Teleurstelling

Na de teleurstelling van woensdagavond probeer ik toch de zaken maar eens op een rijtje te zetten.
Om te beginnen: SP, CU en PvdV gefeliciteerd. Elke zetelwinst verdient een felicitatie. Maar zijn we er beter of wijzer van geworden?
Nederland is extremer geworden, niet linkser volgens mij. De meer genuanceerde middenpartijen (CDA, PvdA, VVD, D66, GroenLinks) hebben verlies geleden ten faveure van de partijen die meer op de uithoeken van het politieke spectrum staan: SP en Groep Wilders. Er is geen linkse noch een rechtse meerderheid, dus dat zoals de linkse partijen beweren de Nederlander massaal vindt dat het beter en socialer moet, is een onterechte conclusie. In feite zijn de tegenstellingen eerder toe- dan afgenomen en is de vorming van een stabiel kabinet verder weg dan ooit. Er is maar één denkbare combinatie, te weten CDA-PvdA-Christenunie, en de combinatie PvdA-CDA is in het verleden nooit een stabiele combinatie gebleken. De gedachte dat het CDA ooit met de SP gaat regeren is mijns inziens niet reëel, tenzij een van de partijen bereid is zich belachelijk te maken door met de eigen tijdens de campagne ingenomen standpunten een loopje te nemen. Ik snap Bos wel, een SP in de oppositie leidt mogelijk tot meer zetelverlies voor de PvdA. Enfin, je weet het nooit. In Alphen is het mogelijk gebleken een stabiele coalitie te vormen met VVD, PvdA, CDA en Christenunie, waarom lukt dat landelijk niet?

Als we kijken naar de middenpartijen, moet de conclusie mijns inziens luiden dat de partijen bij wie de onderlinge verdeeldheid het meest zichtbaar was het meest hebben verloren, VVD en PvdA. Het CDA heeft weinig verloren, enerzijds door de veelgenoemde premierbonus (die handig is uitgespeeld door Verhagen en Wijn de scherpe zaken naar voren te laten brengen en Balkenende zich te laten profileren als de verzoenende premier die boven de partijen staat), anderzijds door het ontbreken van enige wanklank. Zelfs na de voor het CDA desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen brak er geen zichtbare onrust binnen de partij uit.

Over tot de orde van de dag. Aanstaande zaterdag, 2 december, houdt de VVD weer spreekuur op het terras van Arty in de Aarhof. Dit keer luidt de vraag van de maand ‘Is het leuk om te winkelen in Alphen?’. Vanochtend stond toevallig een artikel in het AD over de onaantrekkelijkheid van de Hoge Zijde. Dat is wat erg zwart-wit gesteld, er is denk ik een groot verschil tussen zomer met terrasjes en winter met een kaal plein. Maar goed, we zijn benieuwd naar wat u er van vindt. Is het leuk om te winkelen in Alphen? Moet er iets veranderen, zo ja, wat? Kom langs op 2 december, of reageer vanaf 1 december via de website www.vvdalphen.nl onder Vraag van de maand.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing