Eerste spreekuur levert veel info op

Ons eerste spreekuur op het terras van Arty was erg leuk om te doen, getuige ook de foto. Veel mensen waren van mening dat de VVD in ieder geval waar maakt wat ze heeft beloofd, namelijk het contact met de inwoners verbeteren.
Het spreekuur heeft een schat aan informatie opgeleverd. Centraal stond de vraag 'Is het leuk om vrijwilliger in Alphen te zijn?' Uit de reacties blijkt dat vrijwilligerswerk leuk is om te doen. Mensen verwachten geen beloning, de waardering die ze voor hun werk krijgen, vaak uitgedrukt in een simpel 'dankjewel', soms uitgedrukt in zaken als een vrijwilligersavond of een kerstpakket, is voldoende. Dat neemt niet weg dat mensen aangeven dat enige stimulans om meer vrijwilligers te werven welkom is. Te denken valt onder andere aan een (deels) gratis bezoek aan zwembad, sauna, bioscoop of theater.
Een tweede probleem is het imago van het vrijwilligerswerk. Vaak wordt gedacht dat vrijwilligerswerk gedaan wordt door mensen op leeftijd, die niets om handen hebben, en dat dat vooral gebeurt bij ouderen die ziek zijn. Niets is minder waar. Tijdens een zogenaamde speed-date-lunch met raadsleden, wethouders en vrijwilligers in het kader van Make-a-difference-day hebben Klaas Kwint en Wim Schouten van onze fractie gemerkt hoeveel jongeren vrijwilligerswerk doen, op sportclubs, in jongerencentra, bij het Rode Kruis etc.. Ouderen die vrijwilligerswerk doen zijn geen mensen die niets om handen hebben, maar juist een druk sociaal leven hebben. De VVD zal binnenkort met voorstellen komen om het imago van het vrijwilligerswerk op te vijzelen. We hebben nog veel meer informatie gekregen, die we op verschillende momenten zullen gebruiken om de omstandigheden rond het vrijwilligerswerk verder te verbeteren.
De treurbuis wordt in toenemende mate gevuld met lijsttrekkersdebatten. In navolging van het voetbal hebben we nu ook voor deze debatten de nabespreking met quasi-deskundigen bedacht. Je blijft lachen. De drie deskundigen wezen Balkenende als winnaar aan, het publiek maakte er een nek-aan-nekrace van die licht in het voordeel van Bos is beslist. Een betere reden om direct deze onzinnige nabeschouwing af te schaffen valt niet te bedenken. Trouwens, met deze overdreven media-aandacht voor Bos en Balkenende stevenen we rechtstreeks af op een kabinet van CDA en PvdA. Daarvoor hoef je de debatten niet te organiseren, we krijgen dan gewoon een kabinet in het politieke midden waarin geen heldere keuzen worden gemaakt, maar slappe compromissen worden gesloten.
De komende week wordt o.a. gesproken over de politiejaarplannen 2007. We zullen daar in de commissie wel op terugkomen, maar er staan wel enge zaken in die bij mij de wenkbrauwen deden rijzen. Laat een ding voorop staan: ik ben niet iemand die zich over de politie beklaagt, ik vind dat ze over het algemeen hun werk goed doen. Maar als ik in de jaarplannen onder ‘diensten en producten geweld’ lees ‘aantal verdachten (van geweldsmisdrijven) naar OM tenminste 273, waarvan 51 binnen de categorie jeugd’, denk ik dat we met de landelijke prestatie-indicatoren toch ons doel voorbij zijn geschoten. Gelukkig is er een discussie gaande om dit soort indicatoren (zoals ook een minimumaantal bekeuringen) af te schaffen. Wat een waanzin, zo'n landelijk dictaat. Wat gebeurt er als er (dat zal helaas niet het geval zijn) geen 273 verdachten zijn? Krijg je er dan wat verdachten bij van een andere regio die er toch te veel had? Laten we snel ophouden met deze onzin en zinvolle indicatoren ontwikkelen. Deze staan er ook in: 80% van de aangevers moet geïnformeerd zijn over de afhandeling van hun zaak (dat moet gewoon 100% zijn), afname slachtofferschap inbraak woning, bedrijf of auto (maar daar staat geen streefcijfer genoemd!) et cetera. Dat moet volgend jaar beter.

Reacties

Anoniem zei…
Beste Ruud,

Als je het debat vrijdagavond ook inhoudelijk hebt gevolgd, kan je weten dat een kabinet CDA - PvdA juist niet zo voor de hand ligt. De politieke verschillen waren - ondanks dat Rutte manmoedig anders suggereert in een poging ook op de voorpagina's te komen - juist heel groot. Denk maar eens aan de hypotheekrente en aanpak van de vergrijzing. Dat de media er een tweestrijd van maken. Ach....deze zaterdag was er ook een live-debat Bos - Rutte bij EenVandaag. Maar daar hoor je gek genoeg niemand over. En troost je, er komen nog genoeg debatten aan. Eens kijken hoe Rutte het er dan vanaf gaat brengen.

René Vrugt

Oh ja, leuk zo'n weblog, ik ben er ook maar eens mee begonnen.

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing