Goed dat er politie is

Zaterdag was de open dag van de politie in het nieuwe bureau langs de Kennedylaan. Een leuk, goed opgezet kijkje in de keuken van de politie met een indrukwekkende presentatie van het bikerteam. Nooit gedacht dat je zo veel met een fiets kunt doen. Ik begreep van enkele leidinggevenden dat de politiemensen zelf erg blij zijn met het nieuwe gebouw. Terecht, denk ik: ruime werkplekken, mooie briefingsruimte, ruime stalling, licht arrestantenverblijf.
Aanstaande donderdag staat de kadernotitie en het programma veiligheid 2007-2010 op de raadsagenda. Vol ambitie, maar zonder echte keuzes. Alles moet worden aangepakt, maar waar nu de prioriteiten liggen is mij niet duidelijk. De raad heeft duidelijk aangegeven de prioriteit te willen leggen bij veiligheid in en om het huis: huiselijk geweld, inbraak, autovernieling. Dat is wel terug te vinden in de nota, maar wordt naast vele andere doelen geplaatst. Natuurlijk moet je overal aandacht aan besteden, je kunt moeilijk zeggen dat je even niets aan inbraken doet. Maar je kunt wel zeggen waar je je gewone werk doet en waar je een extra inspanning wilt plegen. Waar de notitie echt in tekort schiet is het benoemen van concrete doelen en streefcijfers. Ik sluit niet uit dat we voor deze nota met een motie zullen komen. In de commissie hebben we ook kritische kanttekeningen geplaatst bij de wijkagenten. Niet omdat zij het werk niet goed doen, daar is bij ons geen twijfel over. Het gaat meer om de zichtbaarheid, de herkenbaarheid. Als je nu de wijkagent kent, heb je de wijkagent meestal ergens voor nodig gehad. Ik denk echter dat idealiter elke inwoner van Alphen zijn of haar wijkagent moet kennen. Ik denk dat een open dag een eerste stap is, maar als je weet wie je wijkagent is, hem of haar kent en het werk van de wijkagent beter kent, je ook eerder naar een wijkagent toestapt. Je praat nu eenmaal makkeljker met iemand die je kent. Dat werkt mijns inziens ook preventief. Nu nog een manier verzinnen om dat voor elkaar te krijgen.
Dinsdag was het gesprek van de fractie met de Belangenvereniging Aarlanderveen: er zijn veel onderwerpen aan de orde geweest, waaronder wonen. Hoe zorg je dat starters en ouderen aan betaalbare woonruimte komen? Maar ook andere zaken zijn aan de orde geweest: hoe zorg je dat er een geldautomaat in Aarlanderveen komt? Daarna was de algemene ledenvergadering van de VVD, ook in het Oude Rechthuis.
Helaas heb ik beide bijeenkomsten moeten missen, omdat onze oudste dochter Jacoline van haar fiets kukelde en haar li duim brak (helaas, ze schrijft ook links). Aan den lijve ondervonden wat het betekent om naar Leiderdorp te moeten. Lastig, maar met een auto goed te doen. Je zal geen auto hebben! Wel uitstekend geholpen door bekwaam personeel dat erg leuk met Jacoline omging. Maar ja, een dochter van 9 met het kletsvermogen van mijn moeder is ook erg innemend...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hippocrates

De volgende stap

Much ado about nothing