Geslaagde Nieuwjaarsborrel


Om te beginnen mijn excuses: Jo Schriek maakte mij er op attent dat niemand op mijn stukjes heeft kunnen reageren. Naar nu blijkt stond een instelling verkeerd. Dat is met ingang van heden hersteld.
We kunnen terugkijken op een geslaagde Nieuwjaarsborrel. Ondanks de snijdende kou in de ochtend waren we om 12 uur klaar met opzetten. Mensen liepen af en aan, de VVD-ballonnen vonden gretig aftrek, ook bij kinderen van leden van de oppositie. De Glühwein en warme chocolademelk vonden gretig aftrek, de nieuwe verkiezingsfilms, die binnenkort op Internet te zien zijn, vormden een leuke aankleding van onze stand. Toch waren er ok weer mensen die boos riepen dat we gebakken lucht verkopen. Onzin natuurlijk: wij zijn de afgelopen vier jaar onze beloften uit 2002 nagekomen (controleert u dat hier), en dat zullen we de komende jaren weer doen!
Er waren ook mensen die hun grieven en zorgen met ons kwamen delen: het weinig liberale toewijzingsbeleid van nieuwe woningen bijvoorbeeld, of een landelijk thema als de privatisering van belangrijke sectoren als de gezondheidszorg. Wat het toewijzingsbeleid betreft: we hebben besloten dat we in principe bouwen voor huisvesting van inwoners van Alphen aan den Rijn en omliggende kleine gemeenten. Daar horen toelatingsregels bij, zoals dat mensen uit Alphen voorrang krijgen. De vraag is wat mij betreft of dat ook moet gelden voor de duurdere woningen (> € 300.000); daar wil ik nog eens goed over nadenken. Het voordeel van toewijzingsregels, ook voor duurdere woningen, is dat de kans groot is dat er een goedkoper huis in Alphen vrij komt. Nadeel is dat het wel erg betuttelend is. Ik ben benieuwd hoe u daar over denkt.
Als huisarts ben ik het niet eens met de verregaande privatisering van de gezondheidszorg of van andere publieke sectoren waarvan duidelijk is dat er geen sprake is van echte marktwerking. Marktwerking is een middel om van een product een betere kwaliteit tegen een gelijkblijvende of lagere prijs te krijgen. Dat vereist volledig vrije concurrentie, en daar zijn sectoren als de gezondheidszorg nauwelijks geschikt voor. Bovendien is er in de gezondheidszorg sprake van een vreemde driehoeksrelatie: de zorgverzekeraar sluit contracten met zorgverleners, patiënten moeten zich bij de zorgverzekeraars verzekeren, maar bepalen niet wat zij van de zorgverleners geleverd krijgen voor het bedrag dat zij betalen.
Kortom, er valt nog veel te verbeteren. Vandaar ons motto: De VVD maakt Alphen beter. Een leus die veel discussie oproept: Is Alphen ziek? Is Alphen slecht? Nee, veel in Alphen is goed, vooral dankzij de VVD, maar er valt nog veel te verbeteren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing