Gelukkig Nieuwjaar


Om te beginnen wens ik u een gelukkig en gezond 2006.
Gisteren was de nieuwjaarsreceptie van de gemeente met de traditionele toespraak van de burgemeester. Hij refereerde onder andere aan een artikel in het NRC van afgelopen zaterdag. De kern van het artikel is dat mensen behoefte hebben aan een overzichtelijke, veilige en prettige leefomgeving.

Dat is niets nieuws, wij hebben daar het nodige over in ons verkiezingsprogramma opgenomen.
Iets anders in het artikel heeft mij getroffen. De schrijver, hoogleraar Bovens, signaleerde dat met name mensen met lagere inkomens het vertrouwen in de politiek kwijt zijn. Dat is een belangrijk deel van de bevolking. Ondanks de lessen die tijdens de periode-Fortuyn zijn geleerd, is de kloof tussen deze grote groep burgers en de politiek niet gedicht. Op zich is dit een herkenbaar beeld. Tijdens onze actie in de Aarhof passeerden regelmatig mensen die de volgende dingen zeiden: "Jullie zijn zakkenvullers", "Jullie beloven nu weer veel, maar er komt nooit iets van terecht", "Jullie luisteren nooit naar ons". Zakkenvullers zijn gemeentepolitici niet te noemen. Vriend en vijand moeten toegeven dat veel van wat de VVD vier jaar geleden heeft beloofd zij ook heeft waargemaakt (zie de verantwoording). We luisteren wel, maar blijkbaar maken we onvoldoende duidelijk waarom we het niet iedereen naar de zin kunnen maken.
Ik vind het zorgelijk dat een grote groep burgers het vertrouwen kwijt is. We moeten met man en macht proberen dat vertrouwen weer terug te winnen. Het tij zit mee (de economie trekt aan, mensen krijgen het weer beter), hopelijk merkt iedereen dat zijn loonstrookje er eind januari beter uit ziet dan verwacht.

We moeten er als politici aan trekken: we moeten de inwoners van Alphen beter bereiken. Het door VVD en Alphen Lokaal voorgestelde burgeruur is een aanzet. Vaker de wijk in, een huis-aan-huis krant van de raad, beter uitleggen waarom we dingen op een bepaalde manier doen, begrijpelijke taal schrijven en spreken zijn ook manieren om mensen beter te bereiken. Maar bovenal, en dat is toch dé les van Fortuijn geweest: problemen proberen weg te nemen waar mensen dagelijks mee te maken hebben: vandalisme, bureaucratie, onveiligheid, rommel op straat enz.. Kortom, we moeten zorgen voor de prettige, overzichtelijke en veilige leefomgeving.

We kunnen dat niet alleen: de inwoners moeten zelf ook actie ondernemen. We moeten naar actiever burgerschap, zoals Nico Schoof dat gisteravond noemde. Mensen moeten niet denken dat de gemeente voor elk probleem met een oplossing komt. De gemeente wil wel helpen bij het zoeken naar een oplossing. Mensen moeten zelf met initiatieven komen (neem het jongereninitiatief voor een skatepark), politici aanspreken. Ik las vandaag in de krant dat de organisator van de huttenbouw politici zo moeilijk bereikbaar vindt. Onzin: ik sta met adres, telefoonnummer en emailadres op de website van de gemeente en de VVD. Zoekt en gij zult vinden!

We moeten met zijn allen werken aan een betere samenleving. We hebben elkaar daarvoor nodig, policiti kunnen niet zonder inwoners, en, of zij het nu leuk vinden of niet, inwoners kunnen niet zonder politici.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing