Schelden doet wel pijn

Deze week heb ik mij verbaasd over de uitspraak van een rechter dat het roepen van ‘fuck you’ tegen een politiebeambte geen belediging van een ambtenaar in functie is. Typische normvervaging, wat mij betreft. Het zegt misschien meer over hoe het thuis bij deze rechter toe gaat, maar als we dit soort zaken gaan tolereren zetten we de deur open naar nog minder respect voor politie en andere ambtsdragers. Ik ben van mening dat de politie juist wel optreedt tegen zogenaamde kleine vergrijpen. Als je met op de stoep en door rood licht fietsen weg komt terwijl er een politiewagen naast staat, kun je verwachten dat jongeren geen respect meer kunnen opbrengen voor de politie.

Wat is er nog meer gebeurd? De raadsvergadering van afgelopen donderdag is zonder veel ophef verlopen. Het subsidiebeleid, de vroeg- en voorschoolse educatie en de eerste opzet van het Masterplan Sport haalden ongeschonden de eindstreep, evenals de nota van aandachtspunten buitengebied en net vaststellen van het plangebied Lage Zijde. Er was een bezwaar van de bewoners van Groen van Prinstererstraat. Ik denk dat daar enige uitleg bij nodig is. Het gaat daar niet om de voorzijde van de woningen, maar om de achterzijde. Als je deze woningen niet in het plangebied en de Wet Voorkeursrecht Gemeente betrekt, worden deze bewoners straks mogelijk geconfronteerd met bebouwing tegen de achtertuin, daar gaat het om. Een parlementair unicum, zoals de voorzitter het noemde, was de gezamenlijke motie van SP en VVD waarin het college wordt opgeroepen nogmaals te bezien en uit te leggen waarom een fietspad langs de Troubadourweg niet mogelijk is, terwijl dat in de 30km-zone op de Concertweg wel is aangelegd. Zo uniek was het niet. De VVD was al bezig met een voorstel ten aanzien van het opnieuw beschouwen van onderdelen van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. De motie van de SP was iets eerder, en we hebben ons daar gewoon bij aangesloten. De wethouder heeft de motie overigens direct overgenomen.
Gisteren op het partijcongres op Papendal geweest. Leuk congres, uitstekende toespraak van Gerrit Zalm, die de verdiensten van dit kabinet netjes op een rijtje zette. Eigenlijk ongelofelijk dat we zoveel zetels hebben verloren: honderdduizenden banen er bij, overheidsfinanciën op orde, een nieuw zorgstelsel, een goed werkende bijstandswet etc.. De slottoespraak van Mark Rutte was erg to the point. Ook hij waarschuwde net als Zalm voor het nieuwe kabinet. Onze zorgen gaan met name richting het financieel beleid en richting het inleveren op verworven vrijheden. Nuttige workshop over welzijnsbeleid gevolgd. Teneur: welzijn is belangrijk, zorg dat er voldoende aandacht voor komt en welzijn niet ondersneeuwt onder de individuele voorzieningen. Er was iemand in de zaal die de stelling poneerde dat juist de uitstekende individuele voorzieningen er mede voor zorgden dat mensen achter de geraniums verpieterden. Dat is misschien wat overdreven, maar er zit wel een kern van waarheid in. We gaan ons in ieder geval de komende maanden intensief met welzijn bezighouden, beginnend op 8 februari met de visie op wonen, welzijn en zorg. Misschien zie ik u daar weer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing