dat aanpakken kost geld en geeft pijn. U kunt er echter van uit gaan dat die pijn in proportie zal zijn. Want een basisbeginsel van de VVD blijft te allen tijde overeind: werken moet lonen.

Halbe Zijlstra
Fractievoorzitter Tweede Kamer"

Nu maar hopen dat deze brief net zo veel aandacht krijgt als de inkomensafhankelijke zorgpremie (die ik overigens nog steeds niet goed vind).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing