Van sport en andere zaken

Deze week is begonnen met de verkiezing van de ondernemer van het jaar in Avifauna. Hoewel ik juryleden op televisie vaak wat huichelachtig vind overkomen als ze zeggen dat de keuze weer erg moeilijk te maken was, heb ik wat meer begrip voor jury's gekregen, zeker voor de 50 mensen in de VOA-jury. Bakkerij Visser, Archeon en Chan's, alle drie bedrijven die veel hebben bereikt, maar eigenlijk onvergelijkbare grootheden zijn. Chan's won in de tweede ronde na in de eerste ronde gelijk met Archeon geëindigd te zijn. Alphen aan den Rijn mag trots zijn op zijn ondernemers. Ik heb altijd grote bewondering voor ondernemers gehad: ze nemen risico's, zorgen voor werkgelegenheid. Officieel ben ik als huisarts ook ondernemer, maar zakelijk gezien loop ik weinig risico zo lang dé wonderpil niet is uitgevonden.
Na de verkiezing snel door naar de nieuwjaarsborrel van de gemeenteraad, gevolgd door de nieuwjaarsborrel van de gemeente. De burgemeester riep Leiden op vóór de Rijn Gouwelijn te stemmen. Ik vrees het ergste. Ik vind referenda in het algemeen niets, en dit referendum loopt ook op niets uit. Ik denk dat er weinig Leidenaars zullen zijn die voor een sneltram door de Breestraat zullen stemmen, Leidenaars zullen niet warmlopen voor het argument dat het voor de regio zo'n belangrijk project is. Dit is dus geen onderwerp voor een referendum; het is mijns inziens meer een teken van bestuurlijke lafheid van het Leidse stadsbestuur dat niet zelf het besluit durft te nemen.
Woensdag zijn de werkgroepjes van de speerpunten van de raad in 2007 bij elkaar geweest, samen met de kerndoelenwerkgroep. Lastige discussie, zo heb ik begrepen. Toch is het uiterst zinvol om datgene wat we als raad willen goed te benoemen. Welk doel beogen we nu precies? Neem het milieu. Klinkt goed, beperken van de CO2-uitstoot. Maar welk doel streven we na, even los van de vraag of het allemaal wel zo nuttig is (wij zijn als mensen maar verantwoordelijk voor minder dan 10% van de CO2-productie op aarde. Ijskappen die smelten? Ja, de Noordpool, maar op de Zuidpool zet juist meer ijs aan. Windenergie: geen wind, geen energie). We hebben toch niet de illusie dat wij als Alphen de CO2-uitstoot wezenlijk kunnen beperken. Waar doen we het dus voor? Welke middelen hebben we beschikbaar, wat is zinvol om als gemeente te doen?
Donderdag raadscommissie. Het begon goed met een aardige discussie over het subsidiebeleid. Daarna ging het mis. Veel technische vragen over het onderwijsachterstandenbeleid. We zijn als raad op de goede weg, maar wanneer leren wel als raad nu eens dat het in de commissie gaat over het uitwisselen van politieke standpunten, over gewenst beleid, over doelen en effecten, niet over de technische aspecten en de uitvoering?
De discussie over het Masterplan Sport heeft helemaal tot niets geleid. Discussies over de titel van het rapport (Masterplan Sport) en of er nu een herijking van het bestaande sportplan of een nieuw sportplan moet komen waren wel de kernpunten van de discussie. Jammer, de raad had nu input moeten leveren, prioriteiten moeten stellen. Nu heeft de wethouder weinig richting meegekregen. Dat is geen direct verwijt aan de raads- en commissieleden, de vraag is wat de oorzaak was. We moeten als presidium maar eens kijken waar de oorzaken liggen. Was het voorliggende stuk niet duidelijk, was de vraagstelling niet helder? Ik kaart dit niet aan om vervelend te doen, maar om er van te leren zodat de discussies in raad en commissie steeds interessanter worden.
Vrijdag hebben we het college gevraagd wat ze heeft doen besluiten om geld ter beschikking te stellen aan de scholen om eindexamenleerlingen naar de klimaatrampenfilm van Al Gore te laten kijken. Wij maken ons zorgen over het beeld dat deze jongeren krijgen. Krijgen ze ook andere meningen te horen, of is er sprake van indoctrinatie?
Zaterdag de hele dag met alle medewerkers van de HOED bij elkaar gezeten om te praten over communiceren. Erg nuttig; het lijkt zo logisch, maar bij communicatie in zo'n groot, nieuw team komt heel wat kijken. De avond gezellig afgesloten in de molen.
Vandaag met de kinderen voor het eerst weer naar SnowWorld geweest. Wat een drukte. We hebben een half uur in de rij gestaan. Ze vonden het gelukkig weer leuk en verheugen zich op de wintersportvakantie.
Enfin, morgennacht dienst, dinsdag fractie, woensdag HOED-vergadering, donderdag extra raadsvergadering over de speerpunten 2007 (vrijwilligers, jongeren, wonen, veiligheid en energie en milieu). Het wordt een leuke, drukke week!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing