UItwaaien

Een stormachtige week. Vooral letterlijk. Maar ook figuurlijk. Maandagnacht voor het eerst nachtdienst gehad in de nieuwe setting. Vanaf afgelopen maandag hebben de huisartsenpost Alphen aan den Rijn en de spoedposten Leiden een gemeenschappelijk call center: 's avonds en in het weekeinde in Leiderdorp, 's nachts op de post in Alphen aan den Rijn. Dat leverde veel telefoontjes op en 0 uur nachtrust voor ondergetekende. Op zich niet erg, ik heb de dag na een nachtdienst altijd vrij, maar wel anders dan ik gewend ben.
Wat een ophef overigens. Het zal wel aan mijn geheugen liggen, maar de nog zwaardere storm van januari 1990 heeft volgens mij veel minder media-aandacht gekregen. Nu zagen we op elk journaal verslaggevers op strategische plaatsen die zich nauwelijks staande konden houden, homevideo's van komische en minder komische situaties en natuurlijk de doemdenkers die alles weer op de klimaatverandering gooiden. Ook wel mooie beelden van saamhorigheid op stations, op Schiphol. Storm verbroedert.
Dat geldt ook voor de coalitie. Op de avond van de storm hebben we de carrosserie van de coalitie uitgedeukt. Het gesprek met de drie andere fractievoorzitters heeft louterend gewerkt. Alle partijen hebben het volledig vertrouwen in het college uitgesproken.
Over college gesproken: wij hebben als fractie vragen gesteld aan het college over de gesubsidieerde vertoning van de film 'An inconvenient truth' van Al Gore aan de eindexamenleerlingen van het middelbaar onderwijs in Alphen aan den Rijn. Op zich prima dat er aandacht besteed wordt aan de klimaatveranderingen (die er absoluut zijn), maar de leerlingen moeten wel kennis kunnen nemen van de verschillende meningen over de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. Wij hebben er samen met de gemeente voor gezorgd dat de leerlingen een artikel uit Elsevier kregen dat het nodige commentaar op de film bevat.
Nog iets over het milieu: de Coupépolder. Een recent rapport van een ingenieursbureau toont aan dat de afdeklaag afdoende is. Kunnen we nu eindelijk het boek sluiten? Het door de gemeente gevoerde beleid deugt, alles blijft binnen gestelde normen, de lozingsvergunning moet ook geen probleem meer vormen. Of zijn er nu nog mensen die weer om een volgend rapport zullen vragen? Zo onverstandig zal toch niemand zijn?
De komende week hebben we raadsvergadering. Echt enerverend zal het niet worden. Het enige dat volgens mij discussie gaat opleveren is de subsidieverordening. Daarin staat dat verenigingen en instellingen wier activiteiten tot doel hebben een levensovertuiging uit te dragen geen subsidie van de gemeente zullen ontvangen. Dat moeten we ook handhaven; we geven ook geen subsidie aan kerken of moskeeën. Als we deze grens niet trekken zetten we de deur open naar veel meer subsidieaanvragen. Natuurlijk doen instellingen met een bepaalde levensovertuiging zinvol werk. Dat werk wordt ook gesubsidieerd, mits men tijdens dat werk de levensovertuiging niet actief overdraagt (bijvoorbeeld door het houden van een Bijbel- of Koranlezing). Men doet het werk wel vanuit een bepaalde overtuiging (dat doet iedereen), maar hoeft de deelnemers niet daarmee lastig te vallen. Het is simpel: ofwel men vindt een activiteit zo belangrijk dat men wil dat deze gesubsidieerd wordt en ontdoet deze activiteit van 'wervende' onderdelen, of niet. De keuze is aan de verenigingen en instellingen. Enfin, we zullen zien.

Reacties

Anoniem zei…
Ruud,

De subsidie verordening staat 'onder de streep'....

Jo

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing