Informatiemarkt geslaagd

De eerste informatiemarkt is geslaagd. Er waren veel raadsleden en enkele inwoners aanwezig. Deze verhouding moet nog veranderen; we moeten als raadsleden inwoners stimuleren om de informatiemarkt te bezoeken, en inwoners zullen deze kans moeten grijpen om met raadsleden in contact te komen. Inwoners kunnen niet langer aan de kant blijven zitten en zeggen dat ze ons niet kunnen spreken, dat ze ons maar eens in de vier jaar zien, dat wij toch niet luisteren. Onzin: als je wil dat er iets verandert, moet je ook zelf actie ondernemen; we hebben u als raadsleden zoveel momenten en manieren om ons te bereiken, dat een afwachtende houding van inwoners tot niets leidt. Als je in je stoel blijft zitten, verandert er niets.
Op de informatiemarkt zijn twee informatieve sessies gehouden. De heer de Ruiter van Winkelstad Alphen zette het plan uiteen voor de Lage Zijde. Een van de meest verrassende punten was het verlaten van de wens voor de derde centrumbrug; daarmee is de derde centrumbrug de facto van de baan. Een ander punt betrof het melden van verkeersincidenten in het Stadshart aan de Hoge Zijde. Uit politiecijfers valt niet op te maken dat er sprake is van een onveilige situatie, maar iedere ervaringsdeskundige weet dat het door elkaar bewegen van fietsers en voetgangers vaak tot (bijna-)ongelukken leidt, maar ja, wie laat de politie uitrukken als er een fietser tegen een voetganger is gereden? Er moet snel iets veranderen. Of het weren van bussen en fietsen de beste oplossing is weet ik niet, maar er moet tenminste een betere scheiding van bus, fietser en voetganger komen! De andere informatiesessie betrof de ontstaansgeschiedenis en stand van zaken van de Wet Werk en Bijstand. Beide bijeenkomsten zijn door de deelnemers goed gewaardeerd.
Woensdagavond heeft de raad een werkbezoek gebracht aan Heineken. Heineken gaat een belangrijke gebruiker van de containerhaven worden. In Den Bosch is ook een containerhaven, die de verwachtingen ver overtroffen heeft. Ik verwacht dat dat ook voor Alphen gaat gelden.
Vrijdagavond het VVD-congres bezocht. Er zijn veel amendementen op het conceptverkieizngsprogramma gekomen. In mijn deelsessie bleken de bezuinigingen op de gezondheidszorg, het terughalen van sportevenementen naar de publieke omroep en de gratis kinderopvang de meeste discussie op te leveren. Met name bij de gratis kinderopvang zet ik mijn vraagtekens. Waarom moeten mensen die geen gebruik maken van kinderopvang via de belasting meebetalen? Is er voldoende werk voor alle mannen en vrouwen die zullen gaan werken? Is er voldoende kinderopvang te realiseren van goede kwaliteit? Kunnen we dat wel betalen? Is het gebruik maken van kinderopvang geen keuze van ouders, die daar ook zelf voor moeten betalen (waarbij we wel kinderopvang blijven regelen voor lage inkomens en eenoudergezinnen)? Voelen vrouwen die er voor kiezen niet te werken zich nog meer bezwaard dat ze voor de kinderen kiezen, er is immers gratis kinderopvang beschikbaar? Kortom, veel vragen blijven nog onbeantwoord, en voorlopig slaat wat mij betreft de wijzer door naar GEEN gratis kinderopvang.
Het weekeinde heb ik veel geluisterd naar de verschillende speeches van de lijsttrekkers. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik vond de speech van Rutte erg sterk: het gaat om meedoen, geen warme deken, maar wel de mogelijkheid je zelf te ontplooien. Dat spreekt me aan. Doe mee, stem VVD.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing