Rutte moet blijven

Rita Verdonk heeft ruim 65.000 voorkeursstemmen meer gehad dan Mark Rutte. Dat is voor het eerst in de geschiedenis dat een lijsttrekker minder stemmen krijgt dan nummer 2. Hier en daar gaan geluiden op om Rutte door Verdonk te vervangen.
Dat is buitengewoon onverstandig. Het verbaast mij niet dat Rutte minder stemmen heeft gekregen. Rutte is onbekender, heeft in het kabinet meer op de achtergond gefunctioneerd. Verdonk heeft met haar controversiële dossier veel meer in de schijnwerpers gestaan. De partij heeft Rutte destijds met een krappe meerderheid gekozen. Ik denk dat als de VVD toen reeds hadden geweten dat we snel nieuwe verkiezingen zouden krijgen, mensen eerder voor Verdonk als voor Rutte hadden gestemd.
Ik heb bovendien altijd een hekel aan het vervangen van de trainer als een team verliest. Wij hebben immers zelf als leden voor deze kandidaten en voor dit programma gestemd. Natuurlijk kun je kritiek hebben op hoe wij als partij in de campagne naar voren zijn gekomen, dat we te weinig aandacht hebben geschonken aan een voor de bevolking zo'n belangrijk onderwerp als de gezondheidszorg. Dat is echter geen reden om de lijsttrekker naar huis te sturen, zeker geen lijsttrekker die naar mijn vaste overtuiging de komende jaren zal laten zien waar de VVD voor staat en ons over een jaar of twee (u gelooft toch ook niet in een kabinet dat de rit uitzit?) aan een forse zetelwinst zal helpen. Laat Rutte zijn karwei afmaken, om maar eens een oude verkiezingsleus van stal te halen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing